Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл опроверга твърденията на НАТО, че Русия се подготвя за военна операция в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кремъл опроверга твърденията на НАТО, че Русия се подготвя за военна операция в Украйна.

Самият въпрос дали Русия подготвя военно нахлуване в Украйна е неуместен, смята говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Според него предислоцирането на военни части по територията на страната е от компетенцията на военното министерство и само то може даде информация за това. Така Песков отговори на упреците на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Русия използва военните учения, за да прикрие прехвърлянето на войски в Украйна.

Коментирайки съобщенията на някои средства за масова информация, че Русия е доставила в Украйна мобилни крематориуми, за да прикрие смъртта на нейните военни в Донбас, Дмитрий Песков посочи, че това са неадекватни и недостоверни твърденията.

Руското външно министерство и Кремъл нееднократно са заявявали, че на територията на Украйна не е имало и няма руски военни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тим Уолц

Битката за Белия дом през ноември: Харис и Уолц срещу Тръмп и Ванс

Кандидатката на Демократическата партия за президент на САЩ Камала Харис избра днес губернатора на щата Минесота Тим Уолц за свой кандидат за вицепрезидент. Харис официално обяви това в текстово съобщение до своите привърженици, предаде Ройтерс. Камала Харис избра губернатора на Минесота Тим Уолц за свой кандидат-вицепрезидент Двойката ще се..

публикувано на 06.08.24 в 19:14

Петър Чобанов "не изключва възможността" да стане служебен примиер

Повечето политически партии смятат, че изборът кой да е служебен премиер е на президента. Според Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС решението за служебния премиер е на президента. Но от партията му намали забележки към работата на сегашния служебен премиер-министър Димитър Главчев. Депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България" Богдан..

публикувано на 06.08.24 в 19:12

Продължава доугасяването на пожара в община Невестино

Пети ден продължи доугасяването на пожара в землището на селата Църварица и Илия в община Невестино. Пожарът е локализиран на площ от около 1000 декара, от които половината са иглолистна гора.  На терена до късно тази вечер ще са екипи на районната служба "Пожарна безопасност" - Кюстендил и служители на горските стопанства от Невестино и..

публикувано на 06.08.24 в 18:58

Над 400 души са арестувани от началото на демонстрациите във Великобритания

Над 400 души са арестувани от началото на продължаващите крайнодесни демонстрации в различни британски градове. Очакванията на властите е броят на задържаните да се увеличи през следващите дни. Съобщава се и за нови случаи на престъпления от омраза в различни градове. Демонстрациите започнаха, след като жител на Уелс от африкански..

публикувано на 06.08.24 в 18:46

Темата за справедливия енергиен преход вълнува все повече млади хора

Темата за справедливия енергиен преход настъпва все по-уверено в класните стаи и все повече ученици от въгледобивните райони излизат с предложения за справяне с тежките екологични предизвикателства, които го съпътстват. Природозащитната организация WWF заедно със своите партньори от Junior Achievement България провокираха десетки млади..

публикувано на 06.08.24 в 18:42

Продължава борбата с пожара в Славянка, подготвена е линия през билото за наземно гасене

Пожарът в българската територия на планината Славянка продължава да бъде активен на източния фронт, но огнеборците не допуснаха неговото разрастване. Над 10 полета има всеки от двата испански самолета, които продължават гасенето по въздуха.  Западният  периметър, където нови пожарни огнища от Гърция  прехвърлиха границата, е овладян. Над..

публикувано на 06.08.24 в 18:39
Бойци на

Израелски военни самолети прелетяха над Бейрут преди обръщение на лидера на "Хизбула"

Израелски военни самолети прелетяха ниско над ливанската столица Бейрут, съобщиха Ройтерс и Франс прес. Свидетели потвърдиха информацията. Това се случва малко преди обръщение на лидера на ливанската шиитска групировка "Хизбула" седмица след убийството на нейния командир Фуад Шукр в предградие на Бейрут.  45 бойци на палестинската..

публикувано на 06.08.24 в 18:29