Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Крушевец правят курбан след поредната трагедия на пътя

Хората в бургаското село Крушевец правят курбан след последната трагедия на пътя, която отне живота на малката Краси. Днес се навършват два месеца от смъртта на детето, което беше премазано в количката си от автомобила на граничен полицай.

Две агнета ще бъдат приготвени за курбана в бургаското село Крушевец. Те са закупени със събраните над 500 лева от дарения по инициатива на местните хора. Церемонията ще започне в 12 часа в центъра на селото, каза кметът Иван Иванов:

Шапка свалям на хората, които наистина със сърце дадоха нещата. Две агнета на центъра ще ги направим на обяд. Извикали сме да се опеят курбаните. Отец Николай от църкава "Свети Иван Рилски", който я държи, ще дойде, ще опее. Явно този 11-и е някакъв фатален ден в селото ни и решихме точно на 11-и да го направим.

Днес се навършват два месеца от смъртта на прегазеното от граничния полицаи Костадин Стоянов на пътя 11-месечно бебе Краси. Преди три години на същата дата при жестока катастрофа са загинали брат и сестра на по 25- и 22-годишна възраст. Хората в селото се надяват с курбана да се сложи край на черната серия от инциденти. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рейчъл Рийвс

Зимните плащания за гориво на Острова са под въпрос

Британският министър на финансите Рейчъл Рийвс призова депутатите от нейната управляваща Лейбъристката партия да подкрепят плана ѝ за намаляване на зимните плащания за гориво. Гласуването на непопулярната мярка е днес след обед в Камарата на общините. Повече от девет милиона пенсионери вече няма да имат право на добавка до 300 паунда тази..

публикувано на 10.09.24 в 10:09

2300 лв. – най-ниската заплата в армията от догодина

От януари догодина най-ниската заплата в армията става 2300 лева. Това е посочено в писмен отговор на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов на въпрос на депутата Христо Гаджев. Увеличението на заплатите ще е по-голямо при войниците – 47%. При висшите офицери увеличението ще е 27%. Така от януари догодина заплатата за войниците ще е..

публикувано на 10.09.24 в 09:59
Магистър-фармацевт Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Димитър Маринов: Докато има хартиени рецепти, дефицитът на лекарства не може да се проследява

Нормално е да има дефицит на лекарствени продукти, няма държава в света, която да има от всички и по всяка време. Дефицитът винаги ще го има, въпросът е как се управлява? Докато има хартиени рецепти не може да се проследи. Това каза в интервю пред БНР Димитър Маринов-председател на Българския фармацевтичен съюз.  В предаването "Преди..

публикувано на 10.09.24 в 09:59
Милена Радева, художник - илюстратор

Четвърто биенале на илюстрацията

Вече е в ход четвъртото издание на Биеналето на илюстрацията. Форумът се провежда през две години. Първото му издание е било през 2018 г. " До края на месеца художниците могат да кандидатстват в сайта, където има онлайн форма. Там трябва да качат 3 свои творби. Така получаваме заявките. Петчленно жури преглежда творбите и в края на..

публикувано на 10.09.24 в 09:57

Тържествена церемония в Плевен за откриването на новия участък на пожарната

С тържествена церемония в Плевен се открива новият участък на пожарната "Сторгозия". Той ще улесни пожарникарите в достъпа им до  до рискови обекти в областта, обясни за БНР регионалният директор на "Пожарна безопасност и защита на населението" Станислав Атанасов: "Обособен е в западната част на град Плевен най-вече за да осигури по-бързото..

публикувано на 10.09.24 в 09:54
Екатерина Захариева

"Политико": Скандал от 2018 г. хвърля сянка върху българската номинация за ЕК

Скандалът с издаване на български паспорти срещу пари преди шест години може да постави под въпрос кандидатурата на Екатерина Захариева за еврокомисар, съобщава "Политико". "Предвид факта, че сред приоритетите на Фон дер Лайен е върховенството на закона, обвиненията хвърлят сянка върху кандидатурата на Захариева", заявява пред изданието..

публикувано на 10.09.24 в 09:45

Проф. Тодор Кантарджиев: България вече е свободна от морбили страна

" България вече е свободна от морбили страна. България е страна, в която няма вътрешно разпространяване на инфекцията морбили. Повече от 21 дни от последния случай нямаме регистрирани нови случаи на морбили и сме една от много малкото държави в Европа, където няма вътрешно разпространение на морбили". Хубавата новина съобщи пред БНР проф...

публикувано на 10.09.24 в 09:17