По първи петли

„По първи петли“ е съвместен проект на програма „Хоризонт“ и регионалните радиостанции на БНР -  Варна, Благоевград, Пловдив, Стара Загора и Шумен.

Предаването се излъчва в ефира на „Хоризонт“ и на регионалните радиостанции всеки ден, от понеделник до събота, между 04:05 и 06:00 часа.

Освен актуалните теми от деня, тематиката на „По първи петли“ е свързана с живота на обикновения българин, неговите грижи, делници и празници, историите от неговия бит и ежедневие.

Предаването популяризира българските традиции и обичаи, българското културно наследство, фолклорни събития и прояви в страната.

Слушателите на „По първи петли“ са основали свои клубове в различни градове на страната, в които членуват почитатели на предаването от цялата страна. 

Водещи от студиото на "Хоризонт" - Спас Крайнин и Ани Костова

Публикации

Българският културно-информационен център

Български и македонски художници показаха свои творби в Скопие

На тържествена церемония в Скопие министрите на културата на България и Северна Македония откриха новата сграда на Българския културно-информационен център. Събитието премина при изключително засилен интерес и масирано полицейско присъствие...

публикувано на 26.11.22 в 11:54
Българската православна църква „Свети Стефан“

Българската църква в Медисън е създадена преди 115 години

На 115 години е вече българската църква в Медисън, щата Илинойс. Храмът се намира на десетина мили от центъра на Сейнт Луис. Първата българска църква в Америка. В Индианаполис сега отбелязват 107 години от изграждането на Българската..

публикувано на 24.11.22 в 11:42

"Куба си" - истории за живота, разказани от журналиста Андрей Апостолов

"Заглавиeто "Куба си" е лозунг, който кубинците преди десетилетия издигат за това, че Куба ще просъществува независимо от американската блокада", сподели пред БНР журналистът Андрей Апостолов за неговата книга със заглавие "Куба си".   Истории..

публикувано на 23.11.22 в 14:33

В храмовете в Софийска епархия се провеждат концерти за Въведение на Пресвета Богородица

"Празникът Въведение на Пресвета Богородица е възникнал още в ранна древност", каза за БНР Вилиана Тонева, докторант в Богословския факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски" и преподавател в храма "Рождество Христово" в София...

публикувано на 21.11.22 в 12:37

Фолклорният ансамбъл „Родопа“ ще изнесе спектакъл – трилогия със заглавие „Изтървани ритми“

Премиера на нов спектакъл – трилогия със заглавие „Изтървани ритми“, подготвя Фолклорният ансамбъл „Родопа“. С трилогията целта е да се разкрие изцяло потенциала на ансамбъла - народен и духов оркестър, народният хор, танцьорите, певците...

публикувано на 19.11.22 в 17:49
Журналистът Бойко Василев и  полк. Хесус Мартинес де Мерло (CESEDEN)

Дипломати, учени и журналисти изразиха мнения за историческите и политически процеси на Балканите

"Ние искахме да припомним силната връзка, която съществува между сефарадските евреи, установени в България след изгонването на евреите през 1492 година. Много от тях са се установили в различни държави, част от тях в България", каза Н.Пр. Алехандро..

публикувано на 17.11.22 в 09:57

Два творчески тандема работиха по време на резидентския си престой в село Царимир край Пловдив

"Преди това не знаех много за България. В София бяхме на тур, в който ни разказаха доста задълбочено за историята и настоящето на града. За мен беше любопитно и впечатляващо да видя толкова много пластове култура, които са свързани с римско време,..

публикувано на 11.11.22 в 14:32

Дългогодишната учителка Калина Михайлова събира носии

От десетилетия родената в тутраканското село Белица, дългогодишна учителка Калина Михайлова събира носии и изработени изящно везбени изделия. В тутраканското село Шуменци отбелязват Бабинден Участвала е в много фестивали у нас, както и в събития в..

публикувано на 05.11.22 в 16:06
Врачански митрополит Григорий

На Архангелова задушница се молим за починалите

Днес е Архангелова Задушница. Тя е един от трите дни през годината, отредени в православната традиция за общ помен на покойниците. Отбелязва се в съботата преди Архангеловден, откъдето е името й. В храмовете се отслужва заупокойна литургия и панихида...

публикувано на 05.11.22 в 09:48
Андрей Апостолов представи книгата си „Куба си“

Истории за събития и хора описва в "Куба си" Андрей Апостолов

"Стилиян Бурханларски е дипломат от кариерата, може би е един от най-добрите познавачи на Латинска Америка, познаващ едни от най-известните личности, за които сме чели, слушали. Беше посланик в Никарагуа, когато паднаха сандинистите и започна..

публикувано на 01.11.22 в 18:01