Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гетата раждат култура, влизаща в конфликт с останалите

Случващото се в Гърмен не представлява опасност за националната сигурност, но предизвика много голямо безпокойство. Един от големите проблеми на България са точно гетата, а ромската махала в с. Марчевич е една от най - страшните в страната -  с изключително висока неграмотност

Това коментира в интервю за Радио Пловдив Михаил Иванов - бивш съветник по етническите въпроси на президента Желев. По думите му, в подобни райони трябва да има засилено полицейско присъствие.

Според Иванов проблемът с незаконните ромски постройки в община Гърмен, а и не само там, не е израз на етническа толерантност, а безхаберие от страна на властите.  

Той коментира още, че гетата в България "раждат" много ниска култура, собствено здравеопазване и заетост и това влиза в конфликт с останалите извън гетото. 

Бившият съветник по етническите въпроси на президента Желев адмирира действията на МВР във връзка с конфликта в Гърмен, но е категоричен, че на такива конфликти трябва да се сложи край. 

"Всичко останало е просто печелене на евтини гласове в навечерието на местните избори", коментира още Михаил Иванов.

Цялото интервю с него можете да чуете в прикачения звуков файл.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.