Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Призракът на тройна коалиция броди из Испания

2
Сусана Диас и Педро Санчес във веселите дни на предизборната кампания. Сега Диас - влиятелната ръководителка на Андалусия, вече е в конкуренция със Санчес за ръководството на социалистите
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Испания продължава неяснотата около сформирането на бъдещото правителство на страната, след като състоялите се на 20 декември парламентарни избори създадоха патова ситуация. Взелата най-много гласове Народна партия не получи достатъчно мнозинство, за да направи самостоятелен кабинет. За да прокара свой министерски екип, на нея й е необходимо да убеди останалите на второ място социалисти да гласуват с "въздържал се". Либералната "Сюдаданос", заела четвърта позиция в новия парламент, вече обяви, че ще гласува точно така. Но лидерът на социалистите Педро Санчес се е амбицирал да прави "прогресивно правителство" вляво. При консултативната си среща със сегашния премиер и лидер на Народната партия Мариано Рахой миналата седмица Санчес бе категоричен, че партията му никога няма да подкрепи ново дясно правителство.

Социалистическият водач обаче е подложен и на голям вътрешнопартиен натиск от т.нар. "барони" - лидерите на силните местни организации на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП). Те възразяват остро срещу съюз вляво, защото това означава договаряне с алтернативната партия "Подемос", станала трета сила в парламента. Макар и да имат близки идейни корени, двете партии са на различни позиции по т.нар. "самоопределение" на автономиите и областите в Испания. "Бароните", които днес се събраха на решаващо заседание на федералния съвет на ИСРП в централата на партията в Мадрид, може да оставят без подкрепа лидера Санчес, комуто директно натякнаха, че трябва да поеме политическа отговорност за слабите резултати на партията на вота - те са най-лошите в цялата й история.

Самият Санчес продължава да уверява:

Ще гласуваме против оставането на Народната партия начело на правителството с министър-председател Мариано Рахой. Защото разбираме, че само така ще кажем „да” на промяната и ще изпълним мандата на испанците. Онова, което поискаха те, е правителство на промяната, на прогреса и на диалога.

Лидерката на ИСРП в Андалусия и ръководителка на местното правителство на тази испанска област Сусана Диас, която миналата година лично избута Санчес до лидерския пост, сега заигра срещу него и срещу плановете му за съюз с "Подемос". Дори се смята, че Диас се кани да го измести от водещата партийна позиция и сама да се кандидатира за премиер при ставащите все по-вероятни нови извънредни избори в Испания. Ето как Диас атакува по казуса с "Подемос":

Не можем да се съюзяваме с онези, които планират разкъсването на Испания. „Подемос” не слагат на масата добруването на хората, образованието, здравеопазването. Те чертаят своята „червена линия”  за суверенитет, сепаратизъм, право на самоопределение. Оспорват онова, което е ненакърнимо за нас - единството на Испания. Защото 40% от подкрепата за тях, от техните парламентарни места са дошли от гласовете на хора и организации, пледиращи за суверенитет.

Диас не е съвсем коректна с фактите, защото лидерът на "Подемос" Пабло Иглесиас наред с "правото на самоопределение" поставя сред приоритетите на партията си също така и вписването на социалните права в конституцията - редом с човешките и гражданските. Той настоява и за реформа в изборния закон, който в момента облагодетелства големите партии. За да избере един депутат на Народната партия са й необходими 58 600 гласа, а на малката Обединена левица - 460 000. За промяна на тези дискриминационни правила настоява и водачът на "Сюдаданос" Алберт Ривера.

Днес Иглесиас и Ривера също имаха формални срещи с Рахой, от които не произлязоха никакви неочаквани новини. В изявленията си след това Иглесиас оповести, че вече съзира очертаваща се "тройна коалиция" между Народната партия, "Сюдаданос" и социалистите - като за последните подметна, че трябва първо да се разберат кой командва там и да спрат да "играят театър". Иглесиас подчерта, че е отворен за диалог с всички по важните за Испания теми и че не го е страх от нови избори.

Известната телевизионна и радиоводеща Пепа Буено отговори на въпроса на "Хоризонт" дали е оптимистка за бъдещето на Испания по следния начин:

Ще кажа като Жозе Сарамаго: песимистите бутат света напред, защото оптимистите са си доволни и така. Испания е трудна страна, както и много други. Минали ме през тежки етапи - гражданска война, диктатура. Преживели сме тероризма на ЕТА, който ни е белязал дълбоко. Но все пак се оказахме способни да отговорим на всичко това с демокрация. Направихме чудото на мирния преход от диктатура към демокрация, направихме чудото да надвием ЕТА без да влизаме в спирала на насилието. Смятам, че от всякакви подобни изпитания се излиза с обновление на институциите.

Целият коментар на Къдринка Къдринова за предаването "12 плюс 3" чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Бенямин Нетаняху, премиер на Израел

В реч пред ООН Нетаняху не спомена за преговори за мир с Газа и Ливан

Нито едно споменаване на преговори за мир с Газа и Ливан не се съдържаше в речта пред Общото събрание на ООН на израелският премиер Бенямин Нетаняху. Той обвини Иран и прокситата му в Близкия изток за конфликтите, при които след израелски удари продължават да загиват стотици цивилни в Газа и Ливан. Същевременно Нетаняху призова за траен мир със..

публикувано на 27.09.24 в 18:00
Доц. д-р Румен Бостанджиев

Доц. д-р Румен Бостанджиев: Направиха се корекции в законодателството, за да не се окажем като САЩ, Канада

Няма смяна на пола, има заблуда, която води до погрешни интерпретации и страхове. Има изключително малко хора като тези, които страдат от това състояние на транссексуалност. В този случай се променя гражданският пол, издават се  документи да ги дефинират от другия пол – но биологично, полът им остава такъв, какъвто е бил при зачеването...

публикувано на 27.09.24 в 17:55
Володимир Зеленски и Доналд Тръмп

Тръмп обеща пред Зеленски да прекрати войната в Украйна

Републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп заяви в петък, че ще работи както с Украйна, така и с Русия, за да сложат край на войната, докато стоеше до украинския лидер Володимир Зеленски преди срещата им в Ню Йорк, предаде Ройтерс. Говорейки пред репортери в "Тръмп Тауър", Зеленски каза, че иска да обсъди с Тръмп своя "план за победа"..

публикувано на 27.09.24 в 17:52

Глобалният президент на WWF: Климатичните промени са проблем на 8 милиарда души

"Климатичните промени са проблем на 8 милиарда души". Това заяви в интервю за "Хоризонт" глобланият президент на Световния фонд за дивата природа проф. Адил Наджам, който тази седмица участва в Международна лидерска среща на ръководителите на обществени медии от Централна и Източна Европа - събитие на Европейския съюз за радио и телевизия,..

публикувано на 27.09.24 в 17:49

Идната седмица започва процесът по удостоверяване на машините за гласуване

От правителството съобщиха, че идната седмица започва процесът по удостоверяването на машините за гласуване в Министерството на електронното управление.  От ЦИК пък информират, че вече са определили правилата за участие на партии, коалиции и неправителствени организации регистрирали наблюдатели в процеса. До вторник се приемат заявленията..

публикувано на 27.09.24 в 17:38

Тропическата буря "Хелейн" наводни части от Атланта, щата Джорджия

Тропическата буря "Хелейн" наводни части от Атланта, щата Джорджия, след като първо се сблъска със сушата във Флорида. Спасители евакуираха жителите на части от най-големия град в щата Джорджия - Атланта, тъй като рекордните дъждове, съпровождащи тропическата буря "Хелейн", причиниха невиждани от много години наводнения в източните части на..

публикувано на 27.09.24 в 17:26

Затворнически присъди за двeте екоактивистки, хвърлили супа по шедьовъра "Слънчогледи" на Винсент ван Гог

Двeте активистки на движението Just Stop Oil, които хвърлиха супа по шедьовъра "Слънчогледи" на Винсент ван Гог в Националната галерия в Лондон преди близо 2 години, получиха затворнически присъди. На 14 октомври 2022 година 22-годишната Анна Холанд и 23-годишната Фийби Плъмър бяха задържани и след това признати за виновни за престъпно увреждане на..

публикувано на 27.09.24 в 17:23