По първи петли

„По първи петли“ е съвместен проект на програма „Хоризонт“ и регионалните радиостанции на БНР -  Варна, Благоевград, Пловдив, Стара Загора и Шумен.

Предаването се излъчва в ефира на „Хоризонт“ и на регионалните радиостанции всеки ден, от понеделник до събота, между 04:05 и 06:00 часа.

Освен актуалните теми от деня, тематиката на „По първи петли“ е свързана с живота на обикновения българин, неговите грижи, делници и празници, историите от неговия бит и ежедневие.

Предаването популяризира българските традиции и обичаи, българското културно наследство, фолклорни събития и прояви в страната.

Слушателите на „По първи петли“ са основали свои клубове в различни градове на страната, в които членуват почитатели на предаването от цялата страна. 

Водещи от студиото на "Хоризонт" - Спас Крайнин и Ани Костова

Публикации

Сдружения за исторически възстановки поддържат интереса към минали събития

Любовта към българската история е непреходна, а доказателството са десетките мъже и жени от цялата страна, които участват в различните възстановки на исторически събития. В периода на ограничителните мерки заради пандемията на реконструкторите..

публикувано на 31.05.21 в 20:38
Анелия Иванчева

Анелия Иванчева: От много малка заобичах нашия фолклор

Родената в град Пещера Анелия Иванчева свърза живота си с народната музика.       „ От много малка заобичах нашия фолклор, тъй като вкъщи винаги се е свирело и пеело . Баща ми беше певец и акордеонист, който за съжаление си отиде от този свят..

публикувано на 24.05.21 в 18:59

Международният фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица“ - в Китен от 2 до 6 юни

Десетото юбилейно издание на Международния фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица“ ще се проведе от 2 до 6 юни 2021 година в град Китен. Фестивалът се провежда под патронажа на кмета на Община Приморско д-р Димитър Германов.  „ Творчеството е..

публикувано на 24.05.21 в 17:48

Сдружение „Силистра 2030“ подпомага социално слаби семейства

Сдружение „Силистра 2030“ обединява група младежи, родени в Силистра, но поели по своя път и през голяма част от времето са на друго място, а не в дунавския град. Обединява ги желанието да оставят следа, да помогнат, да насърчат, да стоплят..

публикувано на 04.05.21 в 16:29

Константин Пенков работи за популяризиране на пощенските марки

„ Колекционерската страст я има и винаги я е имало , надявам се и ще я има. Броят на любителите на пощенските марки не може да се определи точно, тъй като всеки един от нас в различен период от живота си е бил колекционер на пощенски марки -..

публикувано на 04.05.21 в 15:27

Веселина Кавръкова: Опазването на природата не е устойчиво

"България и страните от Централна и Източна Европа пазят голямо природно богатство. В Европа ние с колегите наричаме региона "зеленото сърце на Европа", защото тук все още е останало много и това го виждаме в покритие на европейската екологична мрежа..

публикувано на 04.05.21 в 13:43
„Фоайе на книгата с автограф“ във Велико Търново

Близо 50 издателства се представиха на „Фоайе на книгата с автограф“ във Велико Търново

Най-новата си продукция на книжния пазар представиха във Велико Търново десетки български издателства. Форумът „Фоайе на книгата с автограф“ е първото събитие за тази година в страната, с което започват празниците за четящите хора...

публикувано на 24.04.21 в 12:17
Михаела Ринкова

Певицата Михаела Ринкова: Народната музика е история, емоции, преживявания

Родената в Пазарджик Михаела Ринкова се занимава с народно пеене от 4 годишна, свирила е и на пияно. „ В началото за мен беше хоби, след което се превърна в моя професия и начин на живот , неразделна част от моя живот", каза в предаването "По..

публикувано на 23.04.21 в 14:49

Читалище "Изгрев" в Бургас изпълнява проект "Формула за щастие"

Читалище "Изгрев" в Бургас подготви забавно-образователен проект "Формула за щастие". До 23 април на интернет страницата на читалището и в YouTube всеки може да види колекцията от 6 буктрейлъра на най-новите заглавия за деца в библиотеката с..

публикувано на 15.04.21 в 12:39

Певицата Ирина Ставрева: Щастлива съм, че отново фолклорът е на пиедестал

Интересът на изпълнителката на странджански песни Ирина Ставрева към фолклора апочнал още в детството ѝ, тъй като в семейството ѝ винаги са изпълнявани фолклорни песни. " Искам да ви кажа, че от най-ранното ми детство в нашия род започнахме да пеем “,..

публикувано на 15.04.21 в 10:00