Podcast in English
Text size
Bulgarian National Radio © 2024 All Rights Reserved

"Пътуване в два свята" – новият проект на Милчо Левиев

Photo: БГНЕС

В новия проект участва Биг бендът на БНР с диригент Антони Дончев и женският народен хор „Космически гласове”. Изключително преживяване е да се работи с такъв творец – нестандартен, „бликащ“ от идеи във всеки момент – казва  Ваня Монева, диригент на фолклорния състав. И още: Работното заглавие, което избрахме, е „Пътуване в два свята. А Милчо Левиев винаги добавя: Едновременно! В първата част на проекта е подбрал български народни песни с имена на жени – Вида, Радка, Грозданка… Така хубаво е преплел джаза с фолклорните първоизточници, че преминаването от едно състояние в друго става неусетно.

Нека припомним, че известният български музикант дълги години живя в САЩ, без да се завръща в родината си. Напуска България през 1970 г. По онова време вече е известен музикант, бил солист и диригент на най-добрите български оркестри, концертирал е с основания от него квартет „Джаз фокус’65”.  Отвъд океана заминава по покана на Дон Елис. Работата му с известния американски джаз тромпетист и бенд лидер не прекъсва връзката с България, независимо, че трябва да минат десет години, за да получи възможност отново да види родината си. Той е първият български джаз музикант, който смело експериментира с нашенските мелодии и ритми. При това в родината на джаза.

След около месец музикантите ще запишат и втората част на „Пътуването…”, която представя нов, авторски поглед към „Рапсодия в синьо” на Гершуин. Новият проект ще бъде представен през есента, когато се очаква да излезе и албумът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Listen to the daily news from Bulgaria presented in "Bulgaria Today" podcast, available in Spotify.