Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константина Кунева ще бъде евродепутат от гръцката партия СИРИЗА

Успех на българската кандидатура в евролистите на партията СИРИЗА в Гърция. Константина Кунева е четвърта във вота на победилата коалиция, която има шест депутатски места в Брюксел. Кунева не е член на партията СИРИЗА, но беше включена в евролистите след гласуване от партийния съвет.

Водеща информация в момента за гръцките медии е четвъртото място на Кунева. Продължава броенето на предпочитанията на избирателите, но според журналистите повече от сигурно е, че Кунева влиза в Европарламента. До този момент тя събира 19 367 гласа.

Всички интернет издания публикуват биографията на новата евродепутатка и припомнят жестокия инцидент от 2008-а, когато поради активната й синдикална дейност непознати лица я заляха със сярна кисилина. Виновните не бяха открити, а следствието се прекрати. По това време Кунева работи като чистачка в метрото въпреки висшето си образование. Гръцките синдикати оказаха материална помощ на пострадалата българка и тя се превърна в символ на борбата за защита на правата на работниците. 

В коментарите по информацията се срещат и такива на българи, живеещи в Гърция, според които гърците направиха това, което българските партии не сториха. Кунева е и единственият евродепутат, който не е с гръцко гражданство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

"Право и справедливост" на Ярослав Качински победи на евроизборите в Полша

Победител в евроизборите в Полша е опозиционната партията "Право и справедливост" на Ярослав Качински , а сензацията - получилата 7 процента партия "Нова десница", чиято цел и излизане на страната от Европейския съюз.  Изборите преминаха при много слаба..

публикувано на 26.05.14 в 14:47

Партията на премиера Виктор Орбан е победител на евровота в Унгария

С 52 процента изборен резултат управляващата партия на премиера Виктор Орбан спечели евровота в Унгария. Изненадващо на второ място се класира крайно дясната партия "Йоббик".  С този резултат националистите изпревариха социалистическата партия...

публикувано на 26.05.14 в 14:43

Управляващите партии печелят евроизборите в Унгария и Румъния

Управляващата десница в Унгария печели убедително изборите за Европейски парламент. Партията "Фидес" на премиера Виктор Орбан взе над половината от гласовете при активност под 30 на сто. Крайнодясната партия "Йобик" е втора, а социалистите са трети...

публикувано на 26.05.14 в 08:38
ВИЖТЕ ОЩЕ

Газопреносният оператор ICGB ще проведе годишни търгове за капацитет на интерконектора с Гърция

Независимият газопреносен оператор "Ай Си Джи Би" (ICGB) ще проведе днес годишни търгове за капацитет на газовата връзка между Гърция и България. Ще се предлагат количества за пет последователни газови години, а капацитетът варира за различните..

публикувано на 01.07.24 в 09:16

Президентът на Кипър се среща с генералния секретар на Съвета на Европа

Кипърският въпрос, нарушенията на Турция и усилията за възобновяване на преговорите за решаване на конфликта са в центъра на срещата днес на президента Никос Христодулидис и генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич, която е на..

публикувано на 01.07.24 в 09:09

Неясен изход от втория тур на изборите във Франция след възход на крайната десница

Френската крайна десница е пред вратата на властта, но изходът от втория тур на 7 юли е неясен. По последни данни на френското вътрешно министерство "Национален сбор" води с 33%, следван от лявата коалиция "Нов народен фронт" с 28%, а президентската..

публикувано на 01.07.24 в 08:59

Атанас Георгиев: В европейски мащаб на цените на енергията се гледа с още по-голямо внимание

Токът за бита, парното, топлата вода и продният газ от днес са с нови цени. " Винаги, когато увеличенията не са големи, това е хубаво . През последната година цените на енергийните ресурси успокоиха ръста си. Това със сигурност е  отбелязано..

публикувано на 01.07.24 в 08:35

Стотици миряни поемат от Велико Търново на поклонническия поход "Светият път"

За десета година стотици миряни ще тръгнат от Велико Търново на поклонническия поход "Светият път", който следва пренасянето на мощите на свети Йоан Рилски Чудотворец от Търновград до Рилската света обител през 1469 година. В катедралната църква..

публикувано на 01.07.24 в 08:30
Лидерът на

Руски дисиденти критикуват Фарадж за коментарите му за Путин

Руски дисиденти, живеещи в Обединеното кралство, включително съпругата на покойния Александър Литвиненко, реагираха на "дълбоко обидните" думи на възхищение към Владимир Путин, изречени от Найджъл Фарадж, лидер на „Реформирай Обединеното кралство"...

публикувано на 01.07.24 в 08:21
Учения в американската военна база в Германия

Повишено ниво на тревога във военни бази на САЩ в Европа

Армията на САЩ е повишила нивото на тревога до втората най-висока степен в няколко от базите си в Европа, съобщават американски медии като цитират неназовани официални представители. Ниво "Чарли" се прилага, когато има инцидент или е получена..

публикувано на 01.07.24 в 08:09