Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премълчаната история на българските църковни стенописи, част втора

БНР Новини
Живоносен извор, стенопис от Бельовата църква.
Снимка: Илюстрация от „Мистерията на българските стенописи: Свещената история и историята“

По своята форма и съдържание втората част на книгата „Мистерията на българските стенописи“ е и необходимото продължение на първия том, но е самостоятелно звучаща, пълноценна творба. Нейното подзаглавие е „Свещената история и историята“ и обхваща темите от Сътворението на света до Апокалипсиса.
Българските стенописи са разгледани отново в сравнителен план с чуждите – и на запад и на изток от нас, като се акцентира на специфичното и оригиналното в родната иконография. По-голямо внимание е обърнато на традиционно български теми като например сцената „Колелото на живота“, която има прелюбопитни аналози в чак хималайските будистки изображения и те не са разглеждани досега.
Други теми, също изключително рядко, но тук подробно застъпени са тези като Сътворението на света, изобразяването на ангелското и дяволското, и особено Страшния съд, като се прилагат свързани с тях непубликувани досега ерминийни текстове.
И новата книга е първи опит за представяне на българските църковни стенописи като оригинална богословска визия, но сравнени и анализирани в контекста на православната и католическата иконография.
Въпреки фрагментарността, която е неизбежна при разглеждането на отделните образи, сцени, празнични цикли, епохи или райони, логическата им взаимосвързаност е разкрита блестящо от авторите на изданието.
Това позволява максимално ясно да бъде изведено общото в християнското изкуство, както и частното за православната иконография. Тук се включват и етиопската, сирийската, румънската, грузинската, арменската и индуистката традиции.

Обаче над всичко са откритията за уникалните български решения при изобразяването на определени библейски сюжети, потвърдени  не само мащабната географска рамка, но и обширния времеви период, обхванат от  това изследването. За това говорят и поместените многобройни илюстрации, повечето от тях публикувани за първи път.
Събеседници: проф. Валерия Фол, доц. д-р Веселина Вачкова и съавторки Марияна Шабаркова - Петрова.





Чуйте предаването за първия том на книгата „Мистерията на българските стенописи“

Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Пием ли чиста вода? Как да филтрираме водата в домашни условия

Още от началото на света водата се върти в безкраен кръговрат. Понеже е добър разтворител, тя неизменно понася след себе си всякакви химически вещества и минерали наред с микроорганизми, твърди частици и още редица други примеси, с които влиза в досег по пътя си. Затова и съставът на водата навсякъде е различен. Огромният проблем настъпва..

публикувано на 20.12.23 в 10:40