Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнаха обучение първите четири жени, които ще служат на подводници в САЩ

Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първите четири жени, които ще служат на подводници от американските военноморски сили, започнаха обучение в щата Кънектикът, предаде Асошиейтед прес.
Казармите във военноморската база са били преустроени, за се гарантирана личната неприкосновеност на жените.

Те ще бъдат наставлявани от свои колежки, които са старши моряци.
Забраната за жени да служат на подводници беше премахната от американския флот през 2010 г.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първо транспортиране на пациент с въздушна линейка от Кърджали

Първо транспортиране на пациент с въздушна линейка бе извършен в Кърджали, предаде БТА. Екип на спешна помощ по въздух кацна с летателния апарат на зелена площ в парк "Простор" в областния град. Искането е постъпило в Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали от многопрофилната болница в областния град тази сутрин, каза директорът на Центъра..

публикувано на 09.09.24 в 14:05
 Джевдет Чакъров

ДПС-Доган внесе в ЦИК документи за самостоятелно участие на партията в изборите

Фракцията на ДПС, в която влизат лоялни на почетния председател Ахмед Доган, внесоха в ЦИК документи за самостоятелно участие на партията в предстоящите парламентарни избори. В официално съобщение на организацията, се посочва, че решението идва в отговор на отказа на ЦИК да регистрира коалицията им "Демокрация, права и свободи - ДПС" заедно..

публикувано на 09.09.24 в 13:50
Марио Драги с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, 9 септември 2024 г.

Докладът на Марио Драги за конкурентоспособността на ЕС: Нужни са 800 млрд. евро инвестиции

Между 750 и 800 милиарда евро годишно инвестиции са необходими допълнително на Европейския съюз за радикална и бърза реформа, за да се преодолее изоставането от Съединените щати и Китай. Това е записано в дългоочаквания доклад за конкурентоспособността на Европейския съюз, изготвен от бившия управител на Европейската централна банка Марио Драги по..

публикувано на 09.09.24 в 13:29
Арман Бабикян

Арман Бабикян: Предстоящите избори приличат на конкурс за решаване на вътрешнопартийни проблеми

Предстоящите избори не предлагат подадени ръце и нова формула за управление на България, а приличат на конкурс за решаване на вътрешнопартийни проблеми - както в БСП, така и в ДПС, във "Величие", а и в ПП-ДБ, които до последния момент се чудеха дали да бъдат заедно. Това каза пред БНР Арман Бабикян от "Ние идваме", които взеха решение да не се..

публикувано на 09.09.24 в 13:29

Президентът Румен Радев удостои военнослужещи с висше офицерско звание

Президентът Румен Радев удостои военнослужещи с висше офицерско звание.  Калин Калинов получи висше офицерско звание "флотилен адмирал". Той е и новият началник на Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров".  Теодор Тодоров е новият командир на Командването за киберотбрана. Той получава висше офицерско звание "бригаден генерал". Вертолетната база в..

публикувано на 09.09.24 в 13:24

Какво да очакваме, след като Чакъров внесе документи за самостоятелно участие на изборите?

Джевдет Чакъров внесе документи в ЦИК за самостоятелно участие на изборите.  Това съобщиха от пресцентъра на ДПС във Facebook.  Внесени са 5240 подписа.   ЦИК отказа да регистрира "Демокрация, права и свободи - ДПС" и "ДПС - Ново начало" за вота през октомври По-рано ЦИК реши да не регистрира за изборите двете коалиции около ДПС -..

публикувано на 09.09.24 в 13:23
Срутен мост във виетнамската провинция Футхо от наводнение, причинено от тайфуна.

Увеличават се жертвите на тайфуна Яги във Виетнам

Мост се срути, а автобус беше отнесен от свлачище в Северен Виетнам след тайфуна Яги и предизвиканите от него наводнения и свличания на кални маси, които причиниха смъртта на най-малко 59 души в страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Виетнамският заместник министър-председател Хо Дук Фок заяви, че в провинция Футхо при срутването на..

публикувано на 09.09.24 в 13:19