Podcast in English

author: Joan Kolev

Mastering sign language can be interesting, enjoyable and very useful

There are 120,000 deaf people in Bulgaria, according to unofficial data. Many of them do not want to learn sign language, although it is useful to them. There is no translation in schools for deaf children... All these are objective facts that become a..

30.05.24 08:10 |

Bulgaria has its own Cultural Heritage Day in the Canadian province of British Columbia

May 24 has been announced as Bulgarian Cultural Heritage Day in the Canadian province of British Columbia. The document was personally signed by the mayor of Vancouver, and the credit for this goes to the team of the Consulate General of Bulgaria in..

23.05.24 07:45 |

On possible life in a world without monopolies

Amendments to the Energy Act adopted in the Bulgarian Parliament have moved the start of ‎the transitional period of electricity market liberalisation forward in time by one ‎year - to 1 July 2025. The changes should provide a gradual opportunity for..

13.05.24 11:20 |

Kompania 4093 – Emigrantët bullgarë krijojnë një njësi ushtarake speciale përtej Perdes së Hekurt

Kompania Kombëtare Bullgare Vullnetare 4093, si pjesë e Forcave të Armatosura Amerikane në Gjermaninë Perëndimore, u krijua më 20 tetor 1951. Ky nuk është një proces i lehtë, por tregon se ka një numër të konsiderueshëm bashkatdhetarësh tanë që nuk janë..

06.05.24 07:30 |

Aktori Icko Finci në moshën 91-vjeçare – një jetë që vazhdon të befasojë çdo ditë

Ichak Finci ka lindur më 25 prill, pjesë e të ashtuquajturit “brezi i artë” i aktorëve bullgarë. Për udhëtimin e tij 91-vjeçar në tokë, Icko Finci le gjurmë të dallueshme në jetën teatrale, filmike dhe kulturore bullgare. Ai ka lindur në Sofje,..

25.04.24 07:30 |

Bulgarian actor Izko Finzi at 91 – a life that continues to surprise every day

April 25 is the birth date of Izko Finzi, part of the so-called "golden generation" of Bulgarian actors. For his 91-year earthly journey until now, Izko Finzi is drawing a lasting mark in the Bulgarian theatrical, film and cultural life.‎ He was..

25.04.24 04:45 |

A walk through Mihaela Kateva's chocolate kingdom

Every child dreams of having all the time in the world in which to play and enjoy piles of sweet delights. One of the most favorite, of course, is His Majesty the Chocolate. The first records of its appearance can be found as early as 2,000 years before..

24.04.24 13:24 |

Pijet probiotike dhe menuja kozmike - Shkencëtarët bullgarë zhvillojnë me sukses ushqimet e së ardhmes

Në vitin 1979, Bullgaria u bë vendi i tretë në botë, pas Bashkimit Sovjetik dhe SHBA-së, që krijon ushqime kozmike. "Ne kishim gjithçka në dispozicion - fruta, perime, supa dhe të gjitha llojet e shijshme. Një person atje lart nuk e ndjen se është i..

18.04.24 07:15 |

Sindi Nikollofski – një shqiptare me rrënjë bullgare e cila jeton në Sofje

Bullgarët në Shqipëri janë njohur si pakicë kombëtare në vitin 2017, por nuk kemi të dhëna zyrtare për numrin e tyre, pasi ende nuk janë publikuar të dhënat përfundimtare nga regjistrimi i popullsisë së vitit të kaluar. Jo pak shqiptarë me vetëdije..

16.04.24 07:35 |

Udhëtarja Izabella Shopova bëri kos në kushte të përafërta me ato të Hapësirës

Vështirë se ekziston një djalë që nuk ka dashur të bëhet astronaut. Edhe pse më rrallë, të tilla aspirata kanë edhe vajzat. Mes tyre është udhëtarja Izabella Shopova, heroi më i madh i së cilës në fëmijëri ishte Yuri Gagarin. Ajo i përshkruan udhëtimet e..

11.04.24 07:30 |