Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицаи блокираха движението в центъра на София в часа пик, но протестът им вече приключи

| обновено на 03.11.15 в 21:11
Снимка: БГНЕС

Приключи протестът на служителите на МВР в София. В продължение на близо 5 часа те блокираха ключови кръстовища в столицата, което предизвика километрични задръствания и промяна в маршрутите на градския транспорт. Вече е освободено и кръстовището при Ректората на булевардите "Васил Левски" и  "Цар Освободител".

Полицаите протестираха срещу текстовете в проектобюджета за догодина, които предвиждат при пенсиониране вече да не бъдат давани по 20 заплати, а до 10.

Служителите на реда  блокираха напълно движението по кръстовището пред "Орлов мост" и това пред Софийския университет около 18 часа, както и движението по част от бул. "Г. С. Раковски" в София, малко по-рано. Те отказаха да пуснат дори автобусите и тролеите, а преговорите на ръководството на МВР с тях не доведоха до резултат. 

Около 19:30 ч. протестиращите освободиха пл. „Орлов мост”, а заедно с него и движението по бул. "Христо и Евлоги Георгиеви", но другите ключови участъци от пътната инфраструктура на града останаха блокирани.  Мартин Георгиев от Центъра за градска мобилност обобщи мерките за справяне със ситуацията:

Отклоняваме автобусното движение в посока НДК по алея "Яворов", след това по "Драган Цанков" и наляво по бул."Евлоги Георгиев" по маршрутите. Натоварено е много и по "Драган Цанков", както и по бул."Пейо Яворов". Всички линии тролейбусни линии, които идват от "Петте кьошета" въртят на кино "Одеон". Обстановката от ж.к. "Левски" Г , както и от "Хаджи Димитър" , втора, първа и четвърта тролейбусни линии въртят от "Оборище" на Паметника "Левски".

Полицаите започнаха протеста си по обед като се събраха пред сградата на Министерството на финансите, а от СФСМВР заявиха, че са решили да позволят на членовете си да протестират в свободното си време, както намерят за добре. Илия Кузманов от синдикатите обясни:

Това са изключително спонтанни протести след тази чудовищна провокация спрямо служителите в сектор "Сигурност" и това сериозно посегателство на техни икономически и социални права! Предупреждавали сме затова,  преминати бяха всякакви граници, най-малкото по начина,  по който това се направи, то и  до момента продължава да е в пълна секретност. Не са ни предоставили нито анализи, нито намерения, нито защо е взето това решение.

Главният секретар на МВР Георги Костов  излезе сред протестиращите пред Министерството и съобщи, че в телефонен разговор с премиера Бойко Борисов е получил уверение, че проблемите на полицаите няма да останат неразрешени. Министър-председателят ще се срещне с Бъчварова и Горанов в 8:30 ч. утре. 

От свои източници "Хоризонт" научи, че недоволни служители на полицията и ключови пътни артерии в страната.

Полицаите планират масови протести в сряда. Първоначално заявеният протест е в 18.00 ч. близо до автогарата в ж.к. "Овча купел", но не е изключено полицаите да предприемат флаш-мобове в различни части на София без да уведомяват за това.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бъчварова: Служителите ще получават сигурност, възможност за развитие и по-добри условия

Около 250 души са подали рапорти за напускане в МВР, съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова . След като по-рано заедно с министъра на финансите Владислав Горанов се срещнаха с полицейските синдикати, служителите..

публикувано на 03.11.15 в 14:05

В Пловдив 150 служители на МВР вече са подали рапорти за напускане

150  служители на Областната дирекция на МВР в Пловдив вече са подали рапорти за напускане. Желаещите да се разделят със системата заради готвените промени в заплащането се увеличават всеки ден , заяви местният лидер на  Синдиката на служителите..

публикувано на 03.11.15 в 15:28

Над 20 служители на МВР в Смолян и Стара Загора са поискали да напуснат системата в последните дни

Около 10 са депозираните оставки на служители на Областната дирекция на МВР в Смолян за последните два дни. По думите на Михаил Узунов , председател на синдикално дружество при Районно полицейско управление - Смолян, полицаите няма да останат безучастни,..

обновено на 03.11.15 в 18:00

Протестиращи служители на реда блокираха АМ "Тракия" и други важни пътни артерии

Магистрала "Тракия " в посока София беше блокирана от близо 400 служители на полицията в Пазарджик и надзиратели от затворите в района на пътен възел "Гелеменово" около 18:30 ч, което доведе до образуване на километрични колони от чакащи. Районът беше..

обновено на 03.11.15 в 22:18
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в..

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в..

публикувано на 24.04.24 в 21:08