Podcast in English
Text size
Bulgarian National Radio © 2024 All Rights Reserved

Диригентът Димитър Христов: Колегите ми са изключителни професионалисти, с които можем да направим всичко

БНР Новини
Photo: БУЛФОТО

През следващите месеци сме подготвили много приятни изненади за нашите почитатели – твърди Димитър Христов, диригент на Оркестъра за народна музика при БНР. Първата от тях е на 25 февруари, в концертното студио на нашата медия. Програмата се нарича „Изкуството на концертмайсторите”.

Проектът е в две части. Продължението очаквайте в края на септември. Идеята е да представим всички концертмайстори на оркестрите към фолклорните ансамбли у нас, а те са общо четиринайсет. Сега сме поканили седем солисти. Някои от имената: Димитър Тодоров – гайдар от ансамбъл „Филип Кутев”, Илия Ганев – „Пирин”, Тодор Дуков – „Смолян” и др. Ансамбловото изкуство е специфично. Обикновено на преден план са танцовите и певческите състави, а оркестърът обикновено остава в сянка. Затова решихме да представим тези великолепни инструменталисти. Оркестърът ще представи и най-новите си пиеси. Ще бъде концерт, изпълнен с усмивки и пъстрота от стилове. Продължаваме линията, която нарекохме „Класиците на българската сватбарска музика”. На 19 март сме поканили Теодосий Спасов – кавал, Младен Малаков – кларинет и Петър Ралчев – акордеон. Винаги е празник да свириш с такива забележителни музиканти. Тук искам да подчертая, че сватбарската музика е особен жанр. Дава много на изпълнителите, особено в началния процес на тяхното формиране. Повечето от големите музиканти са минали през школата на сватбите, а днес са по световните сцени. Очаквам много емоции около концерта „Ритъмът на Балканите”, в който отново ще ни гостуват музиканти от Македония, Сърбия, Гърция, Турция. Изкуството обединява хората по-успешно от политиците. За мен и моите колеги това е кауза. Убедени сме, че подобни балкански събития трябва да се случват все по-често.





В концерта на 25 февруари публиката ще чуе и изпълненията на Николай Паскалев от Ансамбъл Тракия, Даринка Цекова от Северняшки ансамбъл, Живко Желев от Ансамбъл Добруджа, Станчо Димитров от Капански ансамбъл и Тодор Глухов от Ансамбъл Родопа – Смолян.

В първите си години на сцената Димитър Христов беше известен като виртуоз на тамбура, композитор с интересни идеи. Преди да поеме ръководството на Оркестъра за народна музика той премина през няколко фолклорни ансамбъла. Паралелно с това беше част от етно формациите „Булгара” и „Дива река”, с които продължава и до днес.



Аз съм музикант по душа и сърце, всичко около мен е музика, семейството ми е музикално. Работя това, което обичам. При това – с най-добрия оркестър за народна музика. Колегите ми са изключителни професионалисти, с които можем да направим всичко. Продължавам да свиря с етно групите. С „Булгара” издадохме нов албум, предстои запис на още един. Имаме много материал, остава само да подберем пиесите. Другата етно формация „Дива река” получава много покани. Изнесохме чудесни концерти в Прага, Варшава, подготвяме диск. Едно от най-интересните събития в личния ми професионален път е „приключението Москва”. Наистина е приключение, защото всички знаем какви културни завоевания има Русия, какви професионалисти работят там във всички жанрове. За първи път бях солист на техния национален оркестър от народни инструменти „Осипов” през 2010 г. След това многократно получавах покани. Там успях да завърша квалификация при двама известни диригенти – Владимир Понькин, който работи в областта на оперно-симфоничната музика и Максим Евтушенко – в областта на фолклорната. Те ме заредиха с безкрайна енергия, харесват това, което правя, работим заедно. Аз съм единственият българин, писал музика за националния руски балет „Игор Мойсеев”. Моите „Сръбски танц” и „Македонски танц” влязоха във всички техни програми, представят ги по цял свят. Продължава и сътрудничеството ми с Националния концертен оркестър „Боян”, за който написах цяла програма. За този оркестър подготвям творби, с които да представим музиката на Балканите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Listen to the daily news from Bulgaria presented in "Bulgaria Today" podcast, available in Spotify.