Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинският президент отмени решението на кримския парламент за референдум

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изпълняващият длъжността президент на Украйна и председател на Върховната рада Олександър Турчинов отмени постановлението на кримския парламент от 6-и март за референдум за присъединяване към Русия, съобщи агенция УНИАН. Като мотив за отмяната е посочено, че решението противоречи на Конституцията и законите на Украйна. 

Указът, отменящ решението на Върховния съвет на Крим, е публикуван на официалния сайт на Турчинов и влиза в сила от момента на публикуването му.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Председателят на кримския парламент: Ще направя всичко възможно към Русия да се присъедини цяла Украйна

Председателят на кримския Върховен съвет Володимир Константинов обеща след референдума да направи всичко възможно към Русия да се присъедини не само Крим, но и цяла Украйна. Днес парламентарна делегация от Крим разговаря в Москва с руски депутати,..

публикувано на 07.03.14 в 15:06
Арсений Яценюк

Арсений Яценюк: Никой в цивилизования свят няма да признае резултатите от референдума в Крим

Украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че никой в цивилизования свят няма да признае резултатите от т. нар. "референдум" за присъединяване на Крим към Русия. Решението ви, което ще бъде взето, е незаконно, неконституционно и никой в света, в..

обновено на 07.03.14 в 14:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

Честване на св. Петка в 180-годишната църква "Света Параскева" в с. Козаревец

Десетки храмове в област Велико Търново носят името на преподобна Параскева, света Петка Търновска. Православната църква почита св. Петка Българска, празнуваме Петковден Със Света литургия и курбан за здраве в село Козаревец, община Лясковец, беше..

публикувано на 14.10.24 в 15:06

На 17 октомври ще се проведе отложеният тест на Системата за ранно предупреждение

На 17 октомври, четвъртък, ще бъде проведен отложеният национален тест на Системата за ранно предупреждение при извънредни ситуации и бедствия BG-Alert.  В продължение на половин час - от 13:00 до 13:30 часа, ще бъде извършена проверка на функционирането..

публикувано на 14.10.24 в 14:47

Денят на св. Петка Българска - празник за Габрово, Севлиево и Дряново

Денят, в който почитаме св. Петка Българска е празничен за Габрово, Севлиево и Дряново. Със света литургия в храмовете и молебен за здраве започна денят за жителите им. Православната църква почита св. Петка Българска, празнуваме Петковден За..

публикувано на 14.10.24 в 14:40
Снимката е илюстративна.

Увеличение на нарушенията с електрически тротинетки в област В. Търново

Девет тежки катастрофи с 16 пострадали са станали през миналата седмица във Великотърновска област. От Пътната полиция отчетоха увеличение на нарушенията с електрически тротинетки. 282 акта и над 1000 фиша са съставени във Великотърновска област през..

публикувано на 14.10.24 в 14:22
Весела Чернева

Весела Чернева: Най-рано пролетта може да започнат някакви преговори между Русия и Украйна

Войната в Украйна няма да завърши с капитулация на едната или на другата страна, а с някакъв тип споразумение и двете страни да приемат някакви отстъпки,  коментира в интервю пред БНР Весела Чернева, зам.-директор на Европейския съвет за външни..

публикувано на 14.10.24 в 14:12
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл: Ученията на НАТО нагнетяват напрежение

Кремъл заяви, че ядрените учения на НАТО нагнетяват напрежение на фона на "горещата война" в Украйна, предаде ТАСС като цитира говорителя Дмитрий Песков.  Според Песков е невъзможно да се водят преговори за ядрено разоръжаване със САЩ, за което..

публикувано на 14.10.24 в 14:02

Над 5600 са тежките катастрофи у нас от началото на 2024 г., жертвите са 356

Над 5600 са тежките катастрофи у нас от началото на годината до момента. Това съобщи комисар Мария Ботева заместник-началник на Пътната полиция. При тях са загинали 356 човека, а ранените са над 7000. От МВР отчетоха още, че спрямо същия..

публикувано на 14.10.24 в 13:43