Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без радиото мога ли?

По повод 89 години от създаването на Българското национално радио, наш екип бе поканен от верни слушатели да посети село Шипочано, община Кюстендил. Поканата пристигна от читалищното настоятелство на новосъздаденото читалище „Пробуждане – 2022“.  Във връзка с празника на БНР, който е празник и на Радио Благоевград, защото ние сме част от голямото семейство на БНР, се състоя интересно събитие: среща – дискусия на тема „Без радиото мога ли?“  Д-р Ирина Йовчева е председател на новото читалище, тя е превърнала част от своята къща в дом на читалището, защото то все още няма сграда. Ирина беше домакин на срещата, която премина емоционално, с много спомени за първия досег с радиото, смях от весели случки от детството, разкази за любов към народната музика, звучала от ефира, любов, предадена на внуци и правнуци. Беше подготвила въпроси, свързани с историята на радиото, както и любопитна информация за БНР и Радио Благоевград.


Д-р Ирина Йовчева: „Мога да разкажа кратки забавни  истории от моето детство, когато си играехме с моите братовчеди и вдигахме много шум, дядо ми, който беше много  начетен човек, залепил ухото до радиото и кажеше „шшшшт, слушам новините!“. Всички притаявахме дъх, радиото  беше най-сигурният източник на информация. Друг мой спомен от това, как баба и дядо и аз слушахме радио. Моята баба беше творческа личност, много хубаво плетеше и докато плетеше, слушаше как Олга Борисова и други народни певици пеят. И казваше: „Чуйте, чуйте, как убаво пое“. И тази любов и към народната музика, и към това да бъда постоянно информирана, ме накара да се замисля каква е мисията на нашето читалище, което преди 18 месеца учредихме. Аз, като приемник на моите прародители, бих искала да продължа тази идея за баланс между информацията, която приемаме и музиката, която ни обогатява. Поздравявам радиото с това, че създава хармония. Много подбрана музика! Наистина има кратки новини, които се излъчват в информационните емисии и не зная дали си спомняте онези секунди, които отброяват пет секунди преди началото на информационната емисия. Да, това се е запаметило в моите уши и до ден днешен е така. Спомням си в детството как съм се забавлявала когато си настройваме честотата на радиото и нали се сещате за онова скрибуцане, което е докато се нагласи. Това е било част от процеса. Да се нагласиш наистина за това, което радиото ти предоставя. Наистина много качествени специалисти работят там и още  веднъж от името на читалището, на настоятелството и на всички членове ви поздравяваме с празника и ви желаем още вдъхновение за нови предавания. Музиката е тази, която ни зарежда и е подбрана разнообразна в различните часови зони. Снощи например ми беше приятно, че ме връща в осемдесетте години с тези евъргрийни. Моето поколение еотраснало със западна музика, но качествена западна музика, както и с онези шлагери от „Мелодия на годината“. Излъчваха ги главно по радиото.“

Екипът на БНР Радио Благоевград бе посрещнат по стара българска традиция с питка, баница и други вкусотии, не липсваше горещ чай и руйно червено вино. Разказите на нашите домакини не спираха.



„Това ми е спомен, не знам откога съм слушала, но в детската градина в следобедно време, когато се спеше, аз не съм спала и чувах как учителките слушаха радио и слушаха Лили Иванова. Това ми е много жив спомен, може би годината е била 1964 или 1965. Обичам да слушам предимно музика, но и малко информация, която от друго място май не се получава. Има неща, които ги научавам само от радиото, от никъде другаде. Обичам радиото, да, обичам го!", сподели Диана Попова.

„Информация и музиката слушам по радиото. Когато човек слуша музика, се чувства бодър и свеж, особено рок музика. Баща ми ми обеща, че ако в пети клас мина с петица, ще ми купи транзистор. И аз минах с успех 5.10.  И той купи „Ехо“, това е български транзистор, страхотен, малък. Но той си го слушаше и заспиваше с него до главата“, разказа единственият мъж на срещата.

Диана Попова допълни, че гласовете по радиото, водещите и репортерите, които само чува, имат много ясна дикция, много приятен изговор и богат речник.  Според нея много се различават от тези в телевизията. 

Д-р Ирина Йосифова: „Гласовете на журналистите в радиото звучат много мелодично и може би затова толкова много го слушаме, просто гласовете са много приятни".

Гергана Гъргарова: „Радиото е най-добрият приятел на човека, защото в колата, в джоба, в телефона, на полето, на реката, на плажа, това ти е един другар. Аз също обичам да слушам музика.Не помня годината, но сутрин в 05:00 радиото започваше с народна музика. През 1948 годиина,когато правят радиофикацията, по данни на един човек, който е написал книга, Шипочано е първото село в България, което е изцяло ратифицирано. През няколко стълба имаше фунии и радиото звучеше в цялото село. Във всяка къща имаше радио. За мен БНР  е абсолютен другар и добър приятел, да си слушам музика, новини и актуална информация. Много хубави публицистични предавания, особено за Радио Благоевград просто толкова интересни неща...Каквото казват по Радио Благоевград, това е истината!“






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Климатологът д-р Симеон Матев: От 15 юли до 10 август е най-подходящото време за почивка на Черно море

Климатолозите са предпазливи в дългосрочните прогнози, все пак  очертават тенденция за горещо лято 2024 . Учените се базират както на архива, историята с наблюдения на времето повече от 150 – 160 години, така и на факта, че не сме имали толкова топла пролет, като току-що отминалата. „ Но това не е новина, защото в изминалите 12 месеца, всеки един..

публикувано на 24.06.24 в 09:19

Елица Наумова с нова огнена песен

Елица Наумова - момичето, което танцува с огъня, представя нова песенн - „Simenan Chi Ta”. В песента лирическата героиня, чрез помощта на своята вяра може да премине през огнени изпитания. Във видеото са включени две пламтящи огнени клади, въртене на пой и огнени ветрила, под афро ритъм и екзотично поп звучене. Текстът е на автентичен език,..

обновено на 23.06.24 в 14:36

Християна Лоизу и Danny Levan представят дуетна песен – „Крий ми очите“

Финалистката от "Като две капки вода" Християна Лоизу и поп изпълнителят Danny Levan, зарадваха своите фенове с новата си дуетна песен – „Крий ми очите“. След като през студените месеци песента ни сгряваше, но на гръцки език и звучеше във всеки клуб в Гърция – „Vradia Hamena“ (Изгубени нощи), дойде момента да разгорещим страстите и на роден..

обновено на 23.06.24 в 14:14

"Талантино" - един празник на театъра и духа

В три поредни дни Благоевград посрещна млади таланти в театралното изкуство от цялата страна на детския театрален фестивал "Талантино". На сцената в Регионалния исторически музей излязоха школи от София, Перник, Банкя, Пазарджик, Петрич, Благоевград, Стара Загора. Те представиха разнообразна програма -  от приказки до тежка световна драматургия с..

публикувано на 23.06.24 в 12:24

Станислав Грозданов: Не само гледаме заедно Европейското по футбол, но обменяме идеи и за развитието на село Мурсалево

Станислав Грозданов е експерт „международно сътрудничество“ в ЮЗУ “Н. Рилски“– Благоевград. От известно време със семейството си живее в наследствената къща на своя дядо в село Мурсалево.  Станислав е сред инициаторите и активен участник в организацията на вечерите на селския площад, които събират пред 8-ем метровия екран не само жители на селото,..

публикувано на 23.06.24 в 09:30

Няма липса на контейнери за строителни отпадъци

Лятото е предпочитаният сезон освен за почивки, но и за ремонти. Нерегламентираното изхвърляне на строителни отпадъци, както и поставянето им в контейнерите за битови или разделно събирани отпадъци се санкционира. Според Закона за управление на отпадъците се забранява нерегламентирано изхвърляне или изгарянето им. От Община Благоевград..

публикувано на 21.06.24 в 14:24

Екскурзоводи настояват за туристическа полиция

По данни на Министерството на туризма сертифицираните екскурзоводи в България са около 1600.  „ Професията на екскурзовода е една изключително трудна професия. Отстрани може да изглежда лесно, но човек трябва да притежава много качества да има богата култура – задълбочени знания в историята, да познава географията. И не само “, каза Николай..

публикувано на 21.06.24 в 14:08