Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Агресията“ на социализма

Снимка: siff.bg

На 29 октомври 1968 година трима второкурсници от Софийския университет са арестувани. Това са Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев. Тяхната вина е, че се опитват да кажат истината за Пражката пролет.
Документалният филм „Агресията”, продукция на „Гала филм” с режисьор Ана Петкова, сценаристи Калина Андролова и Ана Петкова, оператор – Христо Ц. Ковачев, продуценти Галина Тонева и Кирил Кирилов се връща към онези съдбовни дни на потушаването на Пражката пролет, за да отговори „Състояла ли се е 1968-а в България?” Кинотворбата пренася зрителя в интересната за най-новата ни история година на задушаването на Пражката пролет. А за страните от социалистическия блок, в това число и нашата, позорна. Но защо бунтовната 1968-а е една необикновена година за света?


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.