Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът отбелязва Международния ден на незрящите хора

Днес светът отбелязва Международния ден на незрящите хора. Датата е избрана от ООН, защото на този ден е роден френският благородник Валантен Аюи, дал началото на световното обучение за слепи и основател на първия в света интернат за слепи хора през 18-и век. Брайловото писмо - релефно-точковата система за четене на Луи Брайл влиза в употреба още в далечната 1906-а г. Снежана Иванова провери как живеят и как се чувстват хората, настанени в общежитие за слепи, намиращо се на столичния булевард „Европа“. Ето част от мненията:

Слепите тука всичките са зле. Изостанала работа. Писна ни от света, така да се каже.

Пенсиите са по 200, 250, по 154, както е на моята съпруга.

Живеем в мизерия. Живеем само от кредити.

Фандъкова, Борисов, който и да е от тях, да попита как живеят слепите хора тука? Ние сме забравени от света. И от Господ сме забравени. 

В цялата страна има и хубави, и лоши неща, ние не сме по-зле от другите.

Преди тая власт имаше работа за цигани, за българи, за турци, за всякакви. Как изведнъж като дойде тая власт работата се свърши и няма работа? Всяка година наши деца, слепи - поне по 20 деца завършват училище. Ние навремето от училище си идвахме направо в предприятието на работа. Сега децата няма къде да работят и трябва или да идат на село, или на улицата да просят.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Метроводител ориентира незрящите хора в метрото

Как един човек, който изпитва затруднения със зрението, може да се ориентира в метрото? Центърът за подкрепа на социалната интеграция "Приоритети" работи по тази тема. Председателят на сдружението Петър Стайков каза в предаването "Хоризонт до обед", че..

публикувано на 11.11.15 в 11:38
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мунир Мамадзаде за детската болница в Киев: Трагедията е опустошителна

В понеделник Русия предприе изненадващ масиран дневен ракетен бараж срещу столицата Киев и още няколко украински града. Загинаха повече от 40 души, ранените бяха много повече. Поразени бяха граждански обекти, сред които и детската болница в Киев...

публикувано на 13.07.24 в 09:49

Продължава и гасенето и на пожара край с. Преколница, близо до границата с РСМ

Трети ден продължава гасенето на пожара в района на граничното кюстендилско село Преколница , обхванал около 120 декара частна гора.  Пламъците вчера се пренесоха в труднодостъпно дере. На терена са три екипа на пожарната, десетки горски работници...

публикувано на 13.07.24 в 09:45
главен комисар Александър Джартов

Александър Джартов: Няма застрашени населени места от пожарите в страната

Няма застрашени населени места от избухналите пожари в страната. Това съобщи в интервю за БНР директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов: "Основно имаме големи пожари като фронт и..

публикувано на 13.07.24 в 09:41

Гафовете на Байдън и останалите световни новини от седмицата

С над 14 милиона гледания за два дни в събитие се превърна тази седмица и разпространяването на трейлъра на втората част на " Гладиатор ", 24 години след премиерата на първия филм на Ридли Скот. Действието се развива няколко десетилетия след..

публикувано на 13.07.24 в 09:40

Рафаел Лос: Невъзможно е НАТО да бъде имунизирана срещу Тръмп

Лидерите на 32-те страни членки на НАТО се събраха тази седмица във Вашингтон, където преди 75 години е подписан Северноатлантическия договор. Във Вашингтонската декларация съюзниците потвърдиха своето единство и готовност да бранят територията на..

публикувано на 13.07.24 в 09:37

Историческа възстановка и поклонение в с. Вишовград годишнината от битката на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

В павликенското село Вишовград с историческа възстановка и поклонение отбелязват днес 156 години от битката на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Честването в местността Канлъ дере край Вишовград, където Стефан Караджа е тежко ранен и..

публикувано на 13.07.24 в 09:34
Сахат тепе

Алея на Сахат тепе в Пловдив носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на Милчо Левиев.  Разхождащите се по нея могат да прочетат и една от най-запомнящите се фрази на именития пианист, композитор и джазмен , изписана на монтираната там указателната табела: "Обичам..

публикувано на 13.07.24 в 09:30