Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институтът по метрология започна проверка на разходомерите за гориво в бензиностанциите

Снимка: БГНЕС

Проверка за точността на разходомерите за гориво по бензиностанциите започна Българският институт по метрология, съобщи председателят на института Паун Илчев:

Повишаване точността на метрологичния контрол на уреди и системи и усвояване на новите талони предвижда разработената от Българския институт по метрология секторна политика. По-висока степен на сигурност при всички дейности на метрологичния контрол очаква Илчев:

В разходомерите, които са за количеството зареждано гориво, в мерките на кантарите, здравеопазването, проверка на уредите, които са за кръвно налягане, ЕКГ-тата, за електромагнитна съвместимост и за налягане в болници, бензиностанции, пазарите.

За йонизиращи лъчения се извършва контрол с дозиметри, системи за инкорпорираната в човешкото тяло активност, поясни Златка Чавдарова.

Бензиностанциите, които от лятото са подложени на всякакви проверки, сега са обект на още една, обясни Илчев:

В момента ние извършваме контрол на количеството, с което се зареждат горивата по бензиностанциите и точността на мерене на разходомерите.

При внос на уреди, произведени в Европейския съюз, се проверяват само документите за съответствие, допълни той:

Те пристигат в България с оценено съответствие. Може да са проверени. Ако е от Германия, той идва, че е проверен в Германия и ние го приемаме и го допускаме на пазара.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Висящи кабели по сграда в София

Късо съединение по далекопровод предизвика пожар в граничното село Косово

Късо съединение по електропреносната мрежа причини миналата нощ пожар в граничното село Косово, съобщават от Областната дирекция на полицията в Кюстендил.  Екипи на пожарната, от Горското и от местното население са угасили пламъците, които обхванали дворовете на няколко къщи, спасени са 3 сгради от опожаряване. Екипи на РСПБЗН от Кюстендил и..

публикувано на 07.08.24 в 14:20

НС прие промени в Закона за предучилищното образование

След близо 3 часа дебати парламентът прие на първо четене промяната в Закона за предучилищното образование предложена от "Възраждане". С нея се забранява пропаганда популяризиране и подстрекаване, по какъвто и да е начин пряко или косвено на идеи или възгледи, свързани с нетрадиционната сексуална ориентация или определяне на полова идентичност..

публикувано на 07.08.24 в 14:10
Проф. Алексей Савов

Проф. Алексей Савов: От 30 000 деца е възможно да има отклонение или жена с ХY

Има и мъже с две ХХ хромозоми. От 30 000 деца е възможно да има подобно отклонение или жена с ХY. Ако кръвно изследване покаже ХХ е мъж, но има изключение от това правило, следващият въпрос е, може ли нещо допълнително да се изследва и тогава се проверяват нивата на тестостерон. Ако се опрем на особеността, че може жена да бъде с XY и е с..

публикувано на 07.08.24 в 14:01
Спално бельо

В дома за мъже с умствена изостаналост в с. Русокастро се нуждаят от спално бельо и зимни дрехи

"Има хора, които постоянно ни изпращат помощи. Винаги имаме нужда от подкрепа. Всичко се използва и отива по предназначение". Това обясни пред БНР Любчо Марков, директор на дома  за мъже с умствена изостаналост в бургаското село Русокастро. Германско сдружение помага на дома за лица с умствена изостаналост в Малко Шарково Той посочи, че през..

публикувано на 07.08.24 в 13:45
Кирил Петков

Кирил Петков потвърди, че в ПП-ДБ е обсъждано свалянето на Рая Назарян

Кирил Петков потвърди, че действително е имало инициатива за свалянето на Рая Назарян от председателския пост в Народното събрание и че по темата е имало разисквания в коалицията "Продължаваме промяната"-"Демократична България": "Това, което стигна до нас - имаше такава инициатива, но, след много дълги разисквания от наша гледна точка, ние..

публикувано на 07.08.24 в 13:37
Тигров комар

Гръцките здравни власти предупреждават за случаи на западнонилска треска

Гръцката национална организация за обществено здравеопазване (EODY) издаде предупреждение за вируса на западнонилска треска и съветва гражданите да бъдат внимателни. Общо в страната са регистрирани 33 случая на заразени, като седем пациенти са починали от вируса, предупреждават от здравното министерство. В последните месеци вирусът се активира...

публикувано на 07.08.24 в 13:31

80-годишен шофьор блъсна на пешеходна пътека 83-годишен в Ловеч

83-годишен мъж е бил блъснат тази сутрин на пешеходна пътека на кръгово кръстовище в Ловеч от лек автомобил управляван от 80-годишен водач.  Пострадалият е  откаран за лечение в плевенска болница в тежко състояние, разследват се причините за инцидента.

публикувано на 07.08.24 в 13:26