По първи петли

„По първи петли“ е съвместен проект на програма „Хоризонт“ и регионалните радиостанции на БНР -  Варна, Благоевград, Пловдив, Стара Загора и Шумен.

Предаването се излъчва в ефира на „Хоризонт“ и на регионалните радиостанции всеки ден, от понеделник до събота, между 04:05 и 06:00 часа.

Освен актуалните теми от деня, тематиката на „По първи петли“ е свързана с живота на обикновения българин, неговите грижи, делници и празници, историите от неговия бит и ежедневие.

Предаването популяризира българските традиции и обичаи, българското културно наследство, фолклорни събития и прояви в страната.

Слушателите на „По първи петли“ са основали свои клубове в различни градове на страната, в които членуват почитатели на предаването от цялата страна. 

Водещи от студиото на "Хоризонт" - Спас Крайнин и Ани Костова

Публикации

Рикардо Рибейро

Рикардо Рибейро: Българската публика обича много фадо

Едни от най-популярните думи на португалоезичния свят са FADO, на латински FATUM означава орис, съдба, и SAUDADE – меланхолия, тъга по нещо, носталгия, силен копнеж, голяма мъка . А човекът, който изпълнява фадо музика, се нарича фадист...

публикувано на 14.12.20 в 11:27
Габриела Манова

Габриела Манова представи дебютната си стихосбирка "Навици"

Габриела Манова представи дебютната си стихосбирка "Навици". Младата поетеса е носител на голямата награда "Златното яйце" от 2019 на националния конкурс за младежка поезия "Веселин Ханчев". "Аз често си мисля, че думата навици е натоварена с..

публикувано на 13.12.20 в 14:42
Виктория Кралчева

Виктория Кралчева от Перник е с детска церебрална парализа и се нуждае от помощ

Виктория Кралчева от Перник е с детска церебрална парализа. Заради заболяването прохожда по-късно от връстниците си след операция на едното краче. Лечението е продължително. За да може да продължи терапията, семейството на момиченцето се..

публикувано на 13.12.20 в 12:59
Снимката е илюстративна

Стоян Пъков очаква помощ след изгорял краварник

В нощта на 8 октомври 2020 година изгоря част от обора на Стоян Пъков от Панагюрище. Сигнал за пожара подал човекът, който се грижи за животните. "Той същевременно се беше обадил на 112 и пожарната пристигна преди мен. Момчетата се справиха..

публикувано на 06.12.20 в 15:40

7-годишният Слави Карабалтов от Смолян се нуждае от терапия при логопед и психолог

7-годишният Слави Карабалтов от Смолян, е част от благотворителната инициатива "Българската Коледа". Момченцето е с диагноза генерализирано разстройство в развитието - аутизъм и се нуждае от рехабилитация - логопедична, психологична и..

публикувано на 06.12.20 в 14:57
Група за автентичен фолклор „Буйновски гласове” при НЧ „Нов живот-1956” – с. Буйново

Изпълнителят Стоян Варналиев създава нова продукция с оркестър "Бисер и приятели"

Тракийският изпълнител Стоян Варналиев е роден в ямболското село Генерал Инзово. "Освен работата ми, свързана с децата в училище, това лято и есента продължих също да работя върху новата си продукция с оркестър "Бисер и приятели" с ръководител..

публикувано на 04.12.20 в 17:51
 Мануел Вилас

Писателят Мануел Вилас: Нашият живот винаги е свързан с другите

Мануел Вилас е един от значителните съвременни поети и писатели на испанската литература. Получава многобройни награди за творчеството си, а през 2019 година печели наградата „Планета“ за принос към испанската литература с романа си “Ordesa” -..

публикувано на 29.11.20 в 18:07
Биляна Вутова

Биляна Вутова: Важно е да останем свързани в изолацията

„От началото на тази година периодът , в който се намираме, е много предизвикателен за всеки един от нас и поотделно като човешко същество, а и разбира се за всички нас в контекста на семействата ни и отношенията в тях“, каза за БНР..

публикувано на 22.11.20 в 19:45
Борислав Петров

Борислав Петров: Хората на изкуството сега трябва да са на първата линия на духа

Поезията не може да бъде карантинирана . Големият смисъл на поезията е в тежки, трудни времена да издигне своя глас, да направи посланията да даде кураж на хората, защото в такива времена се усеща духът. Това каза за БНР Борислав Петров,..

публикувано на 15.11.20 в 15:52

Направен е основен ремонт на читалищата в три села в община Свищов

Читалищата в три села в община Свищов получават финансиране за обновяване на библиотечните си фондове. Читалищата са в селата Вардин, Ореш и Царевец. Средствата са от оперативна програма "Региони в растеж". Две години е отнел процеса за кандидатстване..

публикувано на 08.11.20 в 17:02