По първи петли

„По първи петли“ е съвместен проект на програма „Хоризонт“ и регионалните радиостанции на БНР -  Варна, Благоевград, Пловдив, Стара Загора и Шумен.

Предаването се излъчва в ефира на „Хоризонт“ и на регионалните радиостанции всеки ден, от понеделник до събота, между 04:05 и 06:00 часа.

Освен актуалните теми от деня, тематиката на „По първи петли“ е свързана с живота на обикновения българин, неговите грижи, делници и празници, историите от неговия бит и ежедневие.

Предаването популяризира българските традиции и обичаи, българското културно наследство, фолклорни събития и прояви в страната.

Слушателите на „По първи петли“ са основали свои клубове в различни градове на страната, в които членуват почитатели на предаването от цялата страна. 

Водещи от студиото на "Хоризонт" - Спас Крайнин и Ани Костова

Публикации

Георги Спасов

Книгата "Познавах ги" ни представя живота на 12 творци

Георги Спасов представи книгата си "Познавах ги" в навечерието на Задушница - 6 юни 2020 година в Лапидариума, в двора на Историческия музей в Пазарджик. В книгата има текстове за 12 починали творци, които писателят познава. Сред тях са Атанас..

публикувано на 18.06.20 в 14:58
Мартина Апостолова

Мартина Апостолова: Остава омерзение от отношението на властта към творците

От времето на изолация и извънредно положение „ ще остане един спомен, едно омерзение за отношението на властимащите към артистите , не на хората“. Позицията е на актрисата Мартина Апостолова. „Ние от човешки същества се превърнахме в проекти . Аз..

публикувано на 11.06.20 в 15:56

Изложба в памет на космополитния Димитър Киров

„Мисията на Общински институт „Старинен Пловдив“ е да опазваме и популяризираме българското духовно наследство. За нас бе много важно да се подготвим за честването – 85 години от рождението на големия творец и общественик маестро Димитър Киров. Не..

публикувано на 11.06.20 в 08:40

Да помогнем на Лидия

Лидия е на 46 г. Майка на 13-годишния Александър, добър ученик и спортист, наследил амбицията и добротата на мама. Всички нейни близки казват, че тя е прекрасна съпруга, един всеотдаен, честен и трудолюбив човек. Чудесен и отзивчив колега. Към..

публикувано на 01.06.20 в 19:21

В Александровска болница прилагат нова технология за диагностика на тумори

В Александровска болница за пръв път започна приложението на нова технология за диагностика и проследяване на рака на простата и на невроендокринните тумори - на стомаха, червата, белия дроб и други.   Разходите за изследването се поемат от..

публикувано на 18.05.20 в 07:14
Проф. Доброслав Кюркчиев

Проф. Доброслав Кюркчиев: Не бих препоръчал на никого социална изолация

„По принцип коронавирусите изсъхват на пряка слънчева светлина и високи температури . Така че повишаването на температурите най-малко ще забави най-вероятно разпространението на инфекцията. Това, което аз бих посъветвал: мерки с повишено внимание да..

публикувано на 06.05.20 в 15:00
Част от певческата група на читалището в село Спасово

Читалището в чирпанското село Спасово навърши 150 години

Читалище „Пробуждане 1870“ в чирпанското село Спасово стана на 150 години. Заради епидемичната ситуация годишнината не е съпътствана от тържества. За кмета на Спасово Димо Нецов поддържането на читалището е и поддържане на българския дух. Въпреки..

публикувано на 06.05.20 в 12:57
Виевската фолклорна група

Виевската фолклорна група има песен за коронавируса

Виевската фолклорна група написа песен за коронавируса. Ръководителят на емблематичния оркестър Емил Узунски каза за "Хоризонт", че е написал песента с пожелание по най-бързия начин да приключи пандемията, за да продължат изявите на музикантите , тъй..

публикувано на 03.05.20 в 17:00
Светът е притихнал в очакване пандемията от коронавирус да отмине. Тази година джамиите остават необичайно пусти по време на Рамазан. На снимката: Храм в Индонезия, април 2020 г.

Рамазан под знака на епидемията

Най-свещеният месец в религиозния календар на мюсюлманите – Рамазан, започна за милиард и половина души по света. Тази година заради пандемията от коронавируса в множество страни са наложени редица ограничения на религиозните ритуали . У нас..

публикувано на 28.04.20 в 19:21
Иво Беров

Иво Беров: Обидно е да се отнасят с нас като с деца

„Изведнъж животът придоби много по-голяма ценност. За смъртта не се говори толкова. Тя се скрива, по всякакъв начин. В миналото хората са били много по-близо до смъртта - на родители, на големи части от населението от войни, от болести и никой не се е..

публикувано на 28.04.20 в 07:39