Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Естетиката на бунта представена в изложбата "Сюрреализъм по време на социализъм"

Без название IV, ср. на 80-те г. на ХХ в., маслени бои, шпервана плоскост

Софийската галерия "Лоранъ" представя от днес до 25 октомври изложбата "Сюрреализъм по време на социализъм" по случай 70-годишнината от рождението на Иван Петков-Турката. Картините в изложбата изобразяват най-зрелия период от художественото творчество на Петков – един от малкото творци, бунтували се срещу системата и естетиката на социалистическия реализъм.

Иван Петков, наричан от приятелите си Турката, а от Държавна сигурност – Художника, е единственият представител на сюрреализма за времето си и често е сравняван със Салвадор Дали. В "Сюрреализъм по време на социализъм" са представени произведения от втората самостоятелна изложба на Петков, за която се предполага, че е преждевременно закрита от служители на Държавна сигурност.

Това обясни за "Хоризонт" кураторът на изложбата и изкуствовед от Софийската художествена галерия Красимир Илиев и допълни:

Сюрреализмът е течение, изхвърлено от официалния художествен живот, но Иван Петков избира точно този стил на работа, отчасти защото иска да се бунтува. Той обича да криптира. По-късно криптира своя подпис, вкарва латински сентенции. Две са основните неща в неговото творчество – той рисува сюрреалистични картини и в тях се появява все повече и повече еротизмът. Двете неща автоматично го маргинализират, защото по времето, когато той започва да рисува и прави първите си изложби, това са две неща, които са табуирани.


Социалистическата система не харесва сюрреализма, защото не харесва иронията и сарказма, които могат да бъдат вложени в този вид рисуване. В първата си изложба Иван Петков рисува свой автопортрет и до себе си изобразява Ленин. Тази картина е била отхвърлена, защото зад гърба на Ленин има малка бесилка и когато са го попитали защо има зад Ленин бесилка, той е казал – това е едно съновидение.

СнимкаСтатуквото кара Иван Петков да се бунтува и чрез творчеството си той се опитва да десакрализира определени категории, поясни още кураторът на изложбата Красимир Илиев:

В института, където е работил, той говори против властта. Образува се досие в Държавна сигурност, което започва да се пълни с доноси срещу него. Има една много интересна картина, която показваме на изложбата. Тя се нарича "Антропологически багер". Това е един багер, чиято лопата, която трябва да изгребва, е човешка ръка. Там, където е връзката на ръката и металния багер, капе кръв. Ето една метафора на социализма.

С идването на демокрацията Иван Петков губи обекта на своя бунт и оттам и своя творчески център:

Той е един от художниците, които след 1989 година тръгва надолу. Димитър Лалев казваше, че, когато човек е бил дълго време вързан, неговите движения са грозни, когато го развържат. 

Красимир Илиев беше категоричен, че произведенията, издържани в естетиката на сюрреализма, са многопластови и затова интерпретацията им не може да бъде универсална, а трябва да бъде уникална за всеки един зрител.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Катерина Милушева

Артгрупа „ДупИни“ промени облика на Велико Търново със своите инсталации

Старият град на Велико Търново от няколко дни е променен от инсталациите на петима художници от Артгрупа „ДупИни“. Творците реализират проекта си „ГРАД – ИЗКУСТВО – ПРИРОДА“.   Пет артинсталации в старинния квартал „Варуша – Юг“ във Велико Търново създават настроение и провокират размисъл. Творбите са дело на петима творци, обединени в..

публикувано на 24.10.21 в 20:57

Най-засегнати от рак на гърдата са във възрастова група от 46 до 55-56 годишна възраст

„Най-засегнатите групи са във възрастова група от 46 до 55-56 годишна възраст, когато настъпват хормонални изменения в организма на жената“, каза за БНР д-р Величка Костадинова, специалист по образна диагностика. Тя коментира, че в практиката си е сблъсквала с болни от рак на гърдата на 20 години и на 90 години: По думите ѝ в повечето..

публикувано на 23.10.21 в 13:27
Елена Стоева показва свои произведения

Живописните платна на Елена Стоева са изложени в галерия „Tea Alba“

Красотата на природата, мигът на падащия есенен лист, поемането на глътка въздух, вълнението от песента на птиците представя в картините си великотърновската художничка Елена Стоева. В софийската галерия „Tea Alba“ до 6 ноември Елена Стоева гостува с изложбата си „Хайку“ и издаде книга, в която до всяка от картините си публикува и авторска..

публикувано на 23.10.21 в 11:05
Дарина Янева, художник

"Светлината идва от Изток“ - изложба, вдъхновена от източната култура

„До голяма степен провокацията е живото общуване с източната култура, възможността да наблюдавам, да съпреживявам, да имам възможност да се докосна до тази култура дори за малко . Тя е много въздействаща, истинския интерес в мен стои отдавна, наблюдавам изкуството, което е създавано през вековете в   Япония, Китай, Индия. Там има такава..

публикувано на 22.10.21 в 16:18

Диригентът Константин Добройков е сред номинираните за Латино Грами 2021

На 28 септември бяха обявени номинациите за наградите "Латино Грами" 2021 . Две от общо 53-те категории са за класическа музика - "Най-добър класически албум" и "Най-добра класическа съвременна композиция". И в двете категории номинации получи мексиканският композитор Ектор Инфансон, който записа албум с три инструментални концерта в Първо студио..

публикувано на 21.10.21 в 23:27
Здравко Лазаров

Музика, посветена на морето - в концерта на Радиооркестъра с диригент Здравко Лазаров

Главният диригент на Истанбулската държавна опера Здравко Лазаров ще направи концертния си дебют със Симфоничния оркестър на БНР. Досега той е участвал само в звукозаписни проекти. За първи път маестрото ще дирижира и на сцената на зала „България“. На 22 октомври от 19.00 ч. там ще прозвучат шедьоври на Феликс Менделсон-Бартолди, Едуард..

публикувано на 21.10.21 в 19:12

За жените и солта

"История, която обобщава живота на пет поколения жени от латиноамерикански произход ". Така накратко може да се обобщи съдържанието на дебютния роман на Габриела Гарсия "За жените и солта".  Написан в традицията на най-добрите латиноамерикански автори като Исабел Алиенда, "За жените и солта" преплита историческите събития с личния избор и..

публикувано на 21.10.21 в 17:57