Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес в Русия е в сила забраната за внос и транзит на растителна продукция от Украйна

| обновено на 22.10.14 в 11:27

От днес Русия забранява вноса и транзита на растителна продукция от Украйна.
Забраната се въвежда по настояване на руската Федерална служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол, която иска по този начин да предотврати проникването на руския пазар на подложените на санкции европейски плодове и зеленчуци. При проверките на границата много от идващите от Украйна земеделски стоки са били в съмнителни опаковки без да бъде посочен производителят.

Руските контролни органи предполагат, че става дума за реекспорт на ембарговите европейски продукти. Москва се оплаква също така, че не е получила задоволителен отговор от Украйна какви мерки е предприела за да предотврати тази практика, още повече, че в някой случаи е имало съмнения за доставката на  заразени плодове и зеленчуци, които са били подложени на карантина. 

За да бъде подновен вносът,  Русия настоява да получи от Украйна подробни данни за количествата  отглеждана продукция по видове и региони и ще настоява за гаранции, през границата да преминава само онази растителна продукция, която е  произведена в Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин льо Пен

Разпитват Марин льо Пен за злоупотреба с европейски пари

Бившата лидерка и кандидат-президент от френската крайна десница Марин льо Пен е разпитвана от парижкия наказателен съд по делото за злоупотреба със средства на Европейския парламент чрез фиктивно назначение на парламентарни асистенти. "Нямам никакво чувство, че съм извършила каквото и да било беззаконие или нередност" - заявява пред..

публикувано на 14.10.24 в 20:08
Мария Бакалова

"Гардиън" поправи заглавието на интервюто с Мария Бакалова - не е казала, че Тръмп е един от най-злите хора

Вестник "Гардиън" поправи заглавието на интервюто с българската актриса Мария Бакалова след като тя опроверга написаното, че е заявила, че "Доналд Тръмп е един от най-злите хора на нашия век“. Редакцията се е запознала с предоставени запис от интервюто, от екипа на актрисата, от който става ясно, че думите се отнасят до адвоката на бившия..

публикувано на 14.10.24 в 19:53
Иранският министър на външните работи Абас Арагчи.

Иранският външен министър: Не искаме война или конфликт, въпреки че сме напълно готови за това

Иран преустанови непреките разговори със Съединените щати заради "специалната обстановка в региона" на Близкия изток.  18 жертви на израелски въздушен удар в район с доминиращо християнско население в Северен Ливан Нови атаки на Израел срещу Ивицата Газа Париж призова Техеран да помогне за деескалация на напрежението в Близкия изток..

публикувано на 14.10.24 в 19:34
Снимката е илюстративна

Увеличават се случаите на грип в Кюстендилско

Увеличават се случаите на грип и на остри респираторни заболявания в Кюстендилския регион за миналата седмица, сочат дадните на РЗИ. Към днешна дата са регистрирани 60,47%, на 10 хиляди население спрямо 24,47 % за предходната седмица. Случаите на Covid-19 се запазват - по 20 за седмица. Завишението при грипа и острите респираторни..

публикувано на 14.10.24 в 19:33

Нова европейска директива за качеството на въздуха

Нови по-строги правила за качеството на атмосферния въздух влизат в сила в Европейския съюз, след като Съветът по околна среда окончателно прие новата директива. Мярката има за цел да постигне нулево замърсяване на въздуха в Европа най-късно до 2050 г.  Новата директива за качеството на атмосферния въздух дава приоритет на здравето на..

публикувано на 14.10.24 в 19:27

Новият директор на Смолянския театър уволни главната счетоводителка

Новият директор на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов“ в Смолян Мариан Бозуков е освободил от работа главната счетоводителка. Тя е била назначена през месец август т.г. В момента се работи и по прекратяване на договор с фирмата, която е обслужвала счетоводството и ТРЗ на театъра, както и по прекратяване на всички фиктивни трудови..

публикувано на 14.10.24 в 19:02
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Йотова за купуването на гласове: Това вече не е градски фолклор, а начин, по който България прави избори

Според вицепрезидента Илияна Йотова всекидневните акции на полицията срещу купуването на гласове за изборите показват, че в България има "епидемия": "Самият факт, че всеки ден сме свидетели на многобройни полицейски акции, задържани хора за купуване на гласове, означава едно - ние имаме буквално епидемия. Това вече не е градски фолклор, не са..

публикувано на 14.10.24 в 19:02