Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френските политици поставят под въпрос ефективността на европейската система за граничен контрол

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Ефективността на европейската система за граничен контрол се поставя под въпрос от френските политици. Те търсят отговор на въпроса, как Абделхамид Абауд, вероятният главен организатор на атентатите в Париж, е успял да проникне в Европа.

Абделхамид Абауд, предполагаемият мозък на терористичните атаки в Париж, е бил заснет от камера край метростанция на парижкото предградие Монтрьой малко след атентатите, както съобщи френската полиция.

Терористът беше убит в сряда при операцията на френските специални части в Сен Дени. Предполага се, че атентаторката-самоубийца, която се взриви по време на щурма, е 26-годишната Асна Аит Буласен. Описвана като фриволна, отворена и безразлична към исляма, младата жена се е променила до неузнаваемост само за няколко месеца, както споделят пред френските медии нейни потресени близки.

Незабелязаното появяване на Абауд, един от най-страшните палачи на "Ислямска държава" в Сирия, повдигна тревожния въпрос за проникването на терористи сред вълната от бежанци, за което предупреди снощи пред телевизия "Франс 2" френският премиер Манюел Валс:

Трябва да направим всичко възможно, за да защитим в още по-голяма степен французите, да задействаме нещата именно на ниво граници в Европейския съюз. Трябва всяка държава, която граничи с Франция, да изпълнява напълно своята роля, да поеме отговорността. Казвам това, защото, ако Европа не направи това, цялата шенгенска система ще бъде поставена под въпрос.

Днес френският Сенат ще гласува удължаването на извънредното положение в страната до три месеца, което вчера беше одобрено от Националното събрание.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС на извънредно заседание за затягане на трансграничния контрол

Спешни полицейски мерки за трансграничен контрол на движението на терористите обсъждат на извънредно заседание министрите на правосъдието и вътрешните работи от ЕС. От българска страна участват вицепремиерът Румяна Бъчварова и министър Христо Иванов ...

обновено на 20.11.15 в 11:51
Бернар Казньов

Франция призова европейските страни за спешни решения за борбата с тероризма

Френският вътрешен министър Бернар Казньов призова европейските страни да приемат спешно решения за борба с тероризма, след като са изгубили твърде много време. Той направи това изявление при пристигането си на извънредното заседание на..

публикувано на 20.11.15 в 11:13
ВИЖТЕ ОЩЕ
Едуард Милибанд

"Покривна революция" ще сваля сметките за ток във Великобритания

В Обединеното кралство новото лейбъристко правителство на Киър Стармър днес ще разкрие планове за така наречената "революция по покривите", която ще доведе до още милиони домове, оборудвани със слънчеви панели, за да се намалят битовите сметки за..

публикувано на 14.07.24 в 09:03

Гърция: Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун

От съображение за сигурност гръцките власти пренасочват движението от Промахон до Солун. Днес температурите ще достигнат 43 градуса, предупреждават от Гражданска защита. Овладяно е огнището между Серес и Солун, съобщават пожарникарите...

публикувано на 14.07.24 в 08:58

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки на борсите у нас

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната тази седмица отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предава БТА. Индексът на..

публикувано на 14.07.24 в 08:26

Над 400 млн. паунда ще похарчат на Острова в кръчми и магазини за финала на Евро 2024

Най-малко 405 милиона паунда се очаква да бъдат похарчени в кръчми и супермаркети за финала на европейското първенство по футбол тази вечер, когато Англия ще се изправи срещу Испания, показват данни на GlobalData Retail. Евротреската, обхванала..

публикувано на 14.07.24 в 08:21
Снимката е илюстративна

ЕС: Нужно е повишено внимание във връзка с птичия грип

Няма повод за тревога, но е необходимо повишено внимание във връзка с птичия грип. Това обяви тази седмица Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията и уточни, че вирусите на заболяването продължават да циркулират, макар и на..

публикувано на 14.07.24 в 08:16

Безпрецедентни мерки за сигурност за националния празник на Франция

Франция посреща националния си празник с блясъка на Олимпийския огън и мрак относно бъдещото си управление след извънредните избори. Тържествата ще преминат при безпрецедентна охрана. Френският национален празник заварва Париж в трескава..

публикувано на 14.07.24 в 08:07
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

Преговорите за примирие в Газа са преустановени

Преговорите за примирие в Ивицата Газа са били преустановени, след като три дни интензивни разговори не са успели да доведат до приложим резултат. Това предаде агенция Ройтерс, като се позова на два източника от египетските сили за сигурност, пожелали..

публикувано на 14.07.24 в 07:58