Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на финансите пласира държавни ценни книжа на стойност 35 млн. евро

| обновено на 25.11.14 в 12:20
Министерството на финансите пласира държавни ценни книжа на стойност 35 млн. евро. Фактически това е преотваряне на емисията от 7-годишни държавни ценни книжа, емитирана на 30-и април тази година. Падежът на емисията, която реално представлява поемане на дълг, е 12-и февруари 2021-ва година.

От страна на участниците в аукциона е отчетен висок интерес към емисията от държавни ценни книжа, като общият размер на подадените поръчки е за над 110 млн. евро. Постигнатата среднопретеглена годишна доходност е 2,28%.

От БНБ допълват, че Министерството на финансите ще предлага за продажба допълнителни количества от емисията на аукционен принцип. По традиция най-голям интерес към емисията има от страна на банките, които са придобили почти половината от нея. Следват пенсионните фондове, застрахователните дружества и гаранционните фондове.

Държавните ценни книжа са най-лесният начин за набиране на паричен ресурс на вътрешния пазар. С актуализацията на бюджета за тази година, която ще бъде разгледана в бюджетната комисия, се предвижда поемане на нов дълг от 4,5 млрд. лева, като 3 млрд. лева ще бъдат поети чрез външен заем, а останалите - най-вероятно също чрез емисии на държавни ценни книжа у нас.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Министерството на финансите емитира еврови 7-годишни ДЦК при добър инвеститорски интерес

Вчера Министерството на финансите на България преотвори за четвърти път емисия на седемгодишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирани в евро, емитирани на 12-и февруари 2014-а година с падеж на 12-и февруари 2021-ва година. Резултатите от..

публикувано на 25.11.14 в 11:49
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Литва гласуват за президент

Литовците гласуват на президентски избори след кампания, доминирана от въпросите на отбраната, тъй като Вилнюс се стреми да укрепи сигурността си спрямо съседна Русия, предаде АФП. Балтийската република с население от 2,8 млн. души, която граничи..

публикувано на 12.05.24 в 08:59

Международен ден на сестринството: Недостиг на близо 17 000 медсестри у нас

Държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяка лечебна структура, така че да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото изискване да се прилага за акушерки, рехабилитатори, лаборанти и други специалисти. Затова настояват от..

публикувано на 12.05.24 в 08:21

Златоград посреща гости на традиционния празник на чевермето

За 13-а поредна година Златоград посрещна гости от цялата страна и съседна Гърция на традиционния празник на чевермето. Между 10 и15 хиляди души на ден събира празника в най-южния град на Смолянска област. Днес е последният ден от тридневния..

публикувано на 12.05.24 в 08:15

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина

Над 26 300 са потвърдените досега заявления за гласуване в чужбина за изборите за народни представители, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия. Заявления се приемат до 24 часа българско време на 14 май. Те служат за..

публикувано на 12.05.24 в 08:13
Основните кандидати на регионалните избори в Каталуния - Карлос Каризоса, Лая Естрада, Пере Арагонес, Салвадор Иля, Игнасио Карига, Йесика Албиак и Алехандро Фернандес.

Регионални избори в Каталуния

В Каталуния гласуват на регионални избори. Те са тест, както за подкрепата за движението за независимост, така и за испанския премиер Педро Санчес, който управлява с подкрепата на националистически формации. Според прогнозите Социалистическата..

публикувано на 12.05.24 в 08:07
Гордана Силяновска

Гордана Силяновска - първата жена президент на РСМ, полага клетва

Новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска - Давкова ще положи днес клетва пред парламента на страната, с което официално ще встъпи в длъжност Гордана Силяновска - Давкова ще е шестият президент на страната и първата..

публикувано на 12.05.24 в 07:53

Томина неделя е, последният ден от Светлата седмица

Днес е Томина неделя - с нея за православните християни завършва Светлата седмица. В първата неделя след Великден православната църква почита паметта на апостол Тома - един от 12-те Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във..

публикувано на 12.05.24 в 07:30