По първи петли

„По първи петли“ е съвместен проект на програма „Хоризонт“ и регионалните радиостанции на БНР -  Варна, Благоевград, Пловдив, Стара Загора и Шумен.

Предаването се излъчва в ефира на „Хоризонт“ и на регионалните радиостанции всеки ден, от понеделник до събота, между 04:05 и 06:00 часа.

Освен актуалните теми от деня, тематиката на „По първи петли“ е свързана с живота на обикновения българин, неговите грижи, делници и празници, историите от неговия бит и ежедневие.

Предаването популяризира българските традиции и обичаи, българското културно наследство, фолклорни събития и прояви в страната.

Слушателите на „По първи петли“ са основали свои клубове в различни градове на страната, в които членуват почитатели на предаването от цялата страна. 

Водещи от студиото на "Хоризонт" - Спас Крайнин и Ани Костова

Публикации

„Феерия от мрак и светлина“ представя творчеството на незрящи

Проектът „Феерия от мрак и светлина“ е финансиран от Националния фонд "Култура" при Министерството на културата. Проектът е създаден от екипа на Сдружението на творците с увреждания в България. " Целта на този проект е да популяризираме редки..

публикувано на 06.11.20 в 15:34
Народно читалище

Читалището в град Главиница поддържа духа и традициите вече 80 години

Народното читалище "Христо Ботев - 1940" в град Главиница чества 80-тия си юбилей. Жителите на града честваха празника с голямо тържество. " Читалището в град Главиница, тогава село Главиница, е основано през 1940 от група интелектуалци ...

публикувано на 25.10.20 в 17:25

Мозайки и шевици от капачки красят Елин Пелин

" Пластмасовите капачки в различни цветове не са просто отпадък , който може да се рециклира. Ако имате фантазия можете да изработите от тях красиви мозайки , с които да украсите вътрешни и външни пространства". Това разказа в "По първи петли"..

публикувано на 12.10.20 в 14:56

Световен ден за борба с лимфома

На 15 септември отбелязваме световният ден за борба с лимфома. Заболяването е трудно за диагностициране, тъй като в голяма част от случаите протича безсимптомно. Лимфомите са злокачествени хематологични заболявания и са петият по честота рак...

публикувано на 15.09.20 в 10:58
Роман Рачков

Агрономът Роман Рачков отглежда кайсиеви домати от Перу

Свикнали сме зрелият домат да е червен или розов. Но той може да бъде бял, жълт, оранжев или виолетов. Кайсиеви домати от Перу отгледа агрономът от Велико Търново Роман Рачков. Екзотичните сортове домати са една от страстите на 52-годишният..

публикувано на 13.09.20 в 13:13

Момата Барби преоткрива родните традиции

През вече отминаващото лято един необичаен пътешественик обиколи страната ни. Облечена в българска носия, една кукла разказва в социалната мрежа Инстаграм за красотата на природата ни, богатата ни история и традиции, които трябва да съхраним...

публикувано на 06.09.20 в 15:54

Българските хорá като мандала

Катя, Ема, Ива и Цвети са четири млади дами, които популяризират българския фолклор по нетрадиционен начин, създавайки графични изображения на стъпките на българските хорá . Досега са успели да нарисуват стъпките на 34 хорá. Изобразени в кръг, те..

публикувано на 29.08.20 в 09:20

Лятна академия по роботика в еленското село Мийковци

С лятна академия по роботика започват ученическите лагери по природни науки в село Мийковци в Еленския Балкан. По забавен начин десетки деца, проявяващи интерес към роботика, математика, химия, физика и биология, ще усвояват нови знания в..

публикувано на 01.08.20 в 09:43

Илия Бешков със знаково представяне в най-старото читалище в Плевен

„В началото бе Словото… и Словото е божествено, а изображението не е!“ – казвал Илия Бешков, когато хвалели рисунките му. Намирал карикатурите си за недостойни, а за Словото смятал себе си за недостоен. Според него бил еднакво нереализиран и като..

публикувано на 27.07.20 в 14:17
Сцена на вековете

Крепостта Царевец – с шест заглавия от „Сцена на вековете“

От 18 юли до 26 август тази година се провежда най-емблематичното културно събитие на Велико Търново  – Летният оперен фестивал „Сцена на вековете“ .  На откритата сцена в Двореца на българските царе в крепостта Царевец ще бъдат представени шест..

обновено на 23.07.20 в 16:12