Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на съвременна китайска живопис в София

БНР Новини
Снимка: БТА
Гостуващата изложба „Волността в изкуството” в галерията на СБХ обединява 42 живописни творби на 11 китайски художници - преподаватели в Академията за изящни изкуства в град Ханджоу в Китай. Експозицията е част от завършения първи етап от българо-китайския проект на Съюза на българските художници и Дружеството на художниците на китайската провинция Джъдзян за обмен в областта на визуалните изкуства. Куратор на изложбата от българска страна е художникът Асадур Маркаров, който дълги години живее и специализира в Китай.
Проектът включва богата програма с различни форми на дейност - изложби, работни посещения, творчески резиденции и пленери. Той се реализира във връзка със 65-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Китай.
В момента повече от 10 000 студенти и преподаватели учат и работят в Китайската академия по изкуствата. Историята на престижното висше учебно заведение е тясно свързана с България и датира още от 80-те години на ХХ век. През 1986 година българският художник и преподавател проф. Марин Върбанов основава там Център за съвременно текстилно изкуство и гоблен „Върбанов”, който съществува и до днес и е обучил много талантливи, съвременни китайски художници




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.