Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за множествена склероза в Благоевград

В Световния ден за борба с множествената склероза – 30 май, от 10:30 до 17:30 ч. – зала 5 в  сградата на Община Благоевград се провеждат безплатни профилактични прегледи от водещи специалисти в различни области. Инициативата е на Сдружение „МС СВЯТ“ със съдействието на общинската администрация. През целия ден експерти от няколко области в медицината и кинезитерапията извършват прегледи с апарати без аналог, напълно безплатно. Целта на събитието е превенция и повишаване на обществената осведоменост за заболявания, които прогресират през последните години.

  „Сдружение „МС СВЯТ“ работи изцяло с хора, диагностицирани с множествена склероза и миастения гравис. Ако през 2005 година екипът ни работеше с около 40 човека, днес те са 100. Увеличава се заболеваемостта от множествена склероза и за съжаление това са предимно млади хора“ – каза в интервю за Радио Благоевград Биляна Петкова, председател на сдружението.


  Част от екипа, който извършваше прегледите бе и д-р Амар Фесток, специалист по ирисова диагностика. По думите му огромното предимство на ирисовата диагностика е, че може да се разбере първопричината на заболяването, както и да се определи степента на риска, още преди да се появи самото заболяване.


  В прегледите се включиха и доброволци-кинезитерапевти 4-ти курс в ЮЗУ „Н. Рилски“ – Благоевград.БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Доброволното кръводаряване трябва да се популяризира и насърчава

На 14 юни 2023 г. в целия свят отново ще бъде отбелязан Световният ден на кръводарителя. Официално обявен още през 2005 г. от Световната здравна организация за годишно събитие, денят предоставя специална възможност да се отдаде почит и да се благодари на доброволните кръводарители по света и да се привлече вниманието на обществеността към една от..

публикувано на 14.06.24 в 09:00

При мигрена – потърсете невролог, не се самолекувайте

Мигрената е едно от най-често срещаните заболявания в света, засягащо повече от 10% от общото население. Което означава, че един на всеки седем души страда от мигрена. Признаци, симптоми, причини, терапевтични подходи при лечение на мигрена – темата коментира в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград неврологът д-р Иван..

публикувано на 07.06.24 в 11:43

Безплатни прегледи за множествената склероза в Благоевград

В световния ден за борба с множествената склероза 30.05.2024 г. от 10.30 до 17.30 в Зала 5, в сградата на Община Благоевград, по инициатива на Сдружение „МС СВЯТ“ и съдействието на Община Благоевград, ще бъдат извършвани безплатни профилактични прегледи от водещи специалисти в различни области. Инициативата събира експерти от няколко области в..

публикувано на 29.05.24 в 10:57

50% от местата в Спешните центрове от години стоят незаети

На Световния ден на спешната помощ - 27 май, ситуацията със спешните екипи у нас е все по-трагична. В системата трайно липсват 500 лекари, въпреки че заплатата на лекар в линейка достигна 4000 лева. Повече от половината места остават незаети, пишат от Съюза на парамедиците в България. "В повечето държави от ЕС отдавна е направен анализ, че лекарският..

публикувано на 27.05.24 в 09:16

Личната мотивация е най-важна за отказ от цигарите

Безплатни изследвания на дишането при пушачи и бивши пушачи ще се проведат в Благоевград през м. май. Те са част от Националната кампания „За живот без тютюнев дим“ на Института за здравно образование и Националната асоциация за профилактика на белодробните заболявания, посветена на Световния ден без тютюнев дим – 31 май, съобщи председателят на..

публикувано на 16.05.24 в 10:24

Безплатни изследвания на пушачи в Благоевград

Безплатни изследвания на дишането при пушачи и бивши пушачи ще се проведат в Благоевград през м. май. Те са част от Националната кампания „За живот без тютюнев дим“ на Института за здравно образование и Националната асоциация за профилактика на белодробните заболявания, посветена на Световния ден без тютюнев дим – 31 май, съобщи председателят на..

публикувано на 14.05.24 в 10:19

Имунизират срещу коклюш бременни жени в Благоевград

Регионалната здравна инспекция в Благоевград създаде организация за извършване на препоръчителна имунизация срещу коклюш  на бременни жени между 27-ма и 36-та гестационна седмица, независимо от здравноосигурителния им статус. „ Ваксината ще изгради имунитет при бременните жени преди раждане. След раждане ваксината срещу коклюш на бебето се..

публикувано на 14.05.24 в 09:37