Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланикът на Куба: Срещата на папата и руския патриарх в Хавана ще е историческа

Педро Пабло Сан Хорхе, посланик на Куба в България
Снимка: Къдринка Къдринова


Едно предварително обявено за 12 февруари световно събитие още преди да се е състояло си спечели определението „историческо”. Става дума за срещата, насрочена за този петък в Куба между главата на Римокатолическата църва папа Франциск и патриарха на Москва и цяла Русия Кирил. Защо е толкова голям интересът към тази среща и защо за нейно място е избрана тъкмо Куба? Международния редактор Къдринка Къдринова разговаря за това с кубинския посланик у нас Педро Пабло Сан Хорхе за предаването "Нещо повече" по "Хоризонт".

Срещата между папа Франциск и руския патриарх Кирил е уникална, защото още от Великата схизма през 1054 г., която разделя християнската религия на източноправославна и на римокатолическа, двете разклонения векове наред напълно се отхвърлят взаимно. Едва в последните десетилетия помежду им се установяват контакти, провеждат се срещи между вселенския патриарх и папата. Но в православието вселенският патриарх няма статута на папата при католицизма. А и най-голямата и влиятелна православна църква е руската, която е доста консервтивна и досега беше повече от въздържана по сближаването с Ватикана.

Ето защо на обявената среща между папа Франциск и патриарх Кирил - първата по рода си - се гледа като на сензационен пробив. Но трябва да се има предвид и специфичният й характер, подчертан и от Москва, и от Ватикана. Двамата религиозни водачи няма изобщо да засягат спорните въпроси между своите църкви. Те се срещнат по-скоро като политици и ще се съсредоточат върху съвместните усилия в защита на християните от преследванията им в районите на военни конфликти и особено в Сирия. Обстановката в света ще е в центъра на диалога по време на срещата и ще е тема на предвидената обща декларация.

Особено емблематично е, че папа Франциск и патриарх Кирил ще се съберат за първи път не къде да е, а в Куба. Планираната в продължение на цяла година среща ще се състои на хаванското летище „Хосе Марти“. Папата лети на посещение в Мексико и ще направи нарочно кацане в Хавана, където по същото време ще е руският патриарх. Той пък от своя страна започва от Куба латиноамериканската си обиколка, включваща още Бразилия, Парагвай и Чили.

Нека припомним, че затоплянето на отношенията между Острова на свободата и САЩ е най-големият дипломатически успех на папата, който активно съдейства за този процес. От своя страна Русия е стар, традиционен приятел на Хавана. Така че карибският остров играе ролята на естествено свързващо звено между Ватикана и Москва, между Запада и Изтока.

Именно в този контекст кубинският посланик у нас Педро Пабло Сан Хорхе коментира избора на родината му като домакин на историческата среща между папа Франциск и патриарх Кирил:

Нашата страна - Куба  - беше избрана от двамата религиозни лидери за тяхната историческа среща заради посланията за мир и хармония, които се отправят днес и чрез  отношенията на кубинската държава с кубинската църква. Това е и продължение на процесите, задвижени с посещенията на трима поредни папи в Куба през последните години.  Отношенията между кубинската държава и католическата църква са отлични. Те бяха потвърдени и при гостуването на папа Франциск у нас миналата година. От нашата страна тогава той замина и на посещение в САЩ. Знаете за неговия принос в сближаването между правителствата на Куба и САЩ. Страната ни сега ще създаде всички условия срещата между папа Франциск и патриарх Кирил да протече успешно и да даде своя важен принос за световния мир.

Все по-активната роля на Куба на световната арена пролича и по време на неотдавнашното държавно посещение на нейния президент Раул Кастро във Франция - в отговор на миналогодишната визита на френския ръководител Франсоа Оланд в Хавана. Посланик Педро Пабло Сан Хорхе отбеляза важната роля на това посещение не само за развитието на кубинско-френските отношения, но и на все по-успешните връзки  на Куба с всички страни от ЕС. До края на годината предстои и подписване на споразумение за сътрудничество между Хавана и ЕС.

Как на този фон напредват и традиционно добрите отношения между Хавана и София? Посланик Педро Пабло Сан Хорхе подчерта, че стремежът е те да се активизират и да се запълнят многобройните ниши в тях -в търговията, икономиката, спорта, културата, медицината, фармацевтиката и т.н.:
 
След посещението на българския министър на икономиката Божидар Лукарски  у нас през ноември м.г.,  по повод Международния панаир в Хавана, работим активно за изпълнение на набелязаните тогава задачи. Преговоря се за споразумение за сътрудничество между вашето министерство на младежта и спорта и кубински му аналог - Националния институт за спорт, физическо възпитание и отдих. Надяваме се то да бъде подписано още през март, по време на подготвяното посещение на вашия спортен министър г-н Красен Кралев. Нека припомня също, че треньор на българския национален отбор по бокс е кубинецът Йоел Солер. Можем и да предложим на българските спортисти добри условия за подготовка и за аклиматизиране преди олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. Нека отбележа добрите възможности за бизнес, които се откриват с промените у нас и за българските предприемачи. Искаме да работим за взаимната полза и на двете страни.

Няма съмнение, че след утрешната среща в Хавана между папа Франциск и патриарх Кирил Куба ще добави още точки към международния си авторитет и към атрактивността си за сътрудничество. Дано и в България има кой да го забележи.

Чуйте интервюто за "Нещо повече" в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МРРБ обсъжда нови критерии за поставяне на пътна маркировка

Министерството на регионалното развитие обсъжда нови критерии за поставяне на пътна маркировка. Едно от предложенията е това да не се прави  между ноември и края на март. Изцяло нова наредба за пътните маркировки пише МРРБ, каза Диана Русинова от Европейският център за транспортни политики.  Защото нашата наредба е много остаряла. Тя е от..

публикувано на 14.09.24 в 08:20
Ф-35

САЩ одобри потенциална продажба на 32 Ф-35 на Румъния

Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на 32 изтребителя Ф-35 и самолетни двигатели на Румъния. Сделката е на стойност 7,2 милиарда долара, съобщиха от  Пентагона, предаде БТА. Главен изпълнител ще бъде компанията "Локхийд Мартин". В съобщението се посочва, че този проект подкрепя целите на американската..

публикувано на 14.09.24 в 07:58

Близо 140 млн. лева повече за обучение на студенти по важни за икономиката специалности

Държавата осигурява близо 140 милиона лева допълнително за обучението на студенти и докторанти по важни за българската икономика специалности. Повече средства получават държавните университети, които осигуряват по-качествено обучение и подготовка на студенти и докторанти по специалности, от които българската икономика има нужда...

публикувано на 14.09.24 в 07:54

За 9-и път: Жители на свищовски села с пътна блокада заради безводие

Жителите на свищовските села, които бедстват заради безводие, за девети път излизат на протест с пътна блокада. Между 10 и 12 часа на два пъти за половин час те ще затворят пътя Плевен - Русе при разклона за село Горна Студена. Хората от Хаджидимитрово, Горна Студена, Морава и Козловец не спират с протестите и пътните блокади. Казват, че..

публикувано на 14.09.24 в 07:47
Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.

Поредна среднощна атака с дронове срещу Одеска област

Тази нощ украинският град Одеса и Одеска област отново са били атакувани с дронове. Сирените в  черноморския град бяха задействани малко преди 1:00 часа. По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че навлизането на украинските сили в Курска област е забавило напредъка на руските военни в Източна Украйна. Местните власти в..

публикувано на 14.09.24 в 07:39

Тридневен траур във Въоръжените сили за загиналите пилоти в "Граф Игнатиев"

Във Въоръжените сили е обявен тридневен траур в памет на майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин.  Двамата пилоти загинаха при подготовката на планираното за днес авиошоу по случай 20 години от приемането на България в НАТО. Самолетът им се разби край авиобаза "Граф Игнатиево". Празничното авиошоу беше отменено. Днешният 14..

публикувано на 14.09.24 в 07:15

Близо 560 хиляди деца са ваксинирани срещу полиомиелит в Газа

Близо 560 хиляди деца под десет години са били ваксинирани срещу полиомиелит по време на първия кръг от извънредната имунизационна кампания в Ивицата Газа, съобщи Световната здравна организация.  12-дневната кампания е осигурила достъп на 558 963 деца до новата орална ваксина срещу единия от причинителите на заболяването - полиовирус тип 2. Здравните и..

публикувано на 14.09.24 в 05:15