Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланикът на Куба: Срещата на папата и руския патриарх в Хавана ще е историческа

Педро Пабло Сан Хорхе, посланик на Куба в България
Снимка: Къдринка Къдринова


Едно предварително обявено за 12 февруари световно събитие още преди да се е състояло си спечели определението „историческо”. Става дума за срещата, насрочена за този петък в Куба между главата на Римокатолическата църва папа Франциск и патриарха на Москва и цяла Русия Кирил. Защо е толкова голям интересът към тази среща и защо за нейно място е избрана тъкмо Куба? Международния редактор Къдринка Къдринова разговаря за това с кубинския посланик у нас Педро Пабло Сан Хорхе за предаването "Нещо повече" по "Хоризонт".

Срещата между папа Франциск и руския патриарх Кирил е уникална, защото още от Великата схизма през 1054 г., която разделя християнската религия на източноправославна и на римокатолическа, двете разклонения векове наред напълно се отхвърлят взаимно. Едва в последните десетилетия помежду им се установяват контакти, провеждат се срещи между вселенския патриарх и папата. Но в православието вселенският патриарх няма статута на папата при католицизма. А и най-голямата и влиятелна православна църква е руската, която е доста консервтивна и досега беше повече от въздържана по сближаването с Ватикана.

Ето защо на обявената среща между папа Франциск и патриарх Кирил - първата по рода си - се гледа като на сензационен пробив. Но трябва да се има предвид и специфичният й характер, подчертан и от Москва, и от Ватикана. Двамата религиозни водачи няма изобщо да засягат спорните въпроси между своите църкви. Те се срещнат по-скоро като политици и ще се съсредоточат върху съвместните усилия в защита на християните от преследванията им в районите на военни конфликти и особено в Сирия. Обстановката в света ще е в центъра на диалога по време на срещата и ще е тема на предвидената обща декларация.

Особено емблематично е, че папа Франциск и патриарх Кирил ще се съберат за първи път не къде да е, а в Куба. Планираната в продължение на цяла година среща ще се състои на хаванското летище „Хосе Марти“. Папата лети на посещение в Мексико и ще направи нарочно кацане в Хавана, където по същото време ще е руският патриарх. Той пък от своя страна започва от Куба латиноамериканската си обиколка, включваща още Бразилия, Парагвай и Чили.

Нека припомним, че затоплянето на отношенията между Острова на свободата и САЩ е най-големият дипломатически успех на папата, който активно съдейства за този процес. От своя страна Русия е стар, традиционен приятел на Хавана. Така че карибският остров играе ролята на естествено свързващо звено между Ватикана и Москва, между Запада и Изтока.

Именно в този контекст кубинският посланик у нас Педро Пабло Сан Хорхе коментира избора на родината му като домакин на историческата среща между папа Франциск и патриарх Кирил:

Нашата страна - Куба  - беше избрана от двамата религиозни лидери за тяхната историческа среща заради посланията за мир и хармония, които се отправят днес и чрез  отношенията на кубинската държава с кубинската църква. Това е и продължение на процесите, задвижени с посещенията на трима поредни папи в Куба през последните години.  Отношенията между кубинската държава и католическата църква са отлични. Те бяха потвърдени и при гостуването на папа Франциск у нас миналата година. От нашата страна тогава той замина и на посещение в САЩ. Знаете за неговия принос в сближаването между правителствата на Куба и САЩ. Страната ни сега ще създаде всички условия срещата между папа Франциск и патриарх Кирил да протече успешно и да даде своя важен принос за световния мир.

Все по-активната роля на Куба на световната арена пролича и по време на неотдавнашното държавно посещение на нейния президент Раул Кастро във Франция - в отговор на миналогодишната визита на френския ръководител Франсоа Оланд в Хавана. Посланик Педро Пабло Сан Хорхе отбеляза важната роля на това посещение не само за развитието на кубинско-френските отношения, но и на все по-успешните връзки  на Куба с всички страни от ЕС. До края на годината предстои и подписване на споразумение за сътрудничество между Хавана и ЕС.

Как на този фон напредват и традиционно добрите отношения между Хавана и София? Посланик Педро Пабло Сан Хорхе подчерта, че стремежът е те да се активизират и да се запълнят многобройните ниши в тях -в търговията, икономиката, спорта, културата, медицината, фармацевтиката и т.н.:
 
След посещението на българския министър на икономиката Божидар Лукарски  у нас през ноември м.г.,  по повод Международния панаир в Хавана, работим активно за изпълнение на набелязаните тогава задачи. Преговоря се за споразумение за сътрудничество между вашето министерство на младежта и спорта и кубински му аналог - Националния институт за спорт, физическо възпитание и отдих. Надяваме се то да бъде подписано още през март, по време на подготвяното посещение на вашия спортен министър г-н Красен Кралев. Нека припомня също, че треньор на българския национален отбор по бокс е кубинецът Йоел Солер. Можем и да предложим на българските спортисти добри условия за подготовка и за аклиматизиране преди олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. Нека отбележа добрите възможности за бизнес, които се откриват с промените у нас и за българските предприемачи. Искаме да работим за взаимната полза и на двете страни.

Няма съмнение, че след утрешната среща в Хавана между папа Франциск и патриарх Кирил Куба ще добави още точки към международния си авторитет и към атрактивността си за сътрудничество. Дано и в България има кой да го забележи.

Чуйте интервюто за "Нещо повече" в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бенямин Нетаняху, премиер на Израел

В реч пред ООН Нетаняху не спомена за преговори за мир с Газа и Ливан

Нито едно споменаване на преговори за мир с Газа и Ливан не се съдържаше в речта пред Общото събрание на ООН на израелският премиер Бенямин Нетаняху. Той обвини Иран и прокситата му в Близкия изток за конфликтите, при които след израелски удари продължават да загиват стотици цивилни в Газа и Ливан. Същевременно Нетаняху призова за траен мир със..

публикувано на 27.09.24 в 18:00
Доц. д-р Румен Бостанджиев

Доц. д-р Румен Бостанджиев: Направиха се корекции в законодателството, за да не се окажем като САЩ, Канада

Няма смяна на пола, има заблуда, която води до погрешни интерпретации и страхове. Има изключително малко хора като тези, които страдат от това състояние на транссексуалност. В този случай се променя гражданският пол, издават се  документи да ги дефинират от другия пол – но биологично, полът им остава такъв, какъвто е бил при зачеването...

публикувано на 27.09.24 в 17:55
Володимир Зеленски и Доналд Тръмп

Тръмп обеща пред Зеленски да прекрати войната в Украйна

Републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп заяви в петък, че ще работи както с Украйна, така и с Русия, за да сложат край на войната, докато стоеше до украинския лидер Володимир Зеленски преди срещата им в Ню Йорк, предаде Ройтерс. Говорейки пред репортери в "Тръмп Тауър", Зеленски каза, че иска да обсъди с Тръмп своя "план за победа"..

публикувано на 27.09.24 в 17:52

Глобалният президент на WWF: Климатичните промени са проблем на 8 милиарда души

"Климатичните промени са проблем на 8 милиарда души". Това заяви в интервю за "Хоризонт" глобланият президент на Световния фонд за дивата природа проф. Адил Наджам, който тази седмица участва в Международна лидерска среща на ръководителите на обществени медии от Централна и Източна Европа - събитие на Европейския съюз за радио и телевизия,..

публикувано на 27.09.24 в 17:49

Идната седмица започва процесът по удостоверяване на машините за гласуване

От правителството съобщиха, че идната седмица започва процесът по удостоверяването на машините за гласуване в Министерството на електронното управление.  От ЦИК пък информират, че вече са определили правилата за участие на партии, коалиции и неправителствени организации регистрирали наблюдатели в процеса. До вторник се приемат заявленията..

публикувано на 27.09.24 в 17:38

Тропическата буря "Хелейн" наводни части от Атланта, щата Джорджия

Тропическата буря "Хелейн" наводни части от Атланта, щата Джорджия, след като първо се сблъска със сушата във Флорида. Спасители евакуираха жителите на части от най-големия град в щата Джорджия - Атланта, тъй като рекордните дъждове, съпровождащи тропическата буря "Хелейн", причиниха невиждани от много години наводнения в източните части на..

публикувано на 27.09.24 в 17:26

Затворнически присъди за двeте екоактивистки, хвърлили супа по шедьовъра "Слънчогледи" на Винсент ван Гог

Двeте активистки на движението Just Stop Oil, които хвърлиха супа по шедьовъра "Слънчогледи" на Винсент ван Гог в Националната галерия в Лондон преди близо 2 години, получиха затворнически присъди. На 14 октомври 2022 година 22-годишната Анна Холанд и 23-годишната Фийби Плъмър бяха задържани и след това признати за виновни за престъпно увреждане на..

публикувано на 27.09.24 в 17:23