Podcast in English
Text size
Bulgarian National Radio © 2024 All Rights Reserved

Коледни мечти с Гергана Велинова

БНР Новини
Photo: anavelinova.com

Исках да направя албум за Коледа, но музиката в него да се отличава от всичко, което звучи около празника, да докосва сърцата, независимо от религиозни и философски убеждения. Много хора вярват, че е възможно целият свят да се обедини и са отворили съзнанието и сърцата си за това – така Гергана Велинова (позната отвъд океана с името Ана Велинова) представя новия си албум „December Wishing”, издаден в края на ноември в САЩ. След три седмици в престижната класация на американските радиостанции за джаз CMJ US Radio Jazz Charts, в момента той е на седмо място. Това е безспорен успех, като се има предвид, че албумът е в „море” от хубава музика и великолепни изпълнители от цял свят. Нека припомним, че Гергана е джаз певица, автор на музиката и текста на повечето песни в своя репертоар. За себе си казва: „Щастлива съм, че във вените ми тече музика”. Преди време ви представихме предишния й албум „The Thief”, който също получи добър прием от публика и специалисти. „December Wishing” е петият в дискографията на талантливата българка. 

Първо написах песента „December Wishing”. Мечтаейки през миналия декември, аз се върнах назад през годините, към моите празници, далече от България, от родителите ми. И усетих колко съм щастлива – това беше първата Коледа със съпруга ми (омъжих се миналата година). Чувствах огромна благодарност, че съм с любимия човек и всичко това се изля в музиката и текста на тази песен. Една по една се появиха и останалите. Има и две от други композитори, но с мои авторски аранжименти. Музикантите, с които направихме записите, са страхотни. И тримата са от Сиатъл. За мен беше огромна чест, че Марк Сийлс (пиано) – известен джаз пианист и университетски преподавател се съгласи да свири с мен. Той събра останалите музиканти – басиста Джеф Джонсън и барабаниста Байрън Ванной. Включих и една песен, позната от изпълнението на известните „Манхатън Трансфер”. Открих я още докато бях диригент и преподавател във Victoria Conservatory of Music – Ванкувър. Направих свой аранжимент, който инструменталистите много харесаха. Те много ценят това, че музиката е авторска.

Гергана и триото, с което е записан диска вече направиха и няколко концертни промоции на диска. За мен е невероятно вълнуващо да видя името си до имената на велики музиканти, Чик Кърия, например. Това е единственият албум с коледна музика, попаднал в топлистата.

Пътят, който тя извървя до този успех – преди повече от десет години заминава за Ню Йорк, където работи с музиканти от световната столица на джаза. По-късно се премества във Ванкувър, там преподава, записва и два албума. От година е отново в САЩ – Сиатъл. 

Всеки има свое разбиране за това какво е успех. При мен всичко идва с много труд и търпение, понякога и с „ходене по мъките”. Много съм щастлива и се гордея с отзвука, който има музиката ми. Винаги съм се ръководила от едно правило – да гледам напред и да направя нещо ново и хубаво в средата, в която попадам. Наученото в България много ми помага. Едва 10-годишна бях солистка на детската вокална група „Пим-Пам”, пътувахме на турнета в Европа, имахме концерти из страната. След това станах беквокал на Дони и Момчил, групите „Тангра” и ФСБ. Бях тийнейджър, а се случваше да пеем пред огромна аудитория. Особено с ФСБ – излизали сме пред половин милионна публика по време на протестите през 1989 г. Тези невероятни изпълнители ме научиха да мисля и да гледам „нависоко”. Опитът, който придобих с тях, ми помага дори и днес. Ние не сме станали музиканти, защото сме искали да бъдем богати и известни, а защото там е сърцето ни. Талантът е нещо като онази прекрасна лековита вода, с която България е богата. Независимо дали в пукнатината на тротоара или на някоя поляна, тази вода извира, няма сила, която да я спре. Така е било при мен винаги – и с музиката, и с поезията. Благодарна съм за всеки изблик на вдъхновение, за мен той е много ценен. Така ми се е случило – да се родя творец. Надявам се в тези дни на световни кризи музиката да донесе малко покой и светлина. Ще бъда щастлива, ако моят коледен албум продължи да звучи и през следващите години, ако остане в домовете на хората.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Listen to the daily news from Bulgaria presented in "Bulgaria Today" podcast, available in Spotify.