Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавна Дума одобри присъединяването на Крим към Русия

Русия Москва Кремъл
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На извънредно заседание руската Държавна Дума одобри двата законопроекта, които уреждат юридически присъединяването на Крим към Русия и създаването на два нови субекта в състава на федерацията. От гласувалите 444 депутати само един беше против.

Докладчик по двата документа беше външният министър Сергей Лавров.

Решението за приемането на Крим в Русия се базира на свободно изразената воля на многонационалния народ на Крим  по време на референдума на 16 март. Това решение отговаря на международното право, включително на положението в Устава на ООН за суверенно равенство на държавите и правото на народите на самоопределение, заяви Сергей Лавров.

Той посочи още, че народите на Крим и Русия са свързани исторически и обединяването им в рамките на една държава ще бъде от полза за  тяхното благополучие и напълно отговаря на интересите на Русия. Договорът за присъединяване на Крим  предвижда преходен период до края на годината за уреждане на въпросите, свързани със създаването на държавни институции и интеграцията на новите територии в икономическата, финансова, кредитна и правна система на Руската федерация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Руската Дума ще гласува присъединяването на Крим към Русия

На извънредно заседание руската Държавна Дума ще гласува единодушно двата законопроекта, които уреждат юридически присъединяването на Крим към Русия и създаването на два нови субекта в състава на федерацията. Докладчик по двата документа беше..

публикувано на 20.03.14 в 15:22

Парламентът в Киев прие законопроект, според който Крим е временно окупирана територия на Украйна

Върховната Рада на Украйна прие на първо четене законопроект, с който Крим се обявява за временно окупирана територия на Украйна . Според документа, предложен от парламентарната група на партия "Баткившчина", под това название попадат територията на..

публикувано на 20.03.14 в 15:17

Процесът по приемането на Крим и Севастопол в състава на Русия ще приключи тази седмица

Юридическият процес по приемането на Крим и Савастопол в състава на Руската федерация ще приключи още тази седмица, заяви руският външен министър Сергей Лавров . Той допълни, че всички необходими документи за това вече са готови. Вътрешноукраинската..

публикувано на 20.03.14 в 14:46
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четирима души са задържани във връзка с побой на перничанин и кражба от дома му

Четирима души са задържани във връзка с побой на перничанин и кражба от дома му. Образувано е досъдебно производство и работата продължават под надзора на прокуратурата, съобщават от ОДМВР- Перник. Сигнал за скандал между няколко мъже бил..

публикувано на 14.10.24 в 12:50
Владислав Христов

Поетът Владислав Христов с отличие на международен хайку конкурс

Поетът Владислав Христов е един от отличените автори на Международен хайку конкурс, провеждащ се ежегодно в Токио, Япония . В 35-ото издание на този престижен конкурс са участвали над 30 хил. автори на хайку от близо 60 държави , а стихотворението на..

публикувано на 14.10.24 в 12:27
Софийски градски съд провежда съдебно заседание по искане за по-лека мярка, подадено от бившия директор на Агенция

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова излиза от ареста под гаранция

След шест месеца в ареста бившият ръководител на Митниците Петя Банкова излиза на свобода. Това реши Софийският градски съд, за по-лека мярка за неотклонение настоя и прокуратурата. Тя излиза от ареста срещу гаранция в размер на 10 000 лв...

публикувано на 14.10.24 в 12:04

Над 61 хил. деветокласници в цялата страна се явяват днес и утре на изпит по природни науки

Над 61 хиляди деветокласници в цялата страна се явяват днес и утре на изпит по природни науки. Целта е това да помогне за по-доброто им представяне на международното изследване ПИЗА, също по природни науки през април следващата година, както и да..

публикувано на 14.10.24 в 11:59
Юлияна Антонова - Мурата

Юлияна Антонова-Мурата представи книгата си "Хай хай, Япония"

Юлияна Антонова-Мурата представи книгата си "Хай хай, Япония". Това е четвъртата част от поредицата на авторката след "Моши моши, Япония", "Уки уки, Япония" и "Сан сан, Япония". От събраните кратки истории в четвъртата ѝ книга читателят може да научи за..

публикувано на 14.10.24 в 11:58

Шестима задържани при акцията срещу купуване на гласове в Софийска област

Специализирана полицейска операция провежда Областната дирекция на МВР във връзка с купуването на гласове.  Основно внимание се обръща на общините Костенец и Долна Баня, като до момента са проверени 76 лица и 60 автомобила, задържани са шестима...

публикувано на 14.10.24 в 11:46
Росен Карадимов

Министерството на иновациите и растежа оперира по две европрограми за общо 5 млрд. лева

Министерството на иновациите и растежа оперира по две европейски програми на обща стойност от 5 милиарда лева. Предстои откриването на определени мерки по тези програми. Това обяви министър Росен Карадимов по време на Годишната среща на..

публикувано на 14.10.24 в 11:44