Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликтът в дебата за културното наследство – власт и експерти

Античния римски град Августа Траяна в Стара Загора
Снимка: БГНЕС

Заплахата културните паметници да бъдат необратимо увредени от нарастващата практика да се изграждат измислени и нелепи бутафории се очакваше да бъде избегната с някои промени в Закона за културното наследство. Но приетите на първо четене поправки предвиждат подчинени на общините да изготвят оценки за намеса в паметниците на културата вместо Националният институт за недвижимо културно наследство, за да се „отпуши“ бавната процедура. С поправките се връща и принципът на „мълчаливото съгласие“, което дава право, ако в двумесечен срок няма писмено становище за даден проект от института, то той може да се реализира, както е предложен. Депутатите смятат, че така ще се преодолеят бездействието на администрацията и възможностите за корупция в системата.
Но експертните организации, обединени във форум „Културно наследство“, се обявиха против текстовете заради създаването на условия за конфликт на интереси, още съмнителни реставрации и сгради.
Откриха ли пресечени точки вносители и експерти при обсъждането на закона в Комисията по култура? Какво предлагат членовете на Форума и какви промени ще се приемат окончателно от парламента?


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.