Хоризонт до обед

„Хоризонт до обед“ е дискусионно предаване на програма „Хоризонт“. 

Всеки делничен ден между 10:05 и 12:00 часа - с истинските проблеми на болното ни общество - децата, малцинствата, здравето, пътищата, религията, екологията... С различен поглед, дори отвъд бариерата на очевидните гледни точки. Всичко това в „Хоризонт до обед“.

Водещи: Ирина Недева, Валерия Николова, Таня Милушева


Публикации

Проф. Любима Деспотова-Толева

Проф. Деспотова-Толева: Живите ваксини могат да бъдат рискови при крехка имунна система

В условия на социална изолация и затруднено получаване на медицинска помощ и на рехабилитация палиативните пациенти и техните семейства са оставени на практика да се справят сами в пандемията на Covid- 19 . От 2003 г.   Българското дружество за..

публикувано на 16.02.21 в 12:01
Камий Етиен

Френската екоактивистка Камий Етиен: Ние сме природата

Ние сме природата – това казва френската природозащитничка Камий Етиен в интервю за БНР. „Битката е дълга, тя прилича по-скоро на маратон“ – така Камий отговаря на въпроса дали да си екоактивист е модерно. Наричат я „френската Грета Тунберг“...

публикувано на 15.02.21 в 14:12
“Pizdets I Meyk the Hevi Metāls”

Александър Матюсън, музикант и композитор: Оковите са само в нашите глави

„Нашето послание в този албум е, че както в обществено, така и в лично отношение начинът да се отърсим от оковите е да разберем, че те са в нашите глави – никой не е виновен за тях , ние трябва да поемем бъдещето си в наши ръце“. Това сподели в..

публикувано на 15.02.21 в 13:02

Липсата на достъп до трибуната на НС за депутати с увреждания е пример за дискриминация

След ремонт за милиони в бившия партиен дом в новата сграда на Народното събрание в пленарната зала няма достъп за депутати в инвалидна количка.  По този въпрос администрацията на НС отказа да коментира темата за „Хоризонт“. Пред някои медии..

публикувано на 15.02.21 в 12:07
Александровска гробница - копие

Доц. Георги Нехризов: Състоянието на Александровската гробница е катастрофално

Трябва да се изготви обща концепция на опазване на Александровската гробница и да бъде възложена от Министерството на културата на компетентни специалисти, но то се отнася твърде пасивно към проблема . Това обясни пред БНР археологът доц. Георги..

публикувано на 15.02.21 в 11:14

Стойчо Кацаров: Правителството трябва да плати здравните осигуровки

Има ли законодателен пропуск кой плаща здравните осигуровки при принудително излизане в неплатен отпуск? Защо хората, които са в неплатен отпуск заради пандемията, остават без здравни осигуровки и кой трябва да ги поеме ? Можем ли да говорим за..

публикувано на 12.02.21 в 11:36

Доц. Вяра Ангелова: Радиото остава на завет и последно на фронта

В неделя в Унгария спира излъчване последното независимо радио - Клуб Радио. Това се случва след загубата на лицензията на унгарската радиостанция. Новините и публицистичните предавания на медията често са критични към управлението на премиера..

публикувано на 12.02.21 в 10:44

Изгражда се наша наблюдателна станция на пан-европейския радиотелескоп LOFAR

С подкрепата на Министерство на образованието стартира мащабен проект за радиоастрономия. Институтът по астрономия заедно с Националната обсерватория, БАН, Техническият университет - София и катедра „Астрономия“ към Софийският университет започват..

публикувано на 11.02.21 в 14:08

ГДБОП: Масови опити за измами в сайтове за продажби на стоки втора употреба

Стотици опити за измами в сайтове за свободна продажба на стоки втора употреба у нас са засекли от ГДБОП . Пред „Хоризонт“ антимафиотите обясниха, че има и зачестяване на случаите на кражби на профили в социалните мрежи . В последните..

обновено на 11.02.21 в 13:29

Има ли прегради пред псевдонаучната кариера у нас

Има ли реална опасност от обезценяване на научните титли? Достатъчно самокритична ли е академичната система в раздаването им или е пропусклива за хора, които гонят трупането им без следване на ясни критерии и отчетливо израстване в определена научна..

публикувано на 11.02.21 в 12:27