Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи фестивал на кафето в Истанбул

Пристанищният квартал Каракьой край моста Галата в Истанбул тези дни приятно ухае на кафе. На щандове с кафемашини и всякакви аксесоари за кафе се предлага такова голямо разнообразие от маркови кафета,че човек се затруднява кое първо да опита. Трудно може да се намери свободно място на кокетно подредените масички, тъй като непрекъснато идват любители на уханните напитки, от 20 до 50 годишни....
 
Фестивалът на кафето, който за първи път се провежда в Истанбул и привлече много жители и гости на града край Босфора, се превърна в едно от най-интересните събития в навечерието на Новата година. Около 10 х.души са посетили истанбулския кафе-фест през първите два дни след откриването, казаха организаторите. Очакванията са до края на седмицата цифрата да се удвои. Предлагат се над 55 вида кафета, има и намаления.
 
Фестивалът предлага богата програма с участието на диджеи и популярни изпълнители, работилници, изложби, рисуване върху кафената пяна. Не липсват и традиционните гледания на чашка кафе. В рамките на феста се провежда и първото състезание за приготвяне на най-вкусната кафе напитка.

Историята на кафето в Турция датира от 14 в, когато е внесено от Етиопия. Пиело се е главно турско кафе, което е традиция в приятелски или семеен кръг. Едно турско кафе се помни 40 години, се казва в популярна турска поговорка.
 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Боян Иванов, директор на  Драматичен театър

Вълнуващи театрални срещи в Русе

На 13 септември трупата на Драматичен театър "Сава Огнянов" в Русе ще открие творческия сезон с премиера на пиесата "Опит за летене" по Йордан Радичков.  Две премиери през септември, фестивал през октомври и поредица от режисьорски дебюти предстоят на сцената на Драматичния театър в Русе и тези събития са на път да върнат театралната..

публикувано на 05.09.24 в 17:21
Боян Христов и Елина Дашина

Боян Христов подготвя първия си солов албум

Боян Христов е музикален продуцент, текстописец, певец, аранжор, вокален педагог.  Работил е с едни от най-големите имена в българската поп музика: Мария Илиева, Любо Киров, Поли Генова, ХилдаКазасян, Михаела Филева, Марияна Попова и др. Боян Христов е роден в Пловдив в семейство на музиканти: майка му е класически музикант, а баща му свири в..

публикувано на 05.09.24 в 16:03

Гери Турийска за новия си музикален проект

В рубриката "Летни книги за безсънни нощи" темата е летни четива и летни истории с Гери Турийска - писателка, текстописец, певица, радиоводещ, издател, идеен двигател и основател на “Пощенска кутия за приказки”.  Музиката и литературата в живота ѝ вървят ръка за ръка. ГериТурийска е автор на текстове на Мария Илиева, Рут Колева, Нина Николина,..

публикувано на 05.09.24 в 15:41
Анастас Петров и негови възпитаници

Спомени за основоположника на българския балет Анастас Петров

На 1 септември се навършиха 125 г. от рождението на създателя на българския професионален балет Анастас Петров - първия български балетист, първи хореограф, педагог със своя школа, подготвил най-известните наши балетисти, организирал първата балетна трупа у нас, поставил първия български балет. Накратко: Във всяко начинание в тази област на..

публикувано на 05.09.24 в 14:48
Пловдив - изглед от Стария град
Снимката е илюстративна

Националните есенни изложби в Пловдив продължават до 30 септември

"Приземяване"- под това мото в Стария град на Пловдив отвори врати за посетители Националните есенни изложби.  9 са авторите, които участват във форума за съвременно изящно изкуство, чието начало е поставено в далечната 1967 година. Сред тях са работещи в сферата на живописта, графиката, художествено стъкло, рисунка, фотография, скулптура...

публикувано на 05.09.24 в 10:42
Фестивален оркестър

Елитни музиканти празнуват 40-годишнината на "Аполония" в Созопол

В Созопол са в разгара си Празниците на изкуствата „Аполония“. Те започнаха официално на 28 август и ще продължат до 7 септември.  Изданието е специално, защото с него се отбелязват 40 години от началото.  Много шедро е това издание на „Аполония“ – на събития, нови проекти, емоции. Като на празник, защото голямото семейство на изкуствата..

публикувано на 04.09.24 в 17:47
Фантомът на операта

Кой кой е зад “Фантомът на операта“

След огромния си успех у нас през месец април, най-грандиозната пътуваща продукция на мюзикъла "Фантомът на операта" от А. Л. Уебър отново се играе в зала 1 на НДК /от 29-и август до 5-и септември/. Предаването за музикално-сценични изкуства на програма “Хоризонт“ на БНР “Каста дива“ Ви предлага отзвук от първия спектакъл от новата поредица и..

публикувано на 04.09.24 в 14:43