Хоризонт до обед

„Хоризонт до обед“ е дискусионно предаване на програма „Хоризонт“. 

Всеки делничен ден между 10:05 и 12:00 часа - с истинските проблеми на болното ни общество - децата, малцинствата, здравето, пътищата, религията, екологията... С различен поглед, дори отвъд бариерата на очевидните гледни точки. Всичко това в „Хоризонт до обед“.

Водещи: Ирина Недева, Валерия Николова, Таня Милушева


Публикации

Пенка Георгиева -  Пациентски организации

Пенка Георгиева: Ангажимент на държавата е да ваксинира трансплантираните по-бързо

„Все още нямаме отговор от Националния ваксинационен щаб дали ще има възможност за по-бързо ваксиниране на трансплантираните пациенти, но имах лична среща с председателя проф. Гигов и той взе присърце казуса, като увери, че в най-скоро време ще..

публикувано на 17.02.21 в 13:15

Проф. Генка Петрова: При прилагане на ваксината върху деца да се спазва европейският регламент

„ Ваксинирането на деца срещу короновируса е толкова безопасно, колкото е безопасно при възрастните и колкото е безопасно ваксинирането на децата по Задължителния имунизационен календар “. Това подчерта пред БНР проф. Генка Петрова, ръководител..

публикувано на 17.02.21 в 12:10
Къщата с ягодите

Проф. Тодор Кръстев: Къщата с ягодите е прозорец към историята - разрушим ли я, ще го затворим

Къщата с ягодите трябва да бъде съхранена на своето място без да се нарушава нейното достойнство . Това мнение изрази пред БНР проф. Тодор Кръстев, почетен председател на Българския национален комитет на Международния съвет за паметниците на..

публикувано на 17.02.21 в 11:42

Ваксината на „АстраЗенека“ ще бъде тествана върху 240 деца доброволци на Острова

Учени от университета в Оксфорд, разработили съвместно с фармацевтичната компания „АстраЗенека“ ваксина срещу Covid-19, обявиха, че започват изпитания , за да разберат дали ваксината е ефикасна при децата и при подрастващите.  Много шум се вдигна..

публикувано на 17.02.21 в 11:27

Първият достъпен дефибрилатор е поставен във Физическия факултет на Софийския университет

“В София живеят и работят над два милиона души. Статистиката сочи, че над 20 000 от тях ще загинат от сърдечен арест през следващите десет години. Това може да се предотврати чрез незабавно оказване на първа помощ и дефибрилация в рамките на първите..

публикувано на 16.02.21 в 14:50

Човешките пороци, представени в сладко-ароматна изложба

В Националния политехнически музей се откри любопитна гостуваща изложба за пороците. „Екипът на Исторически музей - Горна Оряховица, е подготвил за представяне три тематични колекции: „Захар, кафе&сие“, „Тютюн, енфие&сие“ и..

публикувано на 16.02.21 в 13:45

Инж. Румен Иванов: Вероятно е използвана незаконно светофарната уредба, за да си прекара някой този кабел

„Редът на трите електроразпределителни предприятия в България изисква всеки обект да има технически работен проект за захранването на временните обекти. Възможно е в случая със загиналото момче да има липса на проект за разклонението до даден..

публикувано на 16.02.21 в 12:52

Законопроект за дейността на психолозите стигна до парламента

Отлаган от години законопроект за регулиране на дейността на психолозите е внесен в Народното събрание. Досега от липсата на ясна регламентация са се възползвали хора, които не искат да поемат отговорност, смята Пламен Димитров от Дружеството на..

публикувано на 16.02.21 в 12:01
Проф. Любима Деспотова-Толева

Проф. Деспотова-Толева: Живите ваксини могат да бъдат рискови при крехка имунна система

В условия на социална изолация и затруднено получаване на медицинска помощ и на рехабилитация палиативните пациенти и техните семейства са оставени на практика да се справят сами в пандемията на Covid- 19 . От 2003 г.   Българското дружество за..

публикувано на 16.02.21 в 12:01
Камий Етиен

Френската екоактивистка Камий Етиен: Ние сме природата

Ние сме природата – това казва френската природозащитничка Камий Етиен в интервю за БНР. „Битката е дълга, тя прилича по-скоро на маратон“ – така Камий отговаря на въпроса дали да си екоактивист е модерно. Наричат я „френската Грета Тунберг“...

публикувано на 15.02.21 в 14:12