Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството предлага увеличаване на държавния дълг заради ситуацията около КТБ

| обновено на 16.07.14 в 15:41
Снимка: БГНЕС
Правителството предлага държавата да вземе нов заем, като увеличи размера на дълга с допълнителни 3 милиарда и 400 милиона лева. Това обяви финансовият министър Петър Чобанов, след като министрите одобриха предложение за актуализация на бюджета. 2 милиарда и 700 милиона лева ще отидат за стабилизирането на ситуацията около КТБ. Ще бъдат дадени и държавни гаранции на Bонда за гарантиране на банковите влогове:

Оставяме един доста голям буфер, който да покаже, че държавата наистина застава с всички възможни средства зад стабилността на финансовата система и ще продължи да го прави, дори и при смяната на правителства, дори в ситуация, когато нямаме работещ парламент и имаме служебен кабинет. По отношение на държавната гаранция, няма да бъде изразходвана, тоест това е обещание от страна на държавата, че застава твърдо и категорично зад фонда, дори и когато няма парламент, същото цели да покаже, че фискалните буфери, които изграждаме са достатъчни и ще защитят системата.

С увеличаването на държавния дълг България ще може да си позволи допълнителни разходи и вдигане на бюджетния дефицит със 725 милиона лева. Чобанов уточни, че 225 милиона от тях ще отидат за бюджета на Здравната каса:

Този ресурс, който отделяме - 225 милиона е в две основни направления. 200 милиона за болнична помощ, където са най-големите проблеми и най-голямото напрежение и, разбира се, останалите 25 милиона за осигуряване на лечението на онкоболните. Така че това са основните направления, в които даваме ресурс с препоръката да предприемат дисциплиниращи мерки, тъй като не може да продължава това непрекъснато увеличаване на ресурса, а срещу него да не стои една отговорна реакция.
 
Проектопромените в Закона за бюджета ще минат през парламентарните комисии още днес с цел утре да бъдат гласувани в пленарната зала, допълни финансовият министър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

БСП предлага депозитите в КТБ да бъдат покрити с активи на самата банка

От БСП предлагат депозитите на граждани и фирми в Корпоративна търговска банка да бъдат покрити и с 2 милиарда лева от доказаните от одиторите високоликвидни активи на банката. Така, според социалистите, данъкоплатците няма да бъдат натоварени по никакъв..

публикувано на 16.07.14 в 13:10

От ГЕРБ настояват за повече пари при актуализацията на бюджета на НЗОК

Партия ГЕРБ настоява бюджетът на Здравната каса да бъде актуализиран с исканите 328 милиона лева, а не с 225 милиона, както предлага правителството, каза Менда Стоянова : Това означава, че отново в края на годината следващото правителство ще бъде..

публикувано на 16.07.14 в 14:37
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44