Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи служители на реда блокираха АМ "Тракия" и други важни пътни артерии

Готвят протести и в сряда

| обновено на 03.11.15 в 22:18
Снимка: Ася Пенчева - кор. на БНР в Русе
Магистрала "Тракия" в посока София беше блокирана от близо 400 служители на полицията в Пазарджик и надзиратели от затворите в района на пътен възел "Гелеменово" около 18:30 ч, което доведе до образуване на километрични колони от чакащи. Районът беше обезопасен. Протестът продължи до 19:20 ч, а движението - възстановено.

След като полицаите блокираха движението в Хасково на булевард "България" за около час, протестът им се отправи, с автомобили, към АМ "Марица". До разклона на село Крепост обаче шествието спря. Синдикалните лидери се опитаха да овладеят протеста, но около 50 униформени със знамена  се отправиха пеша към детелината Димитровград-Свиленград и блокираха движението към Турция за около 10-15 минути. Полицаите обясниха, че ако им се отнемат  социалните привилегии ще подадат оставки.  След молба от председателите на синдикатите, униформените отстъпиха и вдигнаха блокадата, така че да не пречат на движението към Турция. На пътя Хасково-Димитровград има 8-10-километрови опашки. ТИР-овете започват да се придвижват към Турция. Протестите ще продължат и утре.

Десетки полицаи, надзиратели от затвора във Враца и служители на Съдебна охрана блокираха за половин час международния път Е 79 между Мездра и Враца. Към протеста се присъединиха и полицаи от Монтана. По шосето се образува близо километър опашка от ТИР-ове и леки автомобили. Служителите на реда обясниха, че са взели спонтанно решение за блокадата и официално ще протестират в сряда вечер.

Полицаи от Кърджали блокираха за час основния път за Гърция през прохода Маказа. Те спряха движението на входа на града, в резултат на което се образува над двукилометрова колона от чакащи автомобили.  В протеста се включиха около 200 служители от всички сектори на Областната полиция. Подкрепиха ги работещи в централата на спешния телефон 112. Полицаите пристигнаха с личните си автомобили, като преди това преминаха в автопоход по централните улици.  Председателят на полицейския синдикат Павел Павлов заяви, че исканията ще бъдат отстоявани докрай.

Хората трябва да разберат, че работим за тях. Имаме майки, бащи, роднини. Работим за тях и ще продължим да работим.

Протестът на полицаите продължава и в сряда с блокада на най-натовареното кръстовище. Не е изключено да спре работа и граничният пункт Маказа.

Между 100 и 150 полицаи – униформени и цивилни блокираха за 20 минути възловото кръстовище на булевардите „Цар Симеон Велики“ и „Патриарх Евтимий“ в Стара Загора. Протестното им шествие започна и завърши пред сградата на областната управа в града. Служителите на МВР заявиха, че очакват солидарност от обществото, но старозагорците, които чакаха търпеливо в блокираните си автомобили, не заявиха подкрепата си. Заместник-областният управител Маноил Манев покани представители на протестиращите на разговор в областната администрация, но подобна среща не се състоя. 

Русенските полицаи излязоха на протест и затвориха кръговото кръстовище пред сградата на Областната дирекция на полицията в центъра на града. Това създаде задръстване в пиковия час. 


Над 500 служители от всички РУП към Областната дирекция на МВР в Пловдив излязоха на спонтанен протест  заради готвените промени в системата. Те блокираха за повече от час и половина кръстовището на булевардите "Цар Борис Трети Обединител" и "Шести септември" до Духовната семинария.  Директорът Христо Разсолков слезе за кратко сред подчинените си и заяви, че след като толкова хора са на улицата, очевидно искат промяна. Той благодари на служителите си, че са свършили професионалните си задължения и протестират след края на работния ден. По-рано днес Иво Тодоров от Синдиката на служителите на МВР в Пловдив съобщи, че над 500 служители на пловдивската дирекция вече са подали 150 рапорта за напускане.  Протестиращите готвят подобна блокада и в сряда.

Близо сто служители на МВР от Велико Търново протестираха след работа пред сградата на Районното полицейско управление в града. Юри Александров от УС на Синдиката на служителите в МВР нарече проявата "културно присъствие" и заяви, че реално на мястото са около 90% от служителите на ОД на МВР в града. Той обърна внимание, че служителите на реда са с различни униформи, защото нямат нови от 4 години. Засега не са планирали блокиране на пътища, но имат готовност да предприемат и такива мерки, за да бъдат чути.

В Бургас над 200 полицаи, огнеборци и служители на затвора блокираха за повече половин час основния бул. "Христо Ботев". Огромни опашки от чакащи коли се образуваха в двете посоки на пътя. Протестиращите казаха, че системата е обезкървена, оплакаха се от командироването из цялата страна, което оставя областния град без защита. В сряда те смятат да блокират движението по ул. "Индустриална" 

Полицаи от Габрово ще протестират утре, като блокират движението през прохода Шипка в 18 часа, каза за "Хоризонт"  Николай Ников, председател на местната синдикална организация на служителите в МВР. Той уточни, че няма информация негови колеги да са протестирали на прохода Шипка днес, както беше обявено в медиите.

Протестна готовност са заявили и служителите на МВР в Благоевград. В сряда около обяд те ще се съберат пред областната дирекция на ведомството, като не изключват и по-радикални мерки  с блокиране на основни пътни артерии. Служители на "Гранична полиция" в Гоце Делчев са разлепили около гробищния парк символични некролози, на които пише „ МВР умря“. Над 100 рапорта с искане за пенсиониране са подали служители на ведомството в област Благоевград.

Протестиращи полицаи блокираха и пътя между Перник и София в двете посоки в района на пернишкото село Драгичево.

И варненските полицаи се присъединиха към протестите на колегите си от страната и около 21 часа блокираха движението по Аспаруховия мост.  Протестът обаче приключи и движението беше пуснато след близо половин час. В блокадата участваха 100 полицаи и пожарникари.

Ивайло Янчев, който е заместник-председател на структурата на Синдикалната федерация от МВР в града, каза, че протестните действия ще продължат и утре от 18 часа. Тогава отново ще има блокада на движението, но този път на изхода на Варна към магистрала "Хемус".

Синдикатите обмислят общонационален протест на 8 ноември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Полицаи блокираха движението в центъра на София в часа пик, но протестът им вече приключи

Приключи протестът на служителите на МВР в София. В продължение на близо 5 часа те блокираха ключови кръстовища в столицата, което предизвика километрични задръствания и промяна в маршрутите на градския транспорт. Вече е освободено и кръстовището при..

обновено на 03.11.15 в 21:11
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипърските турци излизат на масов протест срещу корупцията

Кипърските турци излизат днес в северната част на Никозия на масов протест срещу "корупцията, бедността и безизходицата", с искания за "чисто общество". Негови инициатори са 32 опозиционни политически партии, синдикати, асоциации и други неправителствени..

публикувано на 26.04.24 в 05:26
Хамза Юсаф

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да се раздели с поста си

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да бъде принуден да напусне поста си, след като Зелените, които бяха коалиционен партньор на неговата Шотландска национална партия обявиха, че ще подкрепят вот на недоверие срещу него в парламента в Единбург...

публикувано на 26.04.24 в 03:57

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес.  Безвъзмездните средства по новия..

публикувано на 26.04.24 в 03:42

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна..

публикувано на 25.04.24 в 22:37