Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спечелете компактдиска Pavarotti. Classic Duets

Великолепен нов албум се появи на музикалния пазар в навечерието на коледните и новогодишните празници – Pavarotti. Classic Duets.

Изданието е своеобразно продължение на албума The Duets от 2008-а г., в който великият тенор Лучано Павароти пееше заедно с поп и рок звезди. В новия албум партньори в дуетите и ансамблите са най-известните оперни певци от края на XX до днес като Рената Тебалди, Рената Ското, Монсерат Кабайе, Джоун Съдърланд, Мирела Френи, Кири Те Канава, Чечилия Бартоли, Хосе Карерас и Пласидо Доминго.

Три са записите с Джоун Съдърланд под диригентството на Ричард Бониндж. Това са учителите на Павароти в белкантовата музика, те му „откриха“ пътя към големите оперни сцени по света. Два са записите в партньорство с Мирела Френи, с която бяха съграждани и приятели. В албума откриваме с радост и с гордост и имената на големите български оперни певци Гена Димитрова и Николай Гяуров. Сред диригентите на пулта са Херберт фон Караян, Джеймс Ливайн, Джордж Шолти, Рикардо Шайи, Лорин Маазел, Зубин Мета. Зубин Мета дирижира арията на Калаф из трето действие на операта „Турандот“ на Пучини, изпълнена от тримата велики тенори Лучано Павароти, Пласидо Доминго и Хосе Карерас – един достоен финал на този чудесен албум.

В томболата в празничното издание на предаването на програма „Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства „Каста дива“ на 28-и декември можете да спечелите албума Pavarotti. Classic Duets. Можете да заявите вашето желание за участие на електронната поща: castadiva@bnr.bgдо 23-ти декември. Пожелаваме ви късмет!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ерина Боянова

7 плаката за 7 испански филма

Институтът „Сервантес“ в София ще е домакин на поредица от специално създадени филмови плакати , обединени от името "Кино Испания: Плакати за филми с награди" . Автор на изложбата, която се открива в галерията на института (ул. „Света София“ №3) на 19 юни, сряда, е дизайнера Ерина Боянова.  Проектът представя 7 нови постера, създадени за 7..

публикувано на 17.06.24 в 11:33
Театралните празници

Театралните празници "Невена Коканова" - културното събитие на Ямбол

За 27-и път в Ямбол ще се проведат Театралните празници "Невена Коканова" . За първа година фестивалът ще продължи не пет, а седем дни, като в програмата е включен и премиерен спектакъл на ямболския драматичен театър.   През тази година  Драматичният театър "Невена Коканова" в Ямбол отбелязва 75 години от обявяването си за държавен културен..

публикувано на 17.06.24 в 10:31

Художникът Васил Гайдаров - между сивотата и цвета

Васил Гайдаров е на 30 години. Внук е на художника Вълко Гайдаров. Живее и твори в ателието на дядо си. Авторът влиза водещ по успех в специалност "Графика" на Националната художествена академия, но бунтарската му същност не намира мотивация да завърши своето обучение в академията. Неговият псевдоним е Потрес Арт, рисува основно..

публикувано на 16.06.24 в 08:44

"Свети ми вечно, звезда зорнице" е мотото на концертите на ансамбъл "Зорница"

На 22 и 23 юни от 18.30 ч в голямата зала на Доходното здание в Русе повече от 200 танцьори ще излязат заедно на сцената, за да отпразнуват 55-годишнината на Детско-юношеския фолклорен ансамбъл "Зорница". "Свети ми вечно, звезда зорнице" е мотото на концертите, които със сигурност ще препълнят голямата зала на Доходното здание идните събота и..

обновено на 16.06.24 в 04:42
Аделина Филева, директор на Софийска градска художествена галерия

Аделина Филева: Изключително опасно е да се самозатвориш в своя вътрешен свят

"Това, което си създал, това е твоят живот". Тези вдъхновяващи слова ни завеща големият Дечко Узунов и те резонират с всяка негова творба, отразяват философията му, че изкуството не е просто професия, а самият живот, изпълнен с творчество, страст и отдаденост. В една специална вечер на "Нощен хоризонт" гостува Аделина Филева, директор на..

публикувано на 15.06.24 в 10:03

Първи Национален фестивал на частните театрални школи “ИМА̀ГО”

Първият Национален фестивал на частните театрални школи “ИМА̀ГО” ще се проведе на 28-и, 29-и и 30-и юни в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". "Ресурсът на театралните школи в България е огромен. Във всеки областен град има, не само в София. Преди няколко години решихме да създадем Асоциацията на частните театрални школи (АЧТШ), за да можем да..

публикувано на 14.06.24 в 16:25
Кадър от филма

Димитър Николов от филма "Любен": Не трябва да се изключва възможността човек да изразява себе си

"Любен" е първият български филм на ЛГБТИ тематика и е част от програмата на Sofia Pride Film Fest, който започва днес (14-и юни) . " Темите във филма са далеч отвъд сексуалната ориентация на главните герои. ... По-скоро става дума за срещата на двама души като хора, като душѝ, като някакво взаимоусещане един за друг". Това каза пред..

публикувано на 14.06.24 в 16:05