Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски месец на фотографията в София

Фотография на Драга Сапаревска
В Музея за история на София започна третото експериментално издание на Европейския месец на фотографията. Събитието включва фотографии и самостоятелни изложби над 30 автора от цяла Европа и България. Подборът е на фондация Easyart, а гост-куратори тази година са Йово Панчев и българският художник Стефан Стоянов, собственик на галерия „Лукс” в Ню Йорк. Част от експозициите ще могат да се разгледат и на спирките на метрото. Предстоят и интересни дискусии и срещи с авторите.
Европейският месец на фотографията е създаден преди 30 години в Париж. Днес се провежда в повечето европейски столици на всеки две години през месец ноември с общите усилия на културните институции и галериите. В инициативата участват професионалисти и любители, които изграждат през годините европейска фотографска мрежа за обмен и новаторско сътрудничество.
Организатори от българска страна са Френският институт, фондация Easyart, Националната художествена академия и Столична община. България предстои да стане пълноправен член на Асоциацията на „Европейския месец на фотографията”. Това ще даде възможност на българските фотографи да гостуват със свои изложби в градовете-домакини на културната проява.
Европейският месец на фотографията в София ще продължи до 26 ноември 2014 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.