Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Ремотекс - Раднево" очакват експертна група от фирмата оценител

Снимка: БГНЕС
В предприятието за ремонт на тежка минна техника "Ремотекс" в Раднево очакват експертна група от фирмата оценител. 500 работници от фирмата не са получавали заплати и са в принудителен престой в продължение на една година.

Експертите от фирмата оценител, избрана от Българския енергиен холдинг, трябва да представят актуална оценка на материалните активи на частното дружество, което държавата иска да закупи и така да стартира процеса на реиндустриализация на България, по думите на премиера Пламен Орешарски.

Исканата от собствениците цена се пази в тайна. Знае се само, че тя е в пъти над приватизационната цена на "Ремотекс". Някога дружеството беше продадено за 9 млн. лева, но имаше поръчки за още няколко стотин милиона. А сега дълговете, които трябва да поеме държавата, ако закупи фирмата, са около 26 млн. лева.

Бойка Боева - лидер на КНСБ в Раднево, съобщи за "Хоризонт", че около стотина работници са завели съдебни искове срещу собствениците на дружеството заради неизплатените им заплати.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Есенна тиквена фиеста ще се проведе в Университетската ботаническа градина в София

Есенна тиквена фиеста ще се проведе в Университетската ботаническа градина срещу паметника Левски в София днес. Програмата на Университетската градина ще продължи от 11:00 до 15:00 часа. В нея са включени изложба на тикви и сезонни цветя, и представяне на интересни факти за тях, базар на есенни цветя, тикви и керамични изделия,..

публикувано на 19.10.24 в 08:40
Последиците от израелски въздушен удар в град Джабалия в Ивицата Газа, 11 октомври 2023 г.

Най-малко 33-ма убити при удар в Ивицата Газа

Най-малко 33-ма души са убити при само едно от израелските нападения в Газа в петък - ден обявяването на смъртта на лидера на "Хамас" Яхия Синуар. Свързаните с "Хамас" здравни власти в Ивицата съобщават, че 21 от убитите в бежанския район Джабалия са жени. Само при този удар ранените са 85 души, като са сринати три семейни жилища. Би Би..

публикувано на 19.10.24 в 08:28

Спират Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" за ремонт

Очаква се днес Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъде спрян за планов годишен ремонт, който се предвижда да продължи до края на месец ноември. Спирането е съгласувано с Електроенергийният системен оператор.  Реакторът на шести блок ще бъде презареден със свежо ядрено гориво, а Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" работи съгласно графика за..

публикувано на 19.10.24 в 08:00

Засилено полицейско присъствие в София заради мача "Левски" – ЦСКА - София

Засилено ще бъде днес полицейското присъствие в София преди, по време и след футболната среща между отборите на "Левски" и ЦСКА-София, предупреждават от МВР. Мачът ще се играе на Националния стадион "Васил Левски" днес след обед. Очаква се струпване на много хора в центъра на града, както и по основните булеварди. Възможни са..

публикувано на 19.10.24 в 07:49
На терена в кв. Горна баня министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева (в центъра) и служебният премиер Димитър Главчев(вляво) провериха напредъка на дейностите по събарянето на старите сгради и разчистването на терена за строеж на Национална детска болница - 1 юли 2024 г.

Представят плана за структурата и капацитета на Детската болница

Очаква се днес да бъде представен планът за структурата и капацитета на бъдещата Национална детска болница, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Очаква се служебният министърът на здравеопазването Галя Кондева и Влатко Глигоров - изпълнителен директор на Здравната инвестиционна компания за детска болница да дадат и подробности за..

публикувано на 19.10.24 в 07:46
 Д-р Алек Топов

Д-р Алек Топов: Съвременните електронни средства не водят до увеличаване на диоптъра в късна възраст

Зрението отслабва с възрастта и ни става все по-трудно да запазваме вниманието си върху текст или екран.  Това предизвиква дискомфорт и нервност, защото не можем да видим добр е дребните неща.  Защо е нужна корекция на зрението , ако се появи такъв проблем в средната възраст - това пояснява в "Минути за здраве" д-р Алек Топов, началник на..

публикувано на 19.10.24 в 07:45

С "Поход на свобода" отбелязват Европейския ден за борба с трафика на хора в София

В София днес ще се проведе "Поход за свобода", с който ще бъде отбелязан Европейският ден за борба с трафика на хора - 18 октомври. Тази година походът ще приключи с концерт. Началото на мирното шествие е в 10:30 часа от Моста на влюбените до НДК, ще премине през централната част на града и ще завърши пред Народения театър "Иван Вазов"...

публикувано на 19.10.24 в 07:41