Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орешарски: Правителството няма да променя данъци, няма да налива държавни пари във фалирали предприятия

| обновено на 11.02.14 в 12:28
Снимка: БГНЕС

Промяна на законодателството, съживяване на българската икономика и  запазване размера на плоския данък и ДДС обеща премиерът Пламен Орешарски пред българския бизнес на форума "Рестарт на икономиката".

Правителството няма да налива държавни пари във фалирали предприятия,  държавата ще улеснява инвестициите чрез изцяло нов закон, обеща премиерът. Той очерта намеренията на правителството за постигане на устойчив икономически растеж. Националният форум "Правителство - бизнес: Рестарт на икономиката, растеж, стабилност, инвестиции" се организира по инициатива на министър-председателя. От страна на кабинета участват 11 министри.

Правителството ще заложи на реиндустриализация, запазване на ниските данъци и подкрепа на частните инвестиции. Движещи за правителството ще са усилията за възстановяване на икономическия растеж, отбеляза Пламен Орешарски.

Ако не се справим с тази задача, всички останали задачи ще отидат на втори план, ще се провалим.

Правителството смята да заложи на мерки като иновациите и реиндустриализацията, допълни той:

Аз и кабинетът нямаме нищо против сферата на услугите, но искам да се разбере, че услугите нямат потенциал да допринесат за икономическия растеж. Затова и една от целите в програмата "Европа 2020" е реиндустриализация на европейските икономики.

Пред бизнеса Орешарски обеща да не се променя фиксираният валутен курс. Няма да се променят ниските ставки на корпоративния данък.

Фиксираните курсове в една малка и силно отворена икономика имат далеч по-големи преимущества, нещо, в което аз съм убеден и членовете на кабинета, така че не поставяме по никакъв начин на дискусии този въпрос. Ще продължим да поддържаме единна ставка на ДДС от 20 на сто. Ще продължим да поддържаме ниски нива на преките данъци, 10% корпоративен данък и 10% персонален подоходен данък. Ще се постараем в следващите няколко години да поддържаме умерени и намаляващи бюджетни дефицити, като фискалната консолидация сме си я поставили за цел в по-средносрочен план.

Реиндустриализацията също е приоритет, заяви Орешарски:

Не възнамеряваме да правим държавна индустрия, нито да реанимираме фалирали държавни предприятия. Говорим само и единствено за насърчаване на частни инвестиции. Публични средства в закъсали фирми ще се въздържаме в  максимална степен да правим.

Енергетиката е заварена в тежко състояние. Ще се търси ребалансиран курс.

Ускоряване на "Южен поток", подчертавам, при значително подобрени финансови параметри и другото неизменно условие при спазване на българското, разбирайте европейското, законодателство в тази сфера. За Седми блок на АЕЦ "Козлодуй", надявам се преговорите да завършат с успех. Успех за мен означава приемливи параметри за българската страна.

Бизнесът е активен във въпросите от всякакво естество. Цветан Симеонов от БТПП каза:

Проблем номер едно остава административната тежест за всички инвеститори. Срокът, който сте си поставили за електронно правителство 2020 година, за нас е неприемлив.

Вицепремиерът Даниела Бобева обеща на малкия бизнес облекчения не само в административната тежест. Отпада задължението да се прави график за отпуските.

Вие знаете, това беше възприето като една доста екзотична мярка преди няколко години. Това създава огромни трудности, каза Бобева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бобева: Опозицията не подкрепя голяма част от текстовете за прозрачност на обществените поръчки

Очакваме около 700 участници във форума, включително Асоциацията на микропредприятията. Ако някой се чувства за непоканен, винаги са отворени вратите ни за дискусии. Това не е първата среща на правителството с бизнеса. Лично аз се срещам всяка..

публикувано на 11.02.14 в 08:46

Икономисти за националния икономически форум: Не очакваме резултати от такъв тип събития

Запазване на плоския данък от 10% и единната ставка на ДДС от 20%. Това обеща премиерът Пламен Орешарски пред участниците в национален форум "Правителство-бизнес: Рестарт на икономиката, растеж, стабилност, инвестиции", посветен на търсенето на нови..

публикувано на 11.02.14 в 13:03
ВИЖТЕ ОЩЕ

РСМ отхвърли гръцките обвинения, че нарушава Преспанския договор

Северна Македония отхвърли обвиненията на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и външния министър Йоргос Герапетритис, които поставиха пред Европейския съюз въпроса за нарушаването на Преспанския договор от страна на новото ръководство на..

публикувано на 28.06.24 в 20:40
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден обсег в отговор на действията на САЩ

Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден и малък обсег в отговор на действията на Съединените щати. Това заяви президентът Владимир Путин по време на днешното заседание на Съвета за сигурност на Русия, чието начало беше излъчвано по..

публикувано на 28.06.24 в 20:29

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко, съобщава Франс прес в репортаж от фронта в Донбас. Руската армия обаче запазва превъзходството си в жива сила и артилерийски системи, твърдят украински войници пред репортери на..

публикувано на 28.06.24 в 20:19

МФ отчита близо 147 млн. лева излишък в хазната към края на май

Излишъкът в хазната към края на май е 146,9 млн. лева, което 0,1% от прогнозирания брутен вътрешен продукт, сочат данните на Министерството на финансите. От институцията подчертават, че събраните приходи към края на петия месец на годината са в..

публикувано на 28.06.24 в 19:47
Чакащи пътници на летище Гетуик

Хиляди пътници бяха блокирани на лондонското летище "Гетуик"

Хиляди пътници на лондонското летище "Гетуик" (Gatwick Airport) бяха блокирани, след като пистата за излитане и кацане бе затворена заради повреда на самолет. Общо 23 полета трябваше да бъдат отменени след прегряване на спирачките на самолет на..

публикувано на 28.06.24 в 19:34

В село Карпачево стартира фестивалът "Джаз под звездите на Деветашкото плато"

Тази вечер в ловешкото село Кърпачево се открива десетия фестивал "Джаз под звездите на Деветашкото плато", който продължа до неделя. Фестивалът събира популярни български музиканти на откритата сцена на поляната край пещерата "Гарваница",..

публикувано на 28.06.24 в 19:25

Схема за незаконна търговия с хормони на растежа, стероиди и пране на пари разкриха в Перник

Схема за незаконна търговия с хормони на растежа, стероиди и пране на пари разкриха при съвместна операция ГДБОП и ДАНС. Специализираната операция е проведена на територията на град Перник.  Действията са осъществени от служители на ГДБОП и ДАНС и са..

публикувано на 28.06.24 в 19:18