Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Стюарт и Цар Калоян на сцената на "Нощен Хоризонт"

Любовно обяснение в актьорското семейство Виолета Бахчеванова - Васил Стойчев и след 55 години брак

3
Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев
Снимка: Георги Бангиев

Тя за малко да стане оперна певица. Той учил във Висшия икономически институт..., но театърът се оказал по-силен и по-вълнуващ и за двамата. Неговата учителка по литература и едно училищно тържество променили всичко. За нея предпочитанието към театъра дошло след избора и за ролята на квартеронката Елоиза в пиесата „Чичо Томовата колиба” и представленията в театър „Възраждане”, където усетила затаения дъх на публиката и невероятната топлина от салона. Така театърът станал част от техния живот. Една магия и отрова, но сладка - както се изрази Виолета Бахчеванова.

И двамата учили в класа на проф. Филип Филипов във ВИТИЗ, но любовта дошла постепенно, според Виолета Бахчеванова. В живота им не е присъствала театралната романтика, защото сцената и животът са много различни. Едва намерили време  да се оженят, тъй като тогава били в Бургаския театър и с едно изключение т.е. един спектакъл играели във всички постановки. Така една нощ пътували до София, за да сключат брак, а на следващия ден – обратно за Бургас, за да играят в поредното представление. Танцът на живота им е бил много забързан заради многото ангажименти в театъра, радиото, телевизията и киното и времето за децата им е било ограничено. В студиото на "Нощен Хоризонт" Васил Стойчев сподели каква великолепна майка е била Виолета Бахчеванова и джентълменски и направи почти любовно обяснение и сега – 55 години след техния брак.

Актьорът играе много роли и всяка от тях обогатява и дава нещо за бъдещата роля - каза Васил Стойчев. Четири-пет са образите, които остават завинаги в паметта на твореца. За Виолетана Бахчеванова това е дебютната и роля в Народния театър на Мария- Десислава от „Иван Шишман” на Камен Зидаров, която е дала името на много Десислави в България, както и на тяхната първа дъщеря Десислава. И още: Мария Стюард от едноименната пиеса на Шилер, Фотина в „Казаларската царица” на Иван Вазов, Мелания Кирпичова в „Деца на слънцето” на Максим Горки. За последната роля тя получава 8 ръкопляскания по време на представлението в залата на МХАТ, когато трупата на НТ гостува в Москва. Над 50 са нейните главни роли на сцената. Васил Стойчев е получил най-голямо удовлетворение от ролята си на Беналкасар в „Почивка в Арко Ирис” на Димитър Димов, изиграл е още ключови роли от българската класика като Бойчо Огнянов в „Под игото”, Владиков в „Хъшове” на Иван Вазов. Още много образи от руската и световната класика има в неговата творческа биография. Не бива да забравяме и ролята му на цар Калоян в едноименния филм на Дако Даковски.

Интересни неща за Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев научихме от техни по-млади колеги, които се включиха по телефона в „Нощен Хоризонт”. Жана Караиванова, която е била в една гримьорна с Виолета Бахчеванова ни каза, че за Виолета всичко друго е изчезвало, когато е играела на сцената. Дисциплината и е била свирепа. Тя е била абсолютно безкомпромисна. Цялата атмосфера около нея се нажежавала. Нищо друго в това свято пространство на театъра не е съществувало за нея освен конкретната роля и пиеса. Един от партньорите на Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев в спектакъла „Нерви за любов” Симеон Владов ни призна, че от тях се е научил на дисциплина в театъра, на психологически театър, на умението да извадиш най-дълбоките и скрити неща в себе си и да ги предложиш на публиката, както и на чисто човешките добри взаимоотношения, които е наблюдавал между тях. Той и до днес се обръща към Виолета с обръщението „мамо”. Актрисата Алиса Атанасова, която е и внучка на Виолета и Васил, ни сподели, че за нея те са най-добрите и достойни хора, които познава. Тя никога не ги е чувала да кажат нещо лошо или оскърбително за когото и да било и за нея те са достоен пример за подражание. Толкова са над всичко злободневно, че направо не принадлежат на нашето време.

Една развълнувана среща с актьорското семейство Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев. Поклон пред тях като творци и човеци! Дълбок поклон!






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата. Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от..

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. „Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от гласовете в саундтрака на видеоиграта Baldur's Gate 3, който беше отличен с награда на Британската..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство. Конкретни лица и образи превъплъщават по истински случаи темата за любовта и греховете, но..

публикувано на 22.04.24 в 13:45