Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за множествена склероза в Благоевград

В Световния ден за борба с множествената склероза – 30 май, от 10:30 до 17:30 ч. – зала 5 в  сградата на Община Благоевград се провеждат безплатни профилактични прегледи от водещи специалисти в различни области. Инициативата е на Сдружение „МС СВЯТ“ със съдействието на общинската администрация. През целия ден експерти от няколко области в медицината и кинезитерапията извършват прегледи с апарати без аналог, напълно безплатно. Целта на събитието е превенция и повишаване на обществената осведоменост за заболявания, които прогресират през последните години.

  „Сдружение „МС СВЯТ“ работи изцяло с хора, диагностицирани с множествена склероза и миастения гравис. Ако през 2005 година екипът ни работеше с около 40 човека, днес те са 100. Увеличава се заболеваемостта от множествена склероза и за съжаление това са предимно млади хора“ – каза в интервю за Радио Благоевград Биляна Петкова, председател на сдружението.


  Част от екипа, който извършваше прегледите бе и д-р Амар Фесток, специалист по ирисова диагностика. По думите му огромното предимство на ирисовата диагностика е, че може да се разбере първопричината на заболяването, както и да се определи степента на риска, още преди да се появи самото заболяване.


  В прегледите се включиха и доброволци-кинезитерапевти 4-ти курс в ЮЗУ „Н. Рилски“ – Благоевград.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Лекарства от вендинг апарати – решение за отдалечените райони или риск за здравето?

Дебатът за въвеждането на вендинг машини за продажба на лекарства в България предизвика разнопосочни реакции сред обществеността и представители на фармацевтичния бранш. Партия "Възраждане" предложи законопроект, който бе приет на първо четене в пленарната зала, и който предвижда вендинг апарати за лекарства да бъдат разположени не само в аптеките,..

публикувано на 20.09.24 в 11:22

В Дупница ще представят приложението еЗдраве

В Дупница ще бъде представено приложението еЗдраве, а инициативата е на Регионална здравна инспекция - Кюстендил и Общината. Такова представяне стана през изминалата седмица в областния град, като екипите приемаха желаещите да научат повече за приложението в туристическия информационен център до пл. "Велбъжд". Кампанията за представяне на гражданите на..

публикувано на 10.09.24 в 10:52

Проф. Тодор Кантарджиев: България вече е свободна от морбили страна

"България вече е свободна от морбили страна. България е страна, в която няма вътрешно разпространяване на инфекцията морбили. Повече от 21 дни от последния случай нямаме регистрирани нови случаи на морбили и сме една от много малкото държави в Европа, където няма вътрешно разпространение на морбили". Хубавата новина съобщи пред БНР проф. Тодор..

публикувано на 10.09.24 в 09:27

Пийте топла, а не студена вода

Топлата вода е едно от най-важните средства за хидратиране и прочистване на организма. Дори през лятото топлата вода върши чудеса. Здравните специалисти препоръчват сутрин на гладно да се изпие чаша топла вода. А през деня лекарите препоръчват да се приемат от 11 до 16 чаши вода в зависимост от начина на живот и нуждите на тялото. Древната индийска..

публикувано на 14.08.24 в 09:34

Най-опасни са ужилванията от стършели и пчели

Лятото е сезонът, в който повече време сме сред природата – разходки в парковете, походи в планината, пикници, риболов. Това повишава риска от ухапване или ужилване от насекоми като оси, пчели, комари, стършели, които са най-активни през този сезон. И ако за някои от пострадалите това може да създаде определен дискомфорт, то за други това може да..

публикувано на 21.06.24 в 12:31

Защитавайте кожата си през лятото с подходящи слънцезащитни продукти

Независимо дали сме на море, планина, или в басейна – слънчевите лъчи освен хубавите летни емоции и приятния загар, който ни дават, влияят върху състоянието на кожата ни.  Как слънцето влияе върху човешката кожа и кои са правилните навици и специфичните грижи, за да избегнем негативните ефекти? Коментира ги в предаването „Здравен компас“ на..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

От днес до 21 юни ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Те ще се провеждат в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове. Инициативата е част от кампанията "Седмица на отворените врати", която се организира в изпълнение на..

публикувано на 17.06.24 в 10:57