Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Очната клиника на болница "Царица Йоанна" ще получи микроскоп чрез "Българската Коледа"


80 до 90% от София,  Софийска област и от страната, които имат спешни очни проблеми, се оперират в Клиниката по очни болестни на болница "Царица Йоанна" За преглед минават около 3500 деца годишно. Чрез кампанията „Българската Коледа“ очната клиника ще получи операционен микроскоп. Той дава големи възможности за визуализиране на увредените тъкани на очите и след това за тяхното възстановяване, посочва доц. Руска Христова.

Преди новия операционен микроскоп клиниката работи също чрез апарат, заплатен чрез дарения, за чиято реализация доц. Христова лично благодари на директора на програма "Хоризонт" Васил Чобанов, помогнал идеята да се осъществи.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бившите казарми в Кюстендил да се превърнат в балнеокомплекс предвижда проект

В Кюстендил е разработен проект за преобразуването на бившите казарми в града в модерен балнеоложки и спортен комплекс. Инвестицията ще е за около 60 милиона лева. От години бившите казарми се рушат, оградите падат, поделението е обрасло с дървета и храсталак. Дружество иска да изгради мултифункционален спортно-туристически и балнеоложки..

публикувано на 24.12.19 в 13:57
Проф. Виолета Йотова

Болница "Света Марина" във Варна иска реанимационно легло от "Българската Коледа"

Университетската болница "Св. Марина" във Варна получи през тази година нова апаратура в резултат на дарителската кампания „Българската Коледа“. "Това беше един много съвременен, изключително добре окомплектован апарат за анестезия от 0 до 18 години, с който мога да бъдат осигурени условия за операция на най-мъничките бебенца, току-що родените..

публикувано на 02.12.19 в 10:34

Ехограф за ранна диагностика на ставни аномалии при децата заработи в ИСУЛ благодарение на "Българската Коледа"

УМБАЛ "Царица Йоана" - ИСУЛ в София получи дарение от кампанията "Българската Коледа". Новият ехограф за ранна диагностика на ставни аномалии при децата, болни от хемофилия, е най-новото поколение техника и дава възможност на лекарите да прогнозират и да предотвратяват по-големи усложнения на ставите при болните деца. Хемофилията е генетично..

публикувано на 18.12.18 в 16:23

Благодарение на "Българската Коледа" се лекува и момиче от Силистра, което има проблем с растежа

Момиче от Силистра, коeто има проблем с растежа, и за неговата майка са извървели дълъг и труден път, докато стигнат до Университетската болница „Света Марина“ във Варна и открият проф. Виолета Йотова, - началник на Първа детска клиника. Благодарение на нея и на инициативата „Българската Коледа“, малкото момиче е вече голямо, а близките ѝ имат..

публикувано на 17.12.18 в 13:48

Първа градска болница в София получи комбиниран апарат за рехабилитация от "Българската Коледа"

Столичната Първа градска болница е сред здравните заведения получили дарения от кампанията „Българската Коледа“ – тази година болницата се сдоби с комбиниран рехабилитационен апарат за електро-, ултразвукова, магнитна и лазерна терапия. Болницата участва в кампанията „Българската Коледа“ за поредна година, уточни директорът й проф.  Цветомир..

публикувано на 14.12.18 в 18:06

Вече 10 години Росен от село Маслиново получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства

13-годишният Росен Радев от хасковското село Маслиново е болен от нефротичен синдром. Заболяването е тежко с много усложнения. Така момчето живее 11 години. Вече 10 години Росен получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства. Разказ на кореспондента на БНР в Хасково Дора Атанасова можете да чуете от звуковия файл:

публикувано на 13.12.18 в 12:13

Два апарата за Детското интензивно отделение в "Пирогов" са получени чрез "Българската Коледа"

Два апарата за Детското интензивно отделение в болница "Пирогов" са получени чрез инициативата "Българската Коледа" за 2018 година, каза пред "Хоризонт" доц. Румяна Анднова, началник на клиниката. Според доц. Андонова човешкото състрадание е най-нужно на нашето общество. Единият позволява на медиците да добият информация за кръвните газове на детето по..

публикувано на 13.12.18 в 11:27