Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще унищожи ли парламентът историческото наследство

БНР Новини
Античния римски град Августа Траяна в Стара Загора
Снимка: БГНЕС

Крепости, отляти от бетон без идея как са изглеждали някога, църкви възстановени до покрив. България се пълни с бутафории само и само да се усвоят някакви средства.
Приоритет в опазването на културното ни наследство става новото строителство на измислени „паметници“, в които се инвестират милиони левове. В същото време автентични български ценности се рушат и за тях държавата отделя мизерни суми. Ще премахнат ли новите поправки в закона за културното наследство заплахата културните ни паметници да бъдат необратимо увредени от нарастващата практика да се изграждат измислени и нелепи бутафории или ще задълбочат проблема? Необходима е абсолютна прозрачност и гражданско обсъждане на реформа, по която качествено да работи системата за опазване на културното наследство са единодушни доц. Георги Вълчев, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ и част от Форум „Културно наследство” и д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет по културата на Столична община.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.