Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български карикатуристи с награди на World Press Cartoon

БНР Новини
Наградените в категория „Редакционна карикатура“. Чавдар Николов е вторият отляво надясно.

Трима български карикатуристи грабнаха награди на най-големия и престижен световен форум за карикатури, излезли в печатни издания – World Press Cartoon. Чавдар Николов – карикатуристът на в. „Преса“  беше поканен в Португалския курортен град Кашкайш, за да получи втора награда в категорията „Редакционна карикатура“ за творбата си за вируса ебола. Състезанието обикновено се води в три категории – „Свободен хумор“, „Шарж“ и „Редакционна карикатура“, която обикновено е политическа и злободневна.
В категорията „Шарж“ с анфас и профил на бившия президент на Украйна Владимир Янукович пък се класира Илиян Савков. Освен тях награда взе и Трайко Попов. Трима отличени от общо 24 номинирани е постижение за българската карикатура, която е заплашена от липса на преса, където да излиза.
Един разговор с Чавдар Николов за проблемите, за конкурса и за това има ли в света на карикатурата автоцензура след Шарли Ебдо. И как й влияят призивите за политическа коректност?


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.