Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Армения и арменците в сборника „Отломки“

Д-р Силва Налбантян-Хачерян
Снимка: agora-bg.org
Кои сме, от къде идваме и накъде сме се запътили? Армения и арменците през погледа на една българска арменка и сборника й с разкази „Отломки”. Силва Налбантян-Хачерян е доктор по педагогика. Интересите й са в областта на културната политика, културното многообразие, културното наследство, демографията, образователния и културен мениджмънт. Преводач и съставител е на книги с арменски народни приказки. Автор е и на книгата „Културни институции и интеркултурно възпитание”. Нейните пътеписи и пътни бележки ни въвеждат в чудния свят на историята на Армения, на забележителностите и на духовните ценности, сътворени от талантливия арменски народ. В края на 19 и началото на 20 век българите посрещат арменските бежанци от етническото османско прочистване. Защо днес не сме на едно мнение пред бежанската вълна?
Арменският геноцид е тема-съдба за всеки арменец. В което и кътче на земята да живее, емигрант, от което и поколение да е, каквато и професия и жизнен път да има пред него. Това е болката във всяко арменско сърце, която не затихва и не отшумява вече 100 години. Помнят ли арменците своите корени? Пазят ли снимка или документ, ръждясал ключ от изстиналото огнище на хиляди километри или вещ, която да завещаят като белег на национална идентичност на деца и внуци?


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.