Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пиер Московиси: Всички искаме Гърция да остане в еврозоната

Еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси смята, че е постигнат известен напредък в преговорите с Гърция и че тази вечер в Брюксел може да се стигне до споразумение по спасителната й програма.

Мисля, че позициите са сближени. Имаме да извървим още път, но аз съм убеден, че съгласие е възможно. То ни е необходимо, защото всички искаме едно и също: Гърция да остане в еврозоната, да бъде стабилна, конкурентоспособна, социално справедлива, и да може да отговори на очакванията на гражданите си, каза Московиси.

Заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за еврото - Валдис Домбровскис, който също пристигна в Европейския съвет за участие в заседанието на Еврогрупата, се надява да се постигне решение на базата на сегашната програма, при спазване на условията й.

Виждаме определени различия, за съжаление трябва да отбележим и че променената риторика на гръцките власти донякъде подкопа доверието - така че сега, на тази среща на Еврогрупата, ще трябва да го градим отново, коментира заместник-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Финансовият министър на Гърция очаква да се стигне до компромис на срещата с Еврогрупата

Финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис обяви, че страната му е извървяла четири пети от пътя към споразумение с другите членки на Еврозоната и за тях остава да извървят само една пета от този път.  Варуфакис каза това при пристигането си за..

публикувано на 20.02.15 в 17:34

Европейската централна банка се подготвя за излизане на Гърция от еврозоната

Това съобщи електронното издание на германското списание "Шпигел". Финансовият регулатор вече разработва анализи как да се предотврати "ефект на доминото" след евентуално излизане на Гърция от валутния съюз. Служителите на ЕЦБ провеждат вътрешни учения..

публикувано на 20.02.15 в 17:30

Европейската комисия се разграничи от резките изказвания на германския комисар Гюнтер Йотингер за Гърция

В Брюксел, където предстои решаващо заседание на Еврогрупата за Гърция, продължават неформалните преговори и телефонната дипломация за постигане на споразумение. Началото на заседанието беше отложено, за да се даде повече време за консултации...

публикувано на 20.02.15 в 15:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лойд Остин и Андрей Белоусов са обсъдили по телефона намаляването на риска от ескалация

Министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Андрей Белоусов са провели телефонен разговор за намаляване на риска от ескалация. Това съобщиха от ведомството на Белоусов, по чиято инициатива се е състоял разговорът, цитирано от Ройтерс. Наскоро..

публикувано на 12.07.24 в 21:01

Стотици посетители се очакват за фестивала "Хисарлъка Experience"

Стотици се очаква да посетят фестивала "Хисарлъка Experience", който започва в петъчната вечер и ще продължи до неделя. Той се провежда за четвърти път, обявиха огранизаторите от Сдружението по туризъм и Общината в Кюстендил.  Достъпът е..

публикувано на 12.07.24 в 19:58
Снимката е илюстративна

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово, но той засега..

публикувано на 12.07.24 в 19:39
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч..

публикувано на 12.07.24 в 19:03
Снимката е илюстративна

Ограничен е горският пожар между селата Сливка и Сейменци

Пожарът, който избухна по-рано днес в труднодостъпен горски  масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните е ограничен. Огънят е обхванал около 12 декара площ. Причината за възникването му тепърва ще се изяснява. От Регионалната дирекция..

публикувано на 12.07.24 в 18:59

Националният съвет на ПП решава в събота дали да подкрепи ДБ за опит за правителство

Партия "Волт", която влиза в състава на коалиция ПП ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента.  "Съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България и ние трябва да останем верни на..

публикувано на 12.07.24 в 18:46
Михайло Подоляк

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на оръжия от НАТО срещу цели в Русия

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на доставени от НАТО оръжия срещу цели във вътрешността на Русия. Москва определи подобно разрешение като "опасна ескалация".  В публикация в социалната мрежа "Х" съветникът на украинския..

публикувано на 12.07.24 в 18:43