По първи петли

„По първи петли“ е съвместен проект на програма „Хоризонт“ и регионалните радиостанции на БНР в Пловдив, Варна, Стара Загора, Шумен и Благоевград.

Предаването се излъчва в ефира на „Хоризонт“ и на регионалните радиостанции всеки ден, от понеделник до събота, между 4,00 и 6,00 часа.

Освен актуалните теми от деня, тематиката на „По първи петли“ е свързана с живота на обикновения българин, неговите грижи, делници и празници, историите от неговия бит и ежедневие.

Предаването популяризира българските традиции и обичаи, българското културно наследство, фолклорни събития и прояви в страната.

Слушателите на „По първи петли“ са основали свои клубове в различни градове на страната, в които членуват почитатели на предаването от цялата страна.

Публикации

Диляна Борисова

Диляна Борисова представя дебютна книжка с благотворителна цел

В Художествената галерия „Станислав Доспевски“ в Пазарджик Диляна Борисова ще представи днес пред местната публика първите си стихове, събрани в книгата „Отсъствия и зависимости“. Средствата от продажбата на малката книжка ще се използват за..

публикувано на 17.12.19 в 16:33

Млад инвалид с множество диагнози прави изкуство от цветни гуми

Агнеса Трайкова и Николай Дерменджиев от Елин Пелин се обичат като брат и сестра. Преминали са през много изпитания, защото Николай е с множество тежки диагнози, но не спират да вярват, че предстоят и по-добри дни.  Преди години майката на..

публикувано на 04.12.19 в 16:06
Проф. Борис Богов

Проф. Борис Богов: За донорството трябва да се говори още от училище

Донорството зависи от осъзнаването на проблема от обществото. Това казва проф. Борис Богов от Клиниката по нефрология на Александровска болница. Статистиката към момента: само 14 донорски ситуации от началото на годината, които съвсем не дават..

публикувано на 02.12.19 в 15:00
Д-р Константин Димов

Д-р Константин Димов: Пионери сме в 3D принтирането на лицеви части

На 9 декември в Университетската болница „Св. Анна“ в София официално ще бъде открит Национален консултативен център по лицево-челюстна хирургия. Основната цел е на пациентите с по-сложни случаи да бъде оказана експертна и консултативна помощ...

публикувано на 26.11.19 в 16:21
Марин Георгиев

Марин Георгиев: Имаме много талантливи литератори, но малко поети

Марин Георгиев е издател, писател, литературен критик. Автор е на книгата "Третият разстрел" за Никола Вапцаров. Издал е поредица от книги с произведения на различни поети. "Венета Вълева стана причина да създам една поредица . Аз най-напред издадох един..

публикувано на 12.11.19 в 10:53
Проф. Иван Миланов, проф. Арман Постаджиян, Радостина Христова

Модерно лечение спасява пациентите с инсулт

Инсулът е мозъчен пристъп, който засяга годишно 17 милиона души по света. Това е втората най-честа причина за смърт и водеща причина за инвалидизиране при възрастните, сочат данните на Алианса по инсулт за Европа. В 37 лечебни заведения   в..

публикувано на 04.11.19 в 16:44
Петър Учкунов, Спас Крайнин, Николай Учкунов (от ляво надясно)

Николай Учкунов: Истинският изпълнител се познава по бавните песни

Николай и Петър Учкунови продължават семейната традиция на фолклорния дует на близнаците Учкунови. Бащата Николай Учкунов и синът Петър Учкунов изпълняват в дует фолклорни песни. "Приличаме си, може би гласът, самият глас, самата специфика на гласа",..

публикувано на 25.10.19 в 14:55
Д-р Мариела Василева от Клиниката по хирургия на Александровска болница

Д-р Мариела Василева: Има разлика в лечението на рак на гърдата у нас и в Европа

Октомври е обявен за световен месец за борба с рака на гърдата. 4 хиляди жени годишно се разболяват от тази болест у нас. За разлика от Европа, в България по-рядко се прилага метод за определяне вида на тумора - вид биопсия преди операция на рак на..

публикувано на 15.10.19 в 15:33

Руанда, която топи стереотипи

„В България живеем на бързи обороти, правим много неща и ги правим импулсивно, даже инертно. Като че ли не успяваме да се замислим за това кое е важно в живота ни.“ Мнението е на Валентина Венкова, която след пребиваване в Руанда променя тотално..

публикувано на 08.10.19 в 14:02
Ансамбъл

Ансамбъл „Чинари“ представя „Магията на танца“ в открито море

За първи път ансамбъл „Чинари“ ще представи богатството и красотата на българския фолклор в открито море. Спектакълът на 22 септември е част от специална българска програма на борда на един от най-големите круизни кораби в Европа. Петхилядната..

публикувано на 21.09.19 в 06:30