Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Част от създателите на СДС почетоха паметта на Желю Желев в Търговище

Траурна книга Желю Желев
Снимка: БТА

За да почетат паметта на доктор Желю Желев в църквата "Свети Иван Рилски" в Търговище се събраха част от създателите на Съюза на демократичните сили. Сред тях е известният журналист и първи председател на Клуба за гласност и демокрация Радослав Черкезов:

С доктор Желю Желев сме се срещали няколко пъти. В Търговище той дойде през декември 1989-а година, когато официално бе учреден Клубът за гласност и демокрация. После – през пролетта на 1990-а година –  на общоградски митинг в Търговище при създаването на Съюза на демократичните сили на 2-ри март. С него сме се срещали и на митинги в Омуртаг, Разград и Шумен. Доктор Желев беше и тогава, и по-късно, като държавен глава, изключително скромен, етичен и креативен човек. Макар че в онези първи години на демократичните промени, политическото и етническото напрежение беше на много висок градус, доктор Желю Желев намираше подход и съсредоточие върху всички онези проблеми, които сближаваха хората, които чертаеха по-добро бъдеще за всички в нашата татковина. Доктор Желю Желев ще остане завинаги в моето сърце като самобитен и много принципен и последователен държавник.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Национален траур в памет на д-р Желю Желев

Днес е ден на национален траур по повод кончината на първия демократично избран президент на Република България за периода 1990-1997г. д-р Желю Желев. В негова памет националните флагове на държавните институции ще бъдат свалени наполовина. Припомням,..

обновено на 01.02.15 в 14:58

България отдаде последна почит на първия демократично избран президент д-р Желю Желев

Днес отдадохме последна почит на първия демократично избран президент на България д-р Желю Желев - държавен глава от 1990-1997 г. Той почина на 30 януари внезапно, месец преди да навърши 80 години. В негова памет в Деня на траур националните флагове на..

публикувано на 01.02.15 в 11:21

Ден на национален траур в памет на президента Желю Желев

Днес е ден на национален траур в памет на д-р Желю Желев , президент на България в периода 1990 - 1997 година. Той почина в петък на 79-годишна възраст и ще бъде погребан с държавни почести.  В храм-паметника "Свети Александър Невски" беше извършено и..

обновено на 01.02.15 в 14:29
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК прие едновременно документите на двете фракции в ДПС - около Доган и около Пеевски

Централната избирателна комисия прие едновременно документите на двете фракции в ДПС - около Ахмед Доган и около Делян Пеевски, за регистрация за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. След почти 7 часа чакане да стартира процедурата..

публикувано на 02.09.24 в 16:16
Панорамен изглед към крепостта при с. Дебнево, след приключване на тазгодишните проучвания

Археолози откриха в Дебнево златни монети от времето на Юстиниан Велики

Археолози от Националния исторически институт, с музей към БАН, откриха при разкопки в троянското село Дебнево златни монети от времето на император Юстиниан Велики. След 32 годишно прекъсване, през 2019 г. проучванията в Калето са подновени...

публикувано на 02.09.24 в 16:06

Турция е отправила официално искане да се присъедини към БРИКС

Турция е отправила официално искане да се присъедини към групата държави с бързоразвиващи се пазарни икономики БРИКС, предаде Блумбърг. Югоизточната ни съседка цели да засили влиянието си на глобално равнище и да установи нови отношения отвъд..

публикувано на 02.09.24 в 16:03
Ракетна система

Румънското правителство одобри проекторешение за даряване на ракетна система "Пейтриът" на Украйна

Румънското правителство одобри проекторешение за даряване на ракетна система "Пейтриът" (Patriot) на Украйна. Проектът трябва да бъде разгледан спешно от парламента в Букурещ, съобщава Радио Румъния, цитирано от Ройтерс. Говорителят на кабинета..

публикувано на 02.09.24 в 15:56

Линейки обикалят: Не е завършената система за връзка между Спешната помощ и болниците

Заради незавършената система за комуникация между Спешната помощ и болниците у нас, се налага линейка с пациент с инсулт да обикаля между няколко лечебни заведения, за да се намери свободно легло и да се осигури лечение.  Този стар проблем..

публикувано на 02.09.24 в 15:47

Гана ще увеличи с почти 45% цената на произвежданото какао за следващия земеделски сезон

Гана, която е държавата на второ място в света по производство на какао, ще увеличи с почти 45% цената, гарантирана от държавата, и изплащана на фермерите на какао за следващия земеделски сезон. Това са заявили два неназовани осведомени..

публикувано на 02.09.24 в 15:43

Привържениците на двете групи в ДПС продължават да чакат пред затворените врати на ЦИК

Привържениците на двете групи в ДПС продължават да чакат пред входа на Народното събрание, където се помещава Централната избирателна комисия (ЦИК). Сградата е охранявана от жандармерия. Все още не са допуснати да влязат представителите на..

публикувано на 02.09.24 в 15:30