Podcast in English
Text size
Bulgarian National Radio © 2024 All Rights Reserved

От „Беларус” до рояла на Хоровиц – пианистът Веселин Нинов

БНР Новини
Photo: личен архив

Макар и още съвсем млад, Веселин Нинов има забележителна кариера като солист и камерен изпълнител в САЩ. Казва, че от съвсем малък е искал това – да живее и концертира отвъд океана. След поредица успехи на големи международни конкурси, днес Веселин се радва на професионалните предизвикателства, пред които постоянно се изправя. Само едно от тях – музикантът е сред малцината, получили шанса да концертират с рояла на легендарния Владимир Хоровиц.

Веселин е роден в Плевен, в семейството му няма музиканти. Започва да учи пиано едва четиригодишен в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” в града, където завършва и средното си образование. През цялото време е в класа на известния клавирен педагог Антоанета Воденичарова. С нея се подготвя и за първия си национален конкурс – „Светослав Обретенов” в гр. Провадия. Той е на пет, а се състезава в група с десетгодишни деца и печели награда. Следват още много победи, за които и до днес е благодарен на своята учителка и българската система на музикално образование.
Нашите музикални училища дават много добра подготовка не само за изпълнители-солисти и камерни музиканти – казва той. – Много сериозно са застъпени теоретичните дисциплини, които разширяват практическите умения от ранна възраст. Много съм признателен на моята преподавателка по пиано г-жа Воденичарова за всичко, което направи за мен, както и на нашата образователна система. В Ню Йорк попаднах за пръв път през 2006 г. Бях на 16 години. Имах участия във фестивали, запознах се с американски професори, пред които свирих. Сред тях имаше и руски музиканти, избрали да живеят и преподават в САЩ. По-късно продължих образованието си в Long Island Conservatory, в класа на проф. Тамара Поддубина. Много харесвам начина, по който се работи в Щатите, но пак подчертавам – много ми помага усвоеното в България. Знанията, които ние получаваме още в тийнейджърска възраст, тук се преподават доста по-късно. Това ми даде много предимства.
Пианистът разказва, че първото му пиано било „Беларус”. Произвеждани в Съветския съюз, тези инструменти бяха много разпространени у нас – заради сравнително доброто си качество и достъпна цена. Пианата с това име бяха и повод за много музикантски шеги – заради едноименната марка съветски трактори, широко използвани в селското стопанство. През последните години младият ни сънародник има възможност да свири на прекрасни рояли.

От година и половина съм представител на BV Artists International и постоянно изнасям концерти с оркестър и солови рецитали в Ню Йорк и околностите. Имам и проекти за компанията Steinway, които включват изпълнения на рояла, произведен специално за Владимир Хоровиц – изключително преживяване за мен. На този инструмент известният руски пианист е изнасял концертите си, с него е пътувал по света, придружаван от личния си акордьор. Днес – около 25 години след смъртта на Хоровиц, акордьорът продължава да съпровожда рояла и да се грижи за състоянието му. За пръв път свирих на него през 2012 г. по покана на Steinway в Лонг Айлънд. Толкова история е съхранена в този инструмент... Спомням си, че изпълних една от рапсодиите на Лист. Още с първите тонове усетих невероятен мащаб на звука и огромна радост. Истинска, чиста радост от това, което излизаше изпод пръстите ми. Много специален момент за мен. И за всеки, който има шанс да се докосне до тези клавиши.
През 2015 г. ми предстои вълнуваща среща – концерт с една от най-известните дами на музикалната сцена в Ню Йорк – Сюзан Дийвър (Susan Deaver), диригент, музикален директор на North Shore Symphony Orchestra. Да си на сцената с нея и оркестъра, който ръководи, е прекрасно. Миналата година заедно изпълнихме Концерта за пиано на Чайковски. Сега поканата е за Концерт за пиано и оркестър № 2 от Шостакович – невероятно красива музика. Голяма чест за мен е да бъда част от събитието, тъй като г-жа Дийвър е решила така да ознаменува края на своята успешна кариера, след което планира да се оттегли от дейността си на диригент.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Listen to the daily news from Bulgaria presented in "Bulgaria Today" podcast, available in Spotify.