Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Владислав Иванов, ортопед и протезист: Няма стойност красивата и скъпа протеза без качествена рехабилитация

2
Доц. Владислав Иванов

Доц. д-р Владислав Иванов е един от най-добрите специалисти по рехабилитация на опорно-двигателния апарат у нас, който се съизмерва със своите колеги в света в тази област. Специалистът по „Ортопедия  и травматология” и  „Биомеханика“ има над 30 публикации, 13 рационализации, 6 изобретения, съавтор е на учебник по ортопедия, има магистратура по здравен мениджмънт, доцент по ортопедия и биомеханика. 

През 1992 година създава първата фирма за външно протезиране, която повече от 30 години е синоним на иновации  в подобряване на мобилността на хората с ампутирани крайници.

Доц. Иванов, на фона на много нови и авангардни технологии в медицината има ли невъзможни неща в протезирането в България? Съпоставими ли сме със световните тенденции по отношение на външното протезиране?

Иновативността във външното протезиране е много висока и няма технология, която не можем да приложим, но проблемът в България не е технологичен или кадрови, а по-скоро ценови, защото ценовата стойност на протезирането, която държавата подпомага, е на много ниско ниво, което означава, че ние протезираме много под средното европейско ниво. Не че не можем, можем. Но пациентите не могат да си го позволят. 

Не поема ли държавата изработването на външните протези или някаква част от тях?

Държавата покрива  сумата, на която е възможно да се направи един нисък до среден клас протеза, ние говорим с вас за иновативност и за нови технологии и материали. Държавата дава средства за нисък и среден клас, но за иновации и за висок  клас протезиране, за нови материали – няма  как да се случи.

Цели направления в протезирането почти не се правят в България, защото малко пациенти могат да си го позволят – например МИО протезирането. Ние имаме пет -шест човека годишно и не съм убеден, че нуждите в България са толкова. 

Всички сме свидетели, че непрекъснато има спонсорски програми за протезиране на млади хора, загубили крайници при катастрофа
- със спонсорство, непрекъснато текат спонсорски програми. Това нормално ли е?

Връщат ли се към нормалния си начин на живот хората, които  по една или друга причина са загубили крайници?


Движението е живот. Целта на външното протезиране  е пациентът да стане  мобилен, да се върне в неговата зона на комфорт, т.е да може да се обслужва, да работи – да бъде мобилен, за да може да се интегрирна в обществото. Самото протезиране не е самоцел. Протезирането е рехабилитация с медицински изделия. Няма стойност красивата и скъпа протеза без качествена рехабилитация. И  трябва да се промени мисленето въобще в нашата държава за този вид услуга и тя да не се профанизира на нивото на продажба на части на най-ниска цена.

В 21-ви век не говорим за друго, а за качество на живот. И е необходимо да постигаме четирите нива на активност, която пациентът може да си позволи след ампутацията. И тези нива се определят не от стойността на протезата - колко ще струва, а каква мобилност може да постигне пациентът: да се обслужва вкъщи, да излиза навън, да ходи на работи и да спортува, но това става с рехабилитация.

Даването на протези за самоцел е безумие. За съжаление има и пациенти и фирми, които са го обърнали на търговия.

Какво предстои за хората, които се нуждаят от вашата помощ, от помощта на ВИП ПЛЮС?

ВИП ПЛЮС прави протези, но и рехабилитираме, осъществяваме непрекъснат здравен контрол, защото, за да имаме качествена услуга, трябва да се прави качествена рехабилитация, реинтеграция и ресоциализация. Отваряме  УЧИЛИЩЕ ЗА ХОДЕНЕ – така се казва в нормалния свят, няма го в България. Единствено по време на социализма, нашите пациенти стояха няколко месеца в болница за протезиране и рехабилитация и излизаха, ходейки. 

А сега, отиват някакви фирми, дават по една протеза на пациентите в къщите им и им казват, че ще ги потърсят след година за ремонт. И – протезата – в гардероба. И институциите с право констатират нередни неща, хората не ползват протезите, защото не са получили рехабилитация и комплексно обслужване.

Протезирането трябва да се върже в една система,  комбинирана с рехабилитация. 

Световните ортопедични технологии и медицина,  добрият екип от лекари, протезисти, рехабилитатори и лабораториите в големите градове в България, училището по ходене, здравният контрол цели повишаване на мобилността и поддържане формата на нашите пациенти целогодишно. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55

Добра реколта от мед добиват вече пчеларите

С месец по-рано от обичайното, пчеларите започнаха да добиват мед още от началото на месец юли. Така е и в Благоевградско. Според дългогодишния пчелар Стойо Мудев, това се дължи на времето, което тази година върви с месец напред. Неговият пчелин се намира в Балкана, под курорта „Бодрост“ край Благоевград, в местността „Славово“. Други години..

публикувано на 17.07.24 в 15:20

Горещите вълни стават все по-чести, продължителни, интензивни и екстремни

15, 16 и 17 юли в народната традиция се наричат горещници . За най-опасен се смята третият горещник, посветен на св. Марина, наричана още св. Марина Огнена, но и трите са наречени за предпазване от огън. Вярвало се, че огънят слиза от небето и който не празнува горещниците ще пострада от огън, в каквато и да било форма. „ Горещниците са в..

публикувано на 15.07.24 в 10:30

Венцислав Венев: Елате на първия Национален туристически фестивал

От 19 до 21 юли 2024 година на емблематичната за българския планински туризъм „Меча Поляна“  в подножието на връх Мальовица ще се проведе първото издание на Националния туристически фестивал. Организатор е Българският туристически съюз  с подкрепата на Община Самоков, Националния парк ”Рила”, Министерството на спорта и курортния комплекс..

публикувано на 15.07.24 в 10:12