Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицаи блокираха движението в центъра на София в часа пик, но протестът им вече приключи

| обновено на 03.11.15 в 21:11
Снимка: БГНЕС

Приключи протестът на служителите на МВР в София. В продължение на близо 5 часа те блокираха ключови кръстовища в столицата, което предизвика километрични задръствания и промяна в маршрутите на градския транспорт. Вече е освободено и кръстовището при Ректората на булевардите "Васил Левски" и  "Цар Освободител".

Полицаите протестираха срещу текстовете в проектобюджета за догодина, които предвиждат при пенсиониране вече да не бъдат давани по 20 заплати, а до 10.

Служителите на реда  блокираха напълно движението по кръстовището пред "Орлов мост" и това пред Софийския университет около 18 часа, както и движението по част от бул. "Г. С. Раковски" в София, малко по-рано. Те отказаха да пуснат дори автобусите и тролеите, а преговорите на ръководството на МВР с тях не доведоха до резултат. 

Около 19:30 ч. протестиращите освободиха пл. „Орлов мост”, а заедно с него и движението по бул. "Христо и Евлоги Георгиеви", но другите ключови участъци от пътната инфраструктура на града останаха блокирани.  Мартин Георгиев от Центъра за градска мобилност обобщи мерките за справяне със ситуацията:

Отклоняваме автобусното движение в посока НДК по алея "Яворов", след това по "Драган Цанков" и наляво по бул."Евлоги Георгиев" по маршрутите. Натоварено е много и по "Драган Цанков", както и по бул."Пейо Яворов". Всички линии тролейбусни линии, които идват от "Петте кьошета" въртят на кино "Одеон". Обстановката от ж.к. "Левски" Г , както и от "Хаджи Димитър" , втора, първа и четвърта тролейбусни линии въртят от "Оборище" на Паметника "Левски".

Полицаите започнаха протеста си по обед като се събраха пред сградата на Министерството на финансите, а от СФСМВР заявиха, че са решили да позволят на членовете си да протестират в свободното си време, както намерят за добре. Илия Кузманов от синдикатите обясни:

Това са изключително спонтанни протести след тази чудовищна провокация спрямо служителите в сектор "Сигурност" и това сериозно посегателство на техни икономически и социални права! Предупреждавали сме затова,  преминати бяха всякакви граници, най-малкото по начина,  по който това се направи, то и  до момента продължава да е в пълна секретност. Не са ни предоставили нито анализи, нито намерения, нито защо е взето това решение.

Главният секретар на МВР Георги Костов  излезе сред протестиращите пред Министерството и съобщи, че в телефонен разговор с премиера Бойко Борисов е получил уверение, че проблемите на полицаите няма да останат неразрешени. Министър-председателят ще се срещне с Бъчварова и Горанов в 8:30 ч. утре. 

От свои източници "Хоризонт" научи, че недоволни служители на полицията и ключови пътни артерии в страната.

Полицаите планират масови протести в сряда. Първоначално заявеният протест е в 18.00 ч. близо до автогарата в ж.к. "Овча купел", но не е изключено полицаите да предприемат флаш-мобове в различни части на София без да уведомяват за това.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бъчварова: Служителите ще получават сигурност, възможност за развитие и по-добри условия

Около 250 души са подали рапорти за напускане в МВР, съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова . След като по-рано заедно с министъра на финансите Владислав Горанов се срещнаха с полицейските синдикати, служителите..

публикувано на 03.11.15 в 14:05

В Пловдив 150 служители на МВР вече са подали рапорти за напускане

150  служители на Областната дирекция на МВР в Пловдив вече са подали рапорти за напускане. Желаещите да се разделят със системата заради готвените промени в заплащането се увеличават всеки ден , заяви местният лидер на  Синдиката на служителите..

публикувано на 03.11.15 в 15:28

Над 20 служители на МВР в Смолян и Стара Загора са поискали да напуснат системата в последните дни

Около 10 са депозираните оставки на служители на Областната дирекция на МВР в Смолян за последните два дни. По думите на Михаил Узунов , председател на синдикално дружество при Районно полицейско управление - Смолян, полицаите няма да останат безучастни,..

обновено на 03.11.15 в 18:00

Протестиращи служители на реда блокираха АМ "Тракия" и други важни пътни артерии

Магистрала "Тракия " в посока София беше блокирана от близо 400 служители на полицията в Пазарджик и надзиратели от затворите в района на пътен възел "Гелеменово" около 18:30 ч, което доведе до образуване на километрични колони от чакащи. Районът беше..

обновено на 03.11.15 в 22:18
ВИЖТЕ ОЩЕ
Комисар Васил Паргов

Петима са задържани за купуване на гласове и търговия с вот в Кюстендилския регион

Петима са задържани за 24 часа при специализираната полицейска операция за гарантиране политическите права на гражданите и противодействие на нарушенията на изборното законодателство на територията на Кюстендилския регион, обявиха днес от..

публикувано на 02.10.24 в 17:08
Войници от армията на Босна и Херцеговина

Въоръжените сили на Босна и Херцеговина повишиха нивото на сигурност заради имейл, изпратен от IP адрес от България

Въоръжените сили на Босна и Херцеговина повишиха нивото на сигурност на военни и обекти и обекти от военната промишленост заради получени заплахи вчера от IP адрес в България, съобщава босненското издание „Дневни аваз“, като се позова на..

публикувано на 02.10.24 в 16:59
Иранският президент Масуд Пезешкиан.

Иранският президент: Ако Израел не спре с престъпленията си, ще получи суров отговор

Иранският президент Масуд Пезешкиан каза, че "ако Израел не спре с престъпленията си",  то еврейската държава ще получи суров отговор, предаде Ройтерс. Той говори ден след ракетната атака на Иран срещу Израел и последвалото изявление на  и зраелският..

публикувано на 02.10.24 в 16:53
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове,..

публикувано на 02.10.24 в 16:48
Танкове на израелската армия близо до израелско-ливанската граница, 1 октомври 2024 г.

Сражения между израелски военни и бойци на "Хизбула" на ливанска територия

Израелската армия съобщи, че 22-годишен израелски военнослужещ  е бил убит в сражение на ливанска територия,  предадоха Асошиейтед прес и АФП.  Това е първото такова съобщение , откакто преди два дни Израел започна сухопътна операция в Ливан...

публикувано на 02.10.24 в 16:39

Истанбулските летища се задръстиха от ливански граждани

Близо 20 самолета на чужди авиокомпании са били принудени да кацнат в Истанбул и други турски градове, след като снощи Иран е затворил въздушното си пространство заради ударите срещу Израел, съобщи турският информационен сайт Хабер Глобал, цитиран от БТА...

публикувано на 02.10.24 в 15:54
Български огнеборци се включиха в потушаването на пожара в Гърция.

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт. Пожарни екипи от България също се насочват към мястото на бедствието. Спирането на вятъра помогна на пожарникарите частично да овладеят огъня. Остават още стотици малки огнища, които са по..

публикувано на 02.10.24 в 15:50