По първи петли

„По първи петли“ е съвместен проект на програма „Хоризонт“ и регионалните радиостанции на БНР -  Варна, Благоевград, Пловдив, Стара Загора и Шумен.

Предаването се излъчва в ефира на „Хоризонт“ и на регионалните радиостанции всеки ден, от понеделник до събота, между 04:05 и 06:00 часа.

Освен актуалните теми от деня, тематиката на „По първи петли“ е свързана с живота на обикновения българин, неговите грижи, делници и празници, историите от неговия бит и ежедневие.

Предаването популяризира българските традиции и обичаи, българското културно наследство, фолклорни събития и прояви в страната.

Слушателите на „По първи петли“ са основали свои клубове в различни градове на страната, в които членуват почитатели на предаването от цялата страна. 

Водещи от студиото на "Хоризонт" - Спас Крайнин и Ани Костова

Публикации

В Априлци се провежда фестивала "Искри от миналото"

"Тази година за 20 поредна година, спазвайки традицията организираме Национален фолклорен събор, който ще се проведе на 23 и 24 юли в Априлци", каза за БНР Деница Николова от Народно читалище "Светлина" за провеждането на фестивала "Искри от миналото"...

публикувано на 23.07.22 в 09:28
Института за иновационно и пустинно земеделие „Вулкани“

В Израел изучават развитието на растението моринга

Наричат Института за иновационно и пустинно земеделие „Вулкани“ „български“, защото в първите му години имало доста преселници от България, които работели в него. Тази година, научното средище празнува 100 годишен юбилей. Две купички мед на..

публикувано на 22.07.22 в 14:33
Пламен Събев,Стоян Долапчиев, Димитринка  Карамфилова, Стефан Николаев

Във Велико Търново и в Омуртаг почитат паметта на Свети Йоан Търновски – Трапезонтски

С литургии и общоградско поклонение във Велико Търново и в Омуртаг на 16 и 17 ще бъде почетена паметта на Свети Йоан Търновски – Трапезонтски. На 16 юли се навършват 200 години от гибелта на светеца, който 18-годишен е бил обесен, защото отказал..

публикувано на 16.07.22 в 09:12
Константин Иванов

Отличникът Константин Иванов от Варна ще кандидатства медицина

"Най-напред искам да благодаря на учителите си от основно училище "Йордан Йовков" за това, че ми е дадена добра основа,   след което на моите преподаватели за това, че ми дадоха възможността да развия способностите си", каза за БНР Константин Иванов,..

публикувано на 11.07.22 в 13:19

Продукти от кайсия предложиха производители на изложение в Тутракан

"Тутракан-столица на кайсията" се нарича традиционният празник, който се проведе в крайдунавския град за 19-а поредна година. Празник, който събира производители от региона, за да покажат най-добрите си сортове кайсии. Особена атракция  са конкурсите за..

публикувано на 11.07.22 в 12:09

В Тутракан се проведе фестивал на традициите

Фестивал на традициите се проведе в последните два дни в Тутракан, организиран от Общината като част от проект на Местната инициативна група Тутракан – Сливо поле за създаване и насърчаване на представянето на уникални местни продукти. Празникът..

публикувано на 08.07.22 в 13:55

Ловеч е домакин на фолклорния празник "Хоро под Стратеш"

За 11-та поредна година в Ловеч ще се проведе фолклорния празник "Хоро под Стратеш“. Той се организира от Народното читалище "Зорница 2010 – Нено Щрегарски“. Председателят на читалището Нели Читинова поясни, че празникът ще започне с..

публикувано на 02.07.22 в 10:45

50 майсторки на шевицата и везбата показаха изкуството си във Велико Търново

50 майсторки на шевицата и везбата се събраха тази седмица в хана „Хаджи Николи“ на Самоводската чаршия във Велико Търново, за да покажат изкуството си в първото издание на фестивала „Времето, извезано в шевици, изплетено в дантели”...

публикувано на 27.06.22 в 12:05
Макет на Марина Радославова

Марина Радославова използва различни техники за създаване на произведения на изкуството

Изложбата “Приказни кътчета” e дебютна самостоятелна изложба на младата авторка Марина Радославова, е едно надникване в тайнствените миниатюрни светове на приказни макети-пространства. "Изложбата представлява серия от макети, които са изработени..

публикувано на 26.06.22 в 19:12
Празник на саламурата в Тетевен

В Тетевен избират най-добрата саламура

В Тетевен за шеста поредна година се организира празник на тетевенската саламура. В празника ще участват  и читалища от общината, които ще представят местните традиционни ястия. "Участниците представят как се приготвя традиционната за региона рибена..

публикувано на 25.06.22 в 12:17