Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карл Содерберг: Културата и личният пример са акт срещу омразата

БНР Новини
Правозащитният журналист Юлиана Методиева, Станимира Хаджимитова, директор на „Джендър проект в България“ и Карл Содерберг, директор за политиката и комуникациите в MRGI (от ляво надясно), по време на срещата в „Дома на Европа“ в София.
Снимка: Джендър проект в България




В европейските държави се засилва говорът на омразата. Мигрантите, бежанците и малцинствените групи като евреи, мюсюлмани и роми са най-често обект на престъпления, предизвикани от омраза в Европа. Това показва годишният доклад на Международната правозащитна организация Minority Rights Group International (MRGI). Водещата  неправителствена институция представи в София годишния си доклад за състоянието на малцинствата и коренното население по света през 2014 г.
Според годишното изследване интернет и социалните медии дават нови възможности за разпространение на езика на омразата сред огромен брой хора по начин, на който не винаги може да се противодейства. Докладът описва и множество инициативи за ограничаване на това отрицателно явление чрез културни, образователни и медийни кампании в отделни европейски страни.
MRGI работи за осигуряване правата на етнически, религиозни, и езикови малцинства и на коренното население по света. Международната правозащитна организация провежда всяка година обучение за журналисти, които след това правят разследвания за правата на човека в развиващите се държави от Азия и Африка. През 2013 г. български журналисти от различни медии също проведоха свои разследвания в Тайланд и Уганда. Партньор на MRGI е фондация „Джендър проект в България“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.